logo


Αποσύρθηκε τελικά από τη σημερινή (17/1) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το πρώτο θέμα που αφορούσε σε κοπή δέντρων σε Κοινόχρηστους Χώρους του Δήμου Διονύσου. Η απόσυρση του θέματος οφείλετο στην απουσία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και εισηγήτριας Α. Πέππα, αλλά έδωσε την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δ. Ράικο να ανακοινώσει πως λόγω των πολλών ερωτημάτων, από τις 24 Νοεμβρίου έχει αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και αιρετούς παράγοντες η ακριβής διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για τις κοπές δέντρων, ανάλογα με το είδος τους και τη θέση όπου βρίσκονται. Αλλά και να καλέσει αυτούς τους παράγοντες να ακολουθούν πιστά στο εξής τη διαδικασία αυτή, ώστε να μην παρατηρούνται πλέον φαινόμενα όπως τα πρόσφατα στο Κρυονέρι και αλλού.

Αναλυτικότερα η διαδικασία κοπής, που έχει αποσταλεί στους Προέδρους των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων, με κοινοποίηση στο Γραφείο Δημάρχου, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης), προβλέπει τα παρακάτω:

1.Κοπή δέντρων σε Κοινόχρηστους Χώρους σε εντός Σχεδίου περιοχές

Για την κοπή δέντρων αυτής της κατηγορίας απαιτείται:

*Κατάθεση αιτημάτων στη Δ/νση Περιβάλλοντος

*Αυτοψία της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

*Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

*Έκδοση άδειας μικρής κλίμακας από την ΥΔΟΜ μετά από αίτημα της Δ/νσης Περιβάλλοντος

2. Κοπή δέντρων σε ιδιοκτησίες σε περιοχές εντός Σχεδίου

Για την κοπή δέντρων προστατευόμενων (πεύκα, πλατάνια κ.λπ.) αυτής της κατηγορίας απαιτείται:

Έκδοση άδειας μικρής κλίμακας από την ΥΔΟΜ μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου

3. Κοπή δέντρων σε Κοινόχρηστους Χώρους σε εκτός Σχεδίου περιοχή

Για την κοπή δέντρων αυτής της κατηγορίας απαιτείται:

Αίτημα στο καθ’ ύλην αρμόδιο Δασαρχείο της περιοχής (Πάρνηθας ή Πεντέλης)

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το τελευταίο τρίμηνο, έχουν σημειωθεί κοπές δέντρων (πεύκων και κυπαρισσιών) στο Κρυονέρι και στη Δροσιά που έχουν εγείρει πλήθος ερωτηματικών, έχουν προκαλέσει οξείες αντιδράσεις κατοίκων, ενώ μία από αυτές- η κοπή πεύκου έξω από το café Τρούφα στη Δροσιά- έχει φτάσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρώτη περίπτωση αφορά στην κοπή δυο πεύκων επί της οδού Μαραθωνοδρόμων στο Κρυονέρι, σε Κοινόχρηστο Χώρο, δηλαδή την κατηγορία 1 της διαδικασίας που περιγράφεται στο έγγραφο Ράικου, χωρίς εντούτοις να έχουν ακολουθηθεί τα προβλεπόμενα. Η κοπή αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια από τις πιο ταραχώδεις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, στις 20 Νοεμβρίου, οπότε και περίοικοι είχαν “υποσχεθεί” την υποβολή μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε στην κοπή πεύκου στην πρασιά της Τρούφας, μετά από άδεια που δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χ. Ποτίδη, ο οποίος όμως- όπως εν συνεχεία διαπιστώθηκε- δεν είχε τη σχετική αρμοδιότητα! Αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί πρόστιμο για την κοπή, που ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ζητούσε να διαγραφεί, μια που το ίδιο όργανο που επέτρεψε την κοπή του πεύκου-δηλαδή ο Δήμος- επέβαλε και το πρόστιμο για την κοπή αυτή. Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, οπότε και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η διαγραφή του προβλεπόμενου προστίμου των 1125 ευρώ.

Τελευταία περίπτωση κοπής, κυπαρισσιών αυτή τη φορά, σημειώθηκε και πάλι στο Κρυονέρι, στην είσοδο της πόλης, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, μετά από αίτημα περιοίκου προς τη Δημοτική Κοινότητα, στο οποίο επικαλείτο επικινδυνότητα των δέντρων. Στην εν λόγω συνεδρίαση ο παρευρισκόμενος κ. Ράικος αρνήθηκε να απολογηθεί για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία- όπως τόνισε- είναι και η μόνη αρμόδια υπηρεσία για την κοπή δέντρων.