logo


Από το Δημοτικό Σχολείο της Σταμάτας, που βρέθηκε στο επίκεντρο των σεισμικών φαινομένων της περασμένης Δευτέρας, ξεκίνησε ο άμεσος προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημοτικά κτήρια της πόλης- σχολεία, δημοτικά καταστήματα, πολιτιστικά κέντρα, ΚΑΠΗ κ.λπ.

Αυτό ανακοίνωσε στη σημερινή, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Διονύσου ο Πρόεδρός της και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος. Ο κ. Ράικος διευκρίνισε πως ο έλεγχος, που θα έπρεπε να είχε γίνει από το 2012, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, διενεργείται από Επιτροπή Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, αποτελούμενη από δυο μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Διονύσου, οι οποίοι σήμερα ξεκίνησαν από το Δημοτικό Σχολείο στη Σταμάτα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) “Το Μάιο του 2001 τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας το Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και η πρώτη αποτίμηση της σεισμικής τους ικανότητας, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο για τον περαιτέρω έλεγχο και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Ο προσεισμικός έλεγχος διενεργείται σε κάθε επίπεδο διοικητικής δομής της χώρας (πρόγραμμα Καλλικράτης), από τους φορείς που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων. Τα δελτία που αποστέλλονται στον ΟΑΣΠ, εισάγονται σε βάση δεδομένων και βαθμονομούνται. Τα κτίρια κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου Α, Β, Γ, για κάθε μία από τις κατηγορίες σπουδαιότητας του Ε.Α.Κ. – 2000.

Τα αποτελέσματα της βαθμονόμησης των δελτίων, που καθορίζει την προτεραιότητα για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, στέλνονται από τον Ο.Α.Σ.Π. στις αντίστοιχες Περιφέρειες προκειμένου να δρομολογηθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος”.