logo


Ξερό ή χλωρό; Με ποιου δημοτικού οργάνου την άδεια; Κι αν είχε άδεια, γιατί πρόστιμο; Στα παραπάνω ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του την περασμένη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, όταν ήρθε προς συζήτηση η κοπή πεύκου έξω από το καφέ Τρούφα στη Δροσιά.

Σύμφωνα με τον Μπ. Ιωαννίδη, δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας που πρώτος ανακίνησε το θέμα, το δέντρο κόπηκε από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, αφού διαπιστώθηκε από γεωπόνο πως έφερε ξερά στοιχεία και πως ήταν επικίνδυνο λόγω κλίσης, ενώ για την κοπή την άδεια έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς. Που όμως δεν είναι αρμόδιος! Έτσι, αφού κόπηκε το πεύκο, η Δημοτική Αστυνομία βεβαίωσε το σχετικό διοικητικό πρόστιμο ύψους 1125 ευρώ, που προβλέπεται στον Κανονισμό Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου για την παράνομη κοπή πεύκου. Που τελικά ήταν χλωρό! Κατά της πράξης αυτής οι ιδιοκτήτες υπέβαλαν ένσταση, μια που είδαν το Δήμο να τους δίνει άδεια για την κοπή του δέντρου και τον ίδιο Δήμο να τους καλεί να πληρώσουν πρόστιμο.

Τα παραπάνω περιστατικά εκτέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου όμως προστέθηκαν και νέες παράμετροι: Ήταν τελικά χλωρό ή ξερό το δέντρο; Και πώς διαπιστώθηκε η επικινδυνότητά του, τέτοια που να επιβάλλει την κοπή του; Πώς δόθηκε άδεια κοπής από αναρμόδιο όργανο; Νομιμοποιείται ο Δήμος, που παράτυπα έδωσε την άδεια και εν συνεχεία χρέωσε το πρόστιμο, να προχωρήσει σε διαγραφή του, επικαλούμενος την οικονομική συγκυρία και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας; Τελικά: Ανοίγει αυτή η πράξη το δρόμο για την ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων, μια που οι “δράστες” μπορούν πάντα να ελπίζουν σε ατιμωρησία;

Για σύγχυση του πολίτη, μια που αποτάθηκε μεν σε δημοτικό όργανο, που όμως δεν είχε τη σχετική αρμοδιότητα, μίλησε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, που ζήτησε να ενημερωθούν για τις προβλέψεις του Κανονισμού και τις διαδικασίες όλοι οι συναρμόδιοι δημοτικοί παράγοντες. Ο Γ. Ζυγούνας από τη ΔΑΔΙΟΝ επεσήμανε πως ευθύνη έχει και ο επιχειρηματίας που βάφτισε ξερό ένα χλωρό πεύκο και μίλησε για αλληλοεξυπηρέτηση, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι- ανάμεσά τους ο Τ. Καρασαρλής και ο Δ. Κωστάκης- που τάχθηκαν υπέρ της επιχειρηματικότητας και της μείωσης ή και της διαγραφής του προστίμου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη κατά πλειοψηφία- 6 κατά της διαγραφής του προστίμου, 9 υπέρ και 5 λευκά- με το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη από τη μια να “αθωώνει” τον Πρόεδρο της Δροσιάς Χ. Ποτίδη για την άγνοια του Κανονισμού που επέδειξε και από την άλλη να προτρέπει τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, οδήγησε στην εσωτερική ενημέρωση σχετικά με τον Κανονισμό Περιβάλλοντος, ώστε να μη χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπισθεί ανάλογο περιστατικό, ενώ ξεκαθάρισε και τη διαδικασία που ακολουθείται για την κοπή πεύκου, όπως την παρουσίασε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Α. Πέππα:

“Ένα ξερό δέντρο, δεν θεωρείται δέντρο. Συνεπώς δεν αναγκάζουμε τον ιδιοκτήτη, στο οικόπεδο του οποίου βρίσκεται το πεύκο, να προσκομίσει τοπογραφικά σχεδιαγράμματα κ.λπ. Εφόσον λοιπόν το ξερό βρίσκεται εντός ιδιοκτησίας, άδεια κοπής δεν χρειάζεται. Γίνεται αυτοψία από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και ο Δήμος επιτρέπει την κοπή, με την υποχρέωση και την ευθύνη του ιδιοκτήτη να απομακρύνει άμεσα τα κατάλοιπα.

Εφόσον, τώρα, πρόκειται για χλωρό πεύκο που πρέπει να κοπεί για λόγους επικινδυνότητας: Υποβάλλεται αίτηση στην Πολεοδομία και την Τεχνική Υπηρεσία στην οποία τεκμηριώνεται αυτή η επικινδυνότητα, συνήθως με βεβαίωση μηχανικού, και εν συνεχεία δίδεται η άδεια κοπής”.