logo


Διόρθωση υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (12/12) για όσους δημότες έχουν πληρώσει φουσκωμένους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ για τα έτη 2015 και 2016, από λάθος της Υπηρεσίας, που έστελνε τις χρεώσεις στην Εταιρεία όχι ανά τετράμηνο, όπως όφειλε, αλλά ανά έτος. Αποτέλεσμα ήταν οι εν λόγω καταναλωτές, γύρω στις 1000 συνδέσεις μέχρι στιγμής, να καταχωρούνται στις μεγάλες κλίμακες χρέωσης και βέβαια να πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς νερού.

Πιο συγκεκριμένα:

Με αίτημά τους από τις 10 Νοεμβρίου πάνω από 25 κάτοικοι ζητούσαν την πραγματοποίηση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα με τις υπέρογκες χρεώσεις της ΕΥΔΑΠ στους λογαρισμούς ύδρευσης και αποχέτευσης. Το θέμα πράγματι ήρθε στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, μαζί με το “αδελφό” θέμα της πορείας της αποχέτευσης, με κεντρικό εισηγητή το δημοτικό σύμβουλο Στ. Κριεμάδη εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας.

Στην εισήγησή του, ο κ. Κριεμάδης προσκομίζοντας πραγματικούς λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, έθιξε δυο πλευρές του θέματος:

Πρώτα απ’ όλα, τις χρεώσεις αυτές καθ’ αυτές στους λογαριασμούς, βάσει των στοιχείων καταναλώσεων που ο Δήμος στέλνει στην ΕΥΔΑΠ. Όπως κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος, τα στοιχεία αυτά αντί να είναι ανά τετράμηνο, όπως θα έπρεπε, είναι ετήσια, με αποτέλεσμα οι καταναλώσεις να φαίνονται μεγαλύτερες, οι καταναλωτές να “σκαρφαλώνουν” σε μεγαλύτερη κλίμακα και οι χρεώσεις να είναι κατά πολύ αυξημένες, μέχρι και στο διπλάσιο! Κάλεσε λοιπόν τη Διοίκηση, την οποία μάλιστα κατηγόρησε για ανευθυνότητα και ανικανότητα μια που οι επανειλημμένες σχετικές επισημάνσεις του έχουν πέσει στο κενό, να προχωρήσει στη σχετική διόρθωση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποκατασταθεί και αναδρομικά η συγκεκριμένη αδικία.

  Πληρωτέο ποσόν στην ΕΥΔΑΠ 1449,90 ευρώ βάσει της ετήσιας χρέωσης, αλλά μόλις 724,16 ευρώ με βάση τη χρέωση ανά 4 μήνες!

Επιπλέον ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργείται με την πολιτική της ΕΥΔΑΠ να χρεώνει το δικαίωμα χρήσης υπονόμων, την αποχέτευση δηλαδή, με τιμή στο 75% του τιμολογίου της για το νερό, ενώ για τους κήπους πάνω από 200 τ.μ. στο 52,5%. Εξισώνεται έτσι, τόνισε τόσο ο κ. Κριεμάδης, όσο και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών αλλά και της Διοίκησης, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας- για παράδειγμα- με ένα σπίτι στο Δήμο Διονύσου, όπου η χρήση του νερού, είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά η τιμή του είναι πολύ μικρότερη, σχεδόν κατά 50%.

Το λάθος της υπηρεσίας παραδέχθηκε αμέσως ο Δήμαρχος, που υποσχέθηκε άμεση επανέκδοση των φουσκωμένων λογαριασμών για το 2015 και 2016. Έγκλημα, επιπλέον, χαρακτήρισε ο κ. Ζαμάνης “την πώληση της ΕΥΔΑΠ με προίκα”, μια που όσον αφορά στο Δήμο μας, όταν ολοκληρωθεί η αποχέτευση, το δίκτυο, συνολικής αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα, θα πάει στη Εταιρεία, χωρίς να υπάρξει καμιά ανταποδοτικότητα εκ μέρους της. Εξέφρασε μάλιστα τη σκέψη μήπως πρέπει να ασκηθεί διεκδικητική αγωγή για να διερευνηθεί αν η τακτική αυτή της ΕΥΔΑΠ να παίρνει στην κυριότητά της τα έτοιμα δίκτυα είναι νόμιμη ή αν πρόκειται περί απληστίας. Πάντως στην κατεύθυνση αλλαγής αυτής της πολιτικής, μέσω διεκδικήσεων για μια νομοθετική ρύθμιση που θα επικαιροποιεί έναν αναχρονιστικό και άδικο νόμο, όπως τον χαρακτήρισαν οι Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο και ο  Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, ο κ. Ζαμάνης δήλωσε πως δεν έχει βρει συμπαράσταση από τους ομολόγους του. 

Ενώ από πολλές πλευρές εκφράστηκε ο φόβος πως με τις αυξημένες χρεώσεις και τα τέλη σύνδεσης αύριο, δεν θα είναι λίγοι οι κάτοικοι που στο τέλος θα αρνηθούν να συνδεθούν με το δίκτυο.