logo


Λειτούργησε για δυο τετραετίες, στο πλαίσιο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (1994- 1999), εξυπηρέτησε μαθητές και κατοίκους, έγινε εστία ανάγνωσης και έρευνας, και έκλεισε το 2011, στερώντας τόσο το σχολείο όσο και την ευρύτερη κοινότητα από μια οργανωμένη και δωρεάν πρόσβαση στο βιβλίο. Ο λόγος για τη Σχολική Βιβλιοθήκη του Λυκείου Αγ. Στεφάνου, που- μαζί με αυτήν του Λυκείου Διονύσου- ιδρύθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με χρηματοδότηση του τότε ΕΣΠΑ. Ειδικά για τη Βιβλιοθήκη του ΓΕΛ Αγ. Στεφάνου, η χρηματοδότηση αυτή περιελάμβανε και την κτηριακή υποδομή στο χώρο του προαυλίου του Γυμνασίου, ενώ για όλες τις Σχολικές Βιβλιοθήκες που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα είχε εξασφαλισθεί η λειτουργία τους με καθηγητή με απόσπαση και με πλήρες ωράριο, καθώς και η εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας συλλογή 5.000 τίτλων (περιοδικών, βιβλίων και πολυμέσων), αλλά και πρόσβαση στο internet.

Η Βιβλιοθήκη του Λυκείου λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 2011, λέει στην Οδό Διονύσου η Διευθύντρια του σχολείου Κ. Μαγκανιώτη, με πρόγραμμα ταξινόμησης και αρχειοθέτησης, που είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο, ενώ οι δυο καθηγητές που διαδοχικά ανέλαβαν χρέη βιβλιοθηκονόμου είχαν ειδικά εκπαιδευθεί. Το 2011, οπότε και έληξε η θητεία των υπευθύνων βιβλιοθηκονόμων, η Σχολική Βιβλιοθήκη και του Λυκείου Αγ. Στεφανου έκλεισε. Αυτό πρακτικά σήμαινε πως ο χώρος- και ό, τι υπήρχε εκεί, βιβλία, περιοδικά, υπολογιστές- εγκαταλείφθηκε πλήρως, διακόπηκε η παροχή θέρμανσης και σύνδεσης με internet, ενώ το σύστημα αυτοματισμού του Υπουργείου για τις σχολικές βιβλιοθήκες κλειδώθηκε κεντρικά, με αποτέλεσμα σήμερα να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν συγκετρωθεί προ του 2011.

Αυτή ήταν η κατάσταση που αντίκρυσε η φιλόλογος Α. Λουκά όταν, σε συνεργασία και με την κ. Μαγκανιώτη αλλά και με τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγ. Στεφάνου Α. Δαδιώτου, δρομολογήθηκε η επαναλειτουργία της Σχολικής Βιβλιοθήκης: Στοίβες βιβλίων ατάκτως ερριμμένων, με πολλά από αυτά να προέρχονται από δωρεές ιδιωτών όσο ακόμη παρέμενε κλειστή η Βιβλιοθήκη, συνεπώς να μην έχουν περαστεί σε οποιοδήποτε σύστημα.

 Στη φωτογραφία οι δυο Διευθύντριες, η υπεύθυνη καθηγήτρια για τη Βιβλιοθήκη και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Α. Στασινοπούλου, η οποία δεσμεύθηκε να φέρει σε επαφή τη Σχολική με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η προσπάθεια να ξαναστηθεί η Σχολική Βιβλιοθήκη και να εξυπηρετήσει το σκοπό της- “Κάθε σχολική βιβλιοθήκη έχει δημιουργηθεί με προδιαγραφές οι οποίες καθορίζονται από διεθνή πρότυπα και έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα άρτιο και αυτόνομο πληροφοριακό κέντρο, εξυπηρετώντας τις πληροφοριακές ανάγκες όχι μόνο της σχολικής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας στην οποία ανήκει”- ξεκίνησε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και ήδη, όπως λέει η κ. Λουκά, έχει συναντήσει ενθουσιώδη ανταπόκριση από τους μαθητές, που επισκέπτονται ανά τμήμα τη Βιβλιοθήκη και βλέπουν τον πλούτο της: Σειρές εγκυκλοπαιδειών και λεξικών, συλλογές περιοδικών, λευκώματα τέχνης, βιβλία ιστορίας και φιλοσοφίας- “δεν ήταν λίγες οι φορές που κάτοικοι επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη, ακόμη και όταν παρέμενε κλειστή, για έρευνα στο πλαίσιο των σπουδών τους”, συμπληρώνει η κ. Μαγκανιώτη. Και βέβαια λογοτεχνία- ελληνική και ξένη- με την εφηβική να είναι ήδη σε μεγάλη ζήτηση, όπως είναι φυσικό.

Η δουλειά που απαιτείται ώστε η Βιβλιοθήκη να τεθεί και πάλι σε πλήρη λειτουργία είναι πολλή: Καταγραφή των βιβλίων και νέο πρόγραμμα ταξινόμησής τους, τοποθέτησή τους στα ράφια, καρτέλες για το δανεισμό, εναρμόνιση των τίτλων ώστε να έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, μια που η Βιβλιοθήκη είναι σχολική  κ.λπ.. Χρήσιμη εδώ θα μπορούσε να αποδειχθεί η πολύχρονη εμπειρία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, με την ομάδα των εθελοντριών που κατάφεραν να την κάνουν πόλο έλξης αναγνωστών και εστία πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Προς το παρόν η Σχολική Βιβλιοθήκη του Λυκείου Αγ. Στεφάνου είναι ανοιχτή μόνο δυο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα 9.00- 9.45 και Πέμπτη 10.50- 11.35, για τους μαθητές και τους κατοίκους, και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Λουκά.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως παραμένει σε εκκρεμότητα- τρία χρόνια τώρα- η λειτουργία  Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη Δροσιά (σ.σ. η φωτογραφία της Λ. Χριστοφίδου από πρόσφατη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο, με τα πανιά να σκεπάζουν τα βιβλία, είναι αποκαλυπτική), καθώς και στο Κρυονέρι.