logo


Μετά από 2 χρόνια, και άλλα δυο χρόνια παράτασης, και ενώ έχουν κατασκευαστεί 30 χιλιόμετρα, ή και λιγότερα σύμφωνα με τις μειοψηφίες, από το δίκτυο αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να έχει αποσταλεί προς τον εργολάβο μια αμφιλεγόμενη ειδική πρόσκληση, το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή (12/12) συνεδρίασή του αποφάσισε, μετά από πρόταση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, τη σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής που θα συναντηθεί με την Τεχνική Υπηρεσία και τον τεχνικό σύμβουλο για το έργο, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες πίεσης προς τον ανάδοχο, καθώς και οι συνέπειες σε περίπτωση που αυτός κηρυχθεί έκπτωτος. Πρόοδο και κατάκτηση συναντίληψης χαρακτήρισε τη σύσταση της Επιτροπής, που ψηφίστηκε ομόφωνα, ο Γ. Φωτάκης εκ μέρους της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, ενώ ο Γ. Ζυγούνας από τη ΔΑΔΙΟΝ κάλεσε το Σώμα να αποσυνδέσει το έργο πνοής για την πόλη από τις εκλογές. Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι θα συμμετέχουν στην Επιτροπή μαζί με τους Δήμαρχο, Π. Ταουξή Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Δ. Ράικο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Στ. Κριεμάδη από την Ενωτική Πρωτοβουλία, Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση και Σπ. Γιαννουλάτο ανεξάρτητο.

Παρόλο το παραπάνω συναινετικό αποτέλεσμα εντούτοις, η συζήτηση για την αποχέτευση, που προκάλεσαν με υπογραφές τους 25 κάτοικοι, αλλά και για το επόμενο θέμα της χρέωσης λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ που και αυτό ήρθε με πρωτοβουλία κατοίκων, παρολίγον να μην πραγματοποιηθεί!

Κι αυτό γιατί: Σύμβουλοι της Διοίκησης, ανάμεσά τους ο Θ. Στάικος και η κ. Ταουξή, αλλά και ο Δήμαρχος, υποστήριζαν πως κακώς τα δυο αυτά θέματα περιελήφθησαν στην Ημερήσια Διάταξη, μια που δεν είχαν εισήγηση, συνεπώς θεώρησαν ασαφές τι θα καλούνταν να ψηφίσει το Σώμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί, και αν το ζητήσουν όλα τα μέλη των μειοψηφιών ή 25 και πλέον κάτοικοι με υπογραφές τους.

Έτσι είχε γίνει, για παράδειγμα, πριν από 5 ακριβώς χρόνια, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας, ανάμεσά τους και οι προαναφερόμενοι ως μέλη τότε της μείζονος, είχαν προκαλέσει συνεδρίαση για το φωτογραφικό διαγωνισμό σχετικά με την κατασκευή παιδικών χαρών. Η πρόσκληση τότε, το Νοέμβριο του 2012, δεν συνοδευόταν από εισήγηση, την οποία μάλιστα έκανε προφορικά ο σημερινός Δήμαρχος. Τα παραπάνω (σ.σ. και δεν ήταν τα μοναδικά εκείνα τα χρόνια…) έσπευσε να υπενθυμίσει στο Σώμα χθες βράδυ η κ. Σώκου- και μάλλον η παρέμβασή της ήταν καθοριστική για την πραγματοποίηση της συζήτησης, που από εκεί και πέρα συνεχίστηκε κανονικά.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας επεσήμαναν το γεγονός πως παρά το επίμονο αίτημά τους να ενημερώνονται τακτικά, ανά δίμηνο, για την πορεία της αποχέτευσης- και τη σχετική αντίστοιχη δέσμευση του Δημάρχου- τούτο δεν έχει τηρηθεί.

Αμφισβήτησαν, επιπλέον, έντονα το ποσοστό κατασκευής μέχρι στιγμής του έργου, που ο κ. Ζαμάνης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ανεβάζουν μετά από τριάμιση και πλέον χρόνια στο 30% επί συνόλου 93 χιλιομέτρων, ενώ τα στοιχεία των Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως τα επικαλέστηκε ο εισηγητής κ. Κριεμάδης, μιλούν για 26,8%- και αυτά με ρυθμούς χελώνας, “800 μέτρα στατιστικά το μήνα, με εξαίρεση το τελευταίο δίμηνο, οπότε κατασκευάστηκαν 1,2 χιλόμετρα, δηλαδή 200 μέτρα ανά εργοτάξιο, σε μαλακά εδάφη εξαιρουμένου του Διονύσου”.

Αμφισβήτησαν ακόμη την αποτελεσματικότητα της ειδικής πρόσκλησης (σ.σ. πρόκειται ουσιαστικά για ισχυρή προειδοποίηση προς τον ασυνεπή εργολάβο, η οποία του κοινοποιείται εφόσον υπάρχει λόγος έκπτωσης), που η Διοίκηση απηύθυνε στον εργολάβο τον περασμένο Ιούνιο και που οι παρατάξεις χαρακτήρισαν από πονηρή αν όχι και σκανδαλώδη μέχρι κοροϊδία αλλά και οδό διαφυγής για τον εργολάβο.

Αμφισβήτησαν, τέλος, έντονα τη δυνατότητα περαίωσης του έργου εγκαίρως, δηλαδή μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουλίου, οπότε και λήγει η διετής παράταση, ενώ εκφράσθηκε η ανησυχία πως η Διοίκηση του Δήμου προσανατολίζεται σε νέα παράταση: “Εκτιμούμε πως η αποχέτευση θα ολοκληρωθεί σε 12 χρόνια, δηλαδή ποτέ, μια που θα πάμε σε νέα προγραμματική περίοδο” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτάκης.

Είναι εδώ χαρακτηριστικό πως τόσο η Νέα Πνοή για το Διόνυσο όσο και η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου υπογράμμισαν την ανάγκη, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να μην τελειώσει ποτέ το έργο, να μιλήσουν την ίδια γλώσσα και να ομονοήσουν στον ίδιο στόχο: Η Τεχνική Υπηρεσία, η Δημοτική Αρχή, η Διαχειριστική Αρχή, τα Υπουργεία, οι πάντες, χωρίς να διαφοροποιηθεί έστω και ένας, «διαφορετικά τον Ιούλιο θα βρισκόμαστε πάλι σε μια τρομερή στασιμότητα».

Η αρχική πρόταση της μείζονος μειοψηφίας, όπως διατυπώθηκε από τον κ. Κριεμάδη, ήταν να αποσταλεί δεύτερη, “σωστή και αυστηρότερη”, ειδική πρόσκληση εκ μέρους του Δήμου στον εργολάβο, απαιτώντας ξεκάθαρα την υποχρεωτική κατασκευή τουλάχιστον 6 χιλιομέτρων ανά μήνα, τηρώντας αυστηρά ένα νέο τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα εργασιών. Μόνο έτσι, τόνισε ο σύμβουλος της μείζονος, θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν άλλα 42 χιλιόμετρα στους 7 μήνες που υπολείπονται από την εκπνοή της παράτασης, ώστε εν συνεχεία να δικαιολογείται νέα- μικρή αυτή τη φορά- παράταση, για την αποπεράτωση όλου του δικτύου. “Οτιδήποτε άλλο εκ μέρους της Διοίκησης, θα αποτελεί υπονόμευση του σημαντικού αυτού έργου”, κατέληξε ο κ. Κριεμάδης. Βολές επιπλέον εξακοντίστηκαν από τη μείζονα μειοψηφία για τη στάση που κράτησε η σημερινή Διοίκηση αναφορικά με το αντλιοστάσιο στη Σταμάτα το 2013, κατηγορώντας την ότι ουσιαστικά σαμποτάρισε την αποχέτευση στην περιοχή, εμπλέκοντας και το Δασαρχείο. Η κατηγορία αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Α. Πέππα, που υπενθύμισε πως στη Σταμάτα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή χάρισε στην ΕΥΔΑΠ οικόπεδο για την εγκατάσταση του αντλιοστασίου, χωρίς να πάρει κανένα αντάλλαγμα. 

Με τις διαπιστώσεις αλλά και την πρόταση του συναδέλφου του συμφώνησε και ο κ. Φωτάκης για τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, που επέμεινε ιδιαιτέρως στην αποκαρδιωτική, όπως τη χαρακτήρισε, εικόνα για την πραγματική εικόνα του έργου σήμερα, παρά τις σχετικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Δημάρχου και Αντιδημάρχου μόλις πριν από λίγες ημέρες. Πρότεινε επιπλέον διαπαραταξιακή συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή, ώστε να τονισθεί πως ο Δήμος δεν μπορεί να ανεχθεί άλλες καθυστερήσεις.

Να απεμπλακεί από τις ερχόμενες εκλογές το έργο πνοής της αποχέτευσης, για το οποίο μπορεί να αφήσουν το αποτύπωμά τους όλες οι παρατάξεις με τη στάση τους, ζήτησε από την πλευρά του ο Γ. Ζυγούνας εκ μέρους της ΔΑΔΙΟΝ. Επικαλούμενος μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία ο κ. Ζυγούνας δικαιολόγησε την εκτίμησή του για τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους κατασκευάζεται η αποχέτευση, επιμένοντας με τη σειρά του πως το εκτελεσθέν έργο μέχρι σήμερα είναι κάτω του 30% και συμφωνώντας πως η ειδική πρόσκληση προς τον εργολάβο είναι πρόσκληση διαφυγής.

“Επιτρέπεται το 2017 στην Αττική να μην υπάρχει αποχέτευση;” αναρωτήθηκε η κ. Σώκου, τονίζοντας πως δεν είναι άγνωστη η πρακτική συμφωνιών με τους εργολάβους, ακόμη και αν όλα έχουν γίνει σύμφωνα με το νόμο “που δεν είναι πάντα δίκαιος ή σωστός”. Η κ. Σώκου επεσήμανε την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και σχεδιαγράμματος για έργα ποιότητας ζωής, που αφορούν μάλιστα στην υγεία, τα οποία επιπλέον “αναλαμβάνουν τυχάρπαστοι εργολάβοι που θέλουν να πλουτίσουν σε βάρος της ζωής μας”. Επιρρίπτοντας ευθύνες και στην πρώην και στη νυν Διοίκηση του Δήμου, που δεν επέδειξαν πιο δυναμική στάση, η κ. Σώκου εμφανίστηκε με τη σειρά της απαισιόδοξη αναφορικά με την κατασκευή αποχέτευσης, ειδικά στον Άγ. Στέφανο, στην οποία- όπως εκτίμησε- με το χαράτσι που θα επιβληθεί, πολλοί θα προτιμήσουν να μη συνδεθούν.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις των μειοψηφιών όσον αφορά στην ειδική πρόσκληση προς τον εργολάβο θεωρήθηκαν από το Δήμαρχο μομφές προς την Τεχνική Υπηρεσία που τη συνέταξε και την υπογράφει, θέση με την οποία συντάχθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης. Στην προσπάθεια αυτή του κ. Ζαμάνη να τις παρουσιάσει ως πολέμιες της Υπηρεσίας, την οποία μάλιστα δεν εμπιστεύονται πλέον, αντέδρασαν έντονα σύσσωμες οι παρατάξεις, υπενθυμίζοντάς του πως οι Δημοτικές Υπηρεσίες δεν δρουν ανεξέλεγκτες αλλά έχουν πολιτικό προϊστάμενο, υπεύθυνο για τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσουν. Δυο δρόμους, πάντως, βλέπει ο Δήμαρχος για την εξέλιξη του έργου: Είτε συμμορφώνεται ο εργολάβος με τις απαιτήσεις του Δήμου και συνεχίζει, είτε δεν συμμορφώνεται, οπότε η επόμενη κίνηση είναι η κήρυξή του ως έκπτωτου. “Όμως πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε καλά τις συνέπειες σ’ αυτήν την περίπτωση”, προσέθεσε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας πως αντίστοιχη έκπτωση για την αποχέτευση στη Δροσιά κόστισε στο Δήμο χρόνια απραξίας. Στη θέση αυτή συμφώνησε και ο κ. Στάικος επαναλαμβάνοντας τόσο τις πιέσεις που έχει ασκήσει κατά καιρούς η Διοίκηση στον εργολάβο όσο και  τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε όλα τα έργα που έχει αναλάβει ο εν λόγω εργολάβος ανά την επικράτεια: “Οπότε ή θα τον ανεχτούμε και ό, τι πάρουμε ή θα τον κηρύξουμε έκπτωτο και μετά παρέλευση πενταετίας και πλέον θα μιλάμε για καινούργιο εργολάβο που δεν ξέρουμε αν αποδειχθεί συνεπέστερος”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η παρέμβαση του Γ. Πουλίδα στη συζήτηση, πολίτη που έχει πρωτοστατήσει στο παρελθόν στην κατασκευή της αποχέτευσης, και ειδικά στη Σταμάτα. Ο κ. Πουλίδας υπογράμμισε πως σε αλληλογραφία του με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ο τελευταίος τού απάντησε πως αν μέχρι το 2018 δεν έχει τελειώσει η αποχέτευση, τότε θα δοθεί και νέα παράταση.

 

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ληφθεί μια απόφαση, της οποίας τις συνέπειες- όπως είπε ο Δήμαρχος κλείνοντας τη συζήτηση- δεν μπορεί να γνωρίζει το Σώμα, μια που η πλειονότητα των συμβούλων δεν είναι μηχανικοί, πρότεινε τη σύσταση της διαπαραταξιακής Επιτροπής, που σε συνάντηση με την Τεχνική Υπηρεσία και τον τεχνικό σύμβουλο του έργου της αποχέτευσης θα ζητήσει διευκρινίσεις αναφορικά με τα διαφορετικά σενάρια που προτάθηκαν.