logo


Τέσσερα λεπτά κοστίζει από χθες, Δευτέρα 1η Ιανουαρίου, η κάθε πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τις αγορές τους κυρίως από τα σούπερ μάρκετ.

Οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος τριών λεπτών (με 24% ΦΠΑ κοστίζουν τέσσερα λεπτά), ενώ από 1/1/2019 το κόστος τους θα είναι 9 λεπτά.

Οι έμποροι που διαθέτουν στους καταναλωτές λεπτές πλαστικές σακούλες υποχρεούνται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα, να υποβάλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους.

Επομένως, για πρώτη φορά θα υποβάλουν τη δήλωση αυτή στις 30 Απριλίου 2018. Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) θα δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ώστε η δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους να γίνεται μέσω του Τaxisnet.

Ο στόχος είναι να μειωθεί δραστικά η χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα –όπου σήμερα ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 400 ανά κάτοικο ετησίως– σε 90 ανά κάτοικο, έως το 2020. Το ειδικό τέλος θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα αποδίδεται στον ΕΟΑΝ. Εάν, πάντως, διαπιστωθεί ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, μπορεί να αποφασισθεί ακόμη και πλήρης απαγόρευσης εμπορίας για ορισμένα είδη σακούλας.

πηγή: aftodioikisi.gr