logo


Παρατείνεται για τουλάχιστον δυο μήνες ακόμη η εκκρεμότητα με τον ενιαίο Κανονισμό Κοιμητηρίων στο Δήμο Διονύσου, μια που για μια ακόμη φορά ο Κανονισμός αυτός δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, μια που απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, στη συνεδρίασή του της περασμένης Τρίτης 12 Δεκεμβρίου. Η άρνηση προήλθε από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, μια που τόσο η μείζων όσο και οι ελάσσονες μειοψηφίες ζήτησαν να συμπεριληφεί η προοπτική αξιοποίησης της έκτασης 6 στρεμμάτων στη θέση Μπισμπίρι, που είχε αγοράσει η προηγούμενη Διοίκηση Καλαφατέλη για τη δημιουργία νέου δημοτικού Κοιμητηρίου. Ζήτησαν επιπλέον την αποσύνδεση της ψήφισης του Κανονισμού, που ρυθμίζει τη λειτουργία των Νεκροταφείων, από τα σχετικά τέλη, που σήμερα παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά Δημοτική Κοινότητα, με το Διόνυσο να είναι πιο επιβαρυμένος. Δεκατέσσερις παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης υπερψήφισαν την εισήγηση και 7 από τις υπόλοιπες παρατάξεις δήλωσαν παρών

Απαντώντας στα παραπάνω ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης κατηγόρησε τις παρατάξεις πως φέρνουν προσχηματικά προσκόμματα στην ψήφιση του Κανονισμού, μια που- όπως είπε- η Διοίκηση ενσωμάτωσε όλες τις προτάσεις τους στον Κανονισμό, δέχτηκε να αφαιρεθούν όλες οι προτεινόμενες εξαιρέσεις για τα ιστορικά Κοιμητήρια, και “ήρθε συγκαταβατική, ώστε να ψηφισθεί ένα θέμα που αποτελεί πρόοδο για τον τόπο και που σέρνεται για 1,5 χρόνο”.

Σχετική είναι η δήλωσή του στον προσωπικό του «τοίχο» στο facebook τρεις ημέρες αργότερα:

“Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι θα είναι πραγματική πρόοδος για τον Δήμο μας να αποκτήσει άμεσα Ενιαίο Κανονισμό Κοιμητηρίων. Έχουμε παρουσιάσει δύο σχέδια Κανονισμού σε ένα χρόνο. Με ειλικρινή διάθεση συναίνεσης ενσωματώσαμε όλες τις παρατηρήσεις των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο φέραμε τον Ενιαίο Κανονισμό χωρίς εξαιρέσεις. Δυστυχώς η Αντιπολίτευση πάλι δεν ψήφισε τον Ενιαίο Κανονισμό. Ακούστηκαν νέες αιτιάσεις για παρεμφερή θέματα αναφορικά με τα νεκροταφεία, οι οποίες όμως ουδεμία σχέση είχαν με τον Ενιαίο Κανονισμό αυτόν καθ’ αυτόν και ουδόλως εμπόδιζαν την υιοθέτησή του.

Η ανάγκη αυξημένων πλειοψηφιών για τέτοιου είδους θέματα προϋποθέτει στοιχειώδη συναίνεση. Από την πλευρά μας αυτό έγινε πράξη, λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις της Αντιπολίτευσης. Αναμένουμε και την ανταπόκρισή της σε θέματα τόσο ευαίσθητα και σημαντικά όσο ο Ενιαίος Κανονισμός Κοιμητηρίων. Ό,τι συνιστά πρόοδο για το Δήμο, δεν γίνεται να μας χωρίζει”.

Ο κ. Ζαμάνης ενημέρωσε μάλιστα το Σώμα πως η έκταση στο Μπισμπίρι είναι απρόσφορη για την ίδρυση νέου Νεκροταφείου, αν δεν συνοδευθεί από την αγορά ακόμη δυο όμορων οικοπέδων, των οποίων όμως οι ιδιοκτήτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τα πουλήσουν.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο ενιαίος Κανονισμός για τα Κοιμητήρια συζητήθηκε για πρώτη φορά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή  δυο χρόνια νωρίτερα και εξαρχής δεν έλειψαν τα προβλήματα. Στην αρχική του μορφή ο Κανονισμός προέβλεπε- παρά την προειδοποίηση του τότε Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μ. Χρηστάκη για ενδεχόμενη απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- εξαιρέσεις από τις διατάξεις του για τα λεγόμενα ιστορικά Κοιμητήρια, όσα δηλαδή δημιουργήθηκαν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής με παραχώρηση μέρους της περιουσίας τους. Η στάση τριών δημοτικών συμβούλων μάλιστα της πλειοψηφίας- των Α. Πέππα, Π. Ταουξή και Θ. Κρητικού– που επέμεναν να προστεθούν στις εξαιρέσεις και τα Κοιμητήρια της Σταμάτας και του Σπατατζικίου στον Άγ. Στέφανο, οδηγούσαν το θέμα από συζήτηση σε συζήτηση και από αναβολή σε αναβολή. Εκκρεμούσε παράλληλα και ο καθορισμός ενιαίων τελών, που παρουσάζουν σημαντικότατες αποκλίσεις μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Κανονισμός, χωρίς εξαιρέσεις αυτή τη φορά, ήρθε προς συζήτηση και έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου και πάλι εντούτοις εκφράστηκαν επιφυλάξεις, κυρίως από τη μείζονα μειοψηφία και τον επικεφαλής της Γ. Καλαφατέλη που υπογράμμισε πως από τον κατάλογο των δημοτικών Κοιμητηρίων, όπως παρουσιάζεται στον Κανονισμό, απουσιάζει αυτό που η δική του Διοίκηση αγόρασε το 2013 για την ίδρυση νέου Κοιμητηρίου με στόχο την αποσυμφόρηση των παλαιών που είναι ήδη κορεσμένα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Κανονισμός, δεν μπορεί να επανέλθει προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν να παρέλθουν δυο μήνες τουλάχιστον, μια που πρόκειται για κανονιστική απόφαση και απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Για την ιστορία, ας σημειωθεί πως 14 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης- επί συνόλου 21- υπερψήφισαν την εισήγηση και 7 από τις υπόλοιπες παρατάξεις δήλωσαν «παρών».