logo


“Δεν γνωρίζω- Δεν απαντώ” δήλωναν στην προχθεσινή (11/1) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου ο Πρόεδρός του Δ. Χριστόπουλος αλλά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, αναφορικά με την πρόσφατη κοπή δυο ξερών κυπαρισσιών στο ύψος της οδού Μουσών, στην είσοδο της πόλης, και όσους διαμαρτύρονταν για την κοπή, τους παρέπεμπαν στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος ως τη μοναδική αρμόδια υπηρεσία. Η κοπή των δυο ξερών δέντρων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, και απ’ ό, τι φάνηκε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, και πάλι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, όπως είχε γίνει και με την κοπή δυο πεύκων- και μάλιστα χλωρών, όπως υποστηρίζουν περίοικοι- τον περασμένο Οκτώβριο, στην οδό Μαραθωνοδρόμων (σ.σ. για την εν λόγω κοπή εκκρεμεί η υλοποίηση της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου της 20ής Νοεμβρίου που ελήφθη υπό την πίεση τοπικών συμβούλων  της αντιπολίτευσης αλλά και πολιτών και ορίζει: “Να  γίνει άμεσα η αντικατάσταση των δένδρων στην οδό Μαραθωνοδρόμων, αλλά και σε άλλους δρόμους της περιοχής όπου έχουν σημειωθεί κοπές, την ενδεδειγμένη περίοδο για φύτευση, με όμοια τους μεγάλα δένδρα, αλλά και ο ∆ήμαρχος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αποσαφηνιστεί το θέμα και να υπάρξει σχετική ενημέρωση”).

Πιο συγκεκριμένα:

Ένταση σημειώθηκε στην προχθεσινή (Πέμπτη 11 Ιανουαρίου) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου, στην οποία παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος. Ο κ. Ράικος είχε έρθει προετοιμασμένος να δώσει απαντήσεις για την πορεία του έργου αποχέτευσης, ανταποκρινόμενος σε παλαιότερο σχετικό αίτημα των τοπικών συμβούλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Εντούτοις το θέμα που κυρίως απασχόλησε το Τοπικό προχθές ήταν η κοπή κυπαρισσιών στην είσοδο του Κρυονερίου, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες. Και αυτή ήταν η δεύτερη φορά που μέσα σε ένα τρίμηνο κόβονται δέντρα στην περιοχή χωρίς προηγούμενη απόφαση από κάποιο αρμόδιο συλλογικό όργανο του Δήμου και χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, όπως επανειλημμένα τόνιζαν οι κάτοικοι που κατήγγειλαν το γεγονός στο Τοπικό Συμβούλιο, ζητώντας διευκρινίσεις, τόσο από τον Πρόεδρο Δ. Χριστόπουλο όσο και από τον Αντιδήμαρχο.

 

Για την κοπή των κυπαρισσιών, εν προκειμένω, είχε προηγηθεί αίτημα κατοίκου προς τη Δημοτική Κοινότητα, με την επισήμανση πως κυπαρίσσια στο ύψος της οδού Μουσών, πάνω στο πεζοδρόμιο, είναι επικίνδυνα και για τους οδηγούς αλλά και για την πρόκληση υλικών ζημιών. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο Δασονομείο Αγ. Στεφάνου, που πράγματι έκρινε πως δυο από τα κυπαρίσσια είναι ξερά και πρέπει να κοπούν. Το Δασονομείο τόνιζε εντούτοις ότι, όπως συμβαίνει για όλα τα δέντρα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, απαιτείται άδεια από την Πολεοδομία.

 

Τέτοια άδεια όμως, από όσο έγινε αντιληπτό κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, δεν έχει εκδοθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως σε επικοινωνία της Οδού Διονύσου με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Α. Πέππα για το θέμα, η τελευταία απέδωσε την κοπή σε παλαιότερο αίτημα του Δασονομείου, ενώ επανέλαβε τη θέση της, όπως την είχε εκφράσει και σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, πως τα ξερά δέντρα δεν θεωρούνται δέντρα. Τα συγκεκριμένα κυπαρίσσια, τόνισε η κ. Πέππα, ήταν ξερά και επικίνδυνα και έπρεπε να κοπούν, ενώ παράλληλα έγιναν κλαδέματα και σε μερικά ακόμη. Για όλα τα παραπάνω, προσέθεσε η Αντιδήμαρχος, υπάρχουν- “και θα υπάρχουν πάντα στο εξής”- φωτογραφίες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές

“Περιβαλλοντικά μνημεία” χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα κυπαρίσσια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Κρυονερίου Γ. Καλαφατέλης, που παρευρίσκετο στη συνεδρίαση, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή πως εδώ και τρία χρόνια κόβει δέντρα χωρίς να έχει αντικαταστήσει ούτε ένα. Υπογράμμισε, επιπλέον, πως σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Περιβάλλοντος του 2015, για να κοπεί δέντρο σε Κοινόχρηστο Χώρο, απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας από την οικεία Πολεοδομία: “Λέτε πως κόπηκαν γιατί ήταν επικίνδυνα. Εγώ λέω πως επικίνδυνη είναι η Διοίκησή σας”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης.

 Ο κυπαρισσώνας, στην είσοδο του Κρυονερίου, έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες από παλιούς κατοίκους της περιοχής που φύτεψαν τα πρώτα κυπαρίσσια, ενώ κάμποσα ακόμη φυτεύθηκαν στα πεζοδρόμια και στις νησίδες επί δικής του θητείας, υποστήριξε ο πρώην Δήμαρχος 

“Να σταματήσει το καλαμπούρι με τα δέντρα” ζήτησε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, αρνούμενος πάντως, όπως είπε, να απολογηθεί για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Διευκρίνισε παρ’όλα αυτά ότι η εν λόγω Υπηρεσία προχώρησε άμεσα στην κοπή των κυπαρισσιών γιατί ήταν ξερά. Υπογράμμισε επιπλέον πως η ενδεδειγμένη διαδικασία για την κοπή δέντρων έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους δημοτικούς φορείς και είναι: Αίτημα Δημοτικής Κοινότητας ή πολίτη προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, αυτοψία από την αρμόδια δασολόγο και εισήγησή της προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία εντέλει αποφασίζει περί κοπής ή όχι. Η παραπάνω διαδικασία, ξεκαθάρισε ο κ. Ράικος, ακολουθείται σε περίπτωση επικινδυνότητας χλωρών δέντρων, και δεν ακολουθείται αν τα δέντρα είναι ξερά, όπως άλλωστε έγινε και με τα κυπαρίσσια στο Κρυονέρι: “Η κοπή των δέντρων δεν είναι δουλειά ούτε της Δημοτικής Κοινότητας ούτε της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών, αλλά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος” είπε ο κ. Ράικος.

Για επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς, μίλησε εν συνεχεία η ανεξάρτητη τοπική σύμβουλος Β. Κάουλα, υπενθυμίζοντας πως είναι η δεύτερη φορά που δέντρα κόβονται στην ίδια Δημοτική Κοινότητα χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Ενώ οξύτερος ήταν ο δημότης Β. Πετρόχειλος, που τον περασμένο Οκτώβριο είδε να κόβονται δυο πεύκα έξω από το σπίτι του, και πάλι με συνοπτικές διαδικασίες. Ο κ. Πετρόχειλος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κοπής δέντρων, παραβαίνοντας το σχετικό νόμο και “ακολουθώντας επί τούτου σύντομες πρακτικές”.

 Μαζί με τα 2 κυπαρίσσια που κόπηκαν, κλαδεύτηκαν και τουλάχιστον άλλα τέσσερα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες  

Για την κοπή των κυπαρισσιών, πάντως, αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, μια που- όπως δεσμεύθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών- θα συζητηθεί στο πλαίσιο σχετικού θέματος της Ημερήσιας Διάταξης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθούν και τα παρακάτω:

Ούτε στο έγγραφο του Δασονομείου, που επιβεβαιώνει την ανάγκη κοπής των δυο κυπαρισσιών, αναφέρεται το παραμικρό περί διάκρισης ανάμεσα σε χλωρά- που απαιτούν ειδική άδεια- και ξερά δέντρα, που μπορoύν να κόβονται άνευ ετέρου. Το έγγραφο αντιθέτως επικαλείται το νόμο 4495 του 2017 που στο άρθρο 29 αναφέρει επί λέξει τα εξής: “ζ) κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή σε Ζ.Ο.Ε., καθώς και σε οικισμούς προϋφιστάμενους του ν.δ. 17.7.1923 (Α΄ 223) και οικισμούς οριοθετημένους με το από 24. 5.1985 π.δ.. Ειδικά, για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού, Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας χορηγείται ύστερα από αίτηση, η οποία συνοδεύεται από Τεχνική Έκθεση του αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα και της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου δήμου και σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου του δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας”.

Αλλά ούτε και στην εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου που θα έρθει προς συζήτηση την προσεχή Τετάρτη για την “έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου”.