logo


Τις τοποθετήσεις των επικεφαλής και των μελών των παρατάξεων της μεοψηφίας στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, δημοσιεύει σήμερα η Οδός Διονύσου, αρχής γενομένης από την Ενωτική Πρωτοβουλία, την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Ο επικεφαλής της Γ. Καλαφατέλης αναφέρθηκε τόσο στις γενικές διαπιστώσεις για την τριετία της Δημοτικής Αρχής, όσο και στην εξέλιξη των μεγάλων έργων, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης αναφέρθηκαν διεξοδικότερα στη Δημοτική Κοινότητα όπου ο καθένας εκλέγεται, αντιπαραβάλλοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Διοίκησης με τη σημερινή πραγματικότητα. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος από τη Δροσιά Μπ. Ιωαννίδης:

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Γ. Καλαφατέλης: “Σ’ αυτά τα νερά θα πνιγείτε”

Μια από τις διαφορές που χωρίζουν την Αυτοδιοίκηση από την Κεντρική Διοίκηση είναι η σημερινή διαδικασία που διεξάγουμε.

Αυτήν του Ετήσιου Απολογισμού Πεπραγμένων που δίνει τη δυνατότητα σε αιρετούς και πολίτες να τοποθετηθούν δημόσια για τη χρονιά που πέρασε.

Άλλο τώρα που εσείς τη χρονιά την κάνατε τριετία γιατί προφανώς δεν είχατε κάτι να δείξετε ή να πείτε.

Και έτσι μας φέρνετε σήμερα ένα απατηλό πόνημα που απέχει από τον πολιτικό απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής και το όραμά σας.

Το πόνημα που μας μοιράσατε είναι μία συγκέντρωση και παράθεση στοιχείων καθημερινότητας από το αρχείο των υπηρεσιών του Δήμου μας και κατά αυτόν τον τρόπο, αποφύγατε να θίξετε ουσιαστικά τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας.

Αναμενόμενο όμως γιατί είναι διαπιστωμένο ότι έχετε αλλεργία και δεν αντέχετε την κριτική και τον ουσιαστικό έλεγχο.

Δεν έχετε ποτέ απαντήσεις στις τεκμηριωμένος ερωτήσεις και καταγγελίες μας.

Ατέλειωτος ο κατάλογος και δεν χρειάζεται να σας τον θυμίσω σήμερα.

Αντί για έργα επιδίδεστε σε άλλα σπορ κύριε συνάδελφε.

Να διώκετε τους Δημοτικούς υπαλλήλους που τολμούν να έχουν άποψη και να κάνουν συνειδητά τη δουλειά τους, αρνούμενοι να συναινέσουν σε όσα παράλογα και αντιδεοντολογικά και παράνομα τους ζητάτε…

Να σας θυμίσω ένα μόνο, έγινες και Πολεοδόμος και ήθελες να υπογράψεις άδεια δόμησης προς όφελος συνεργάτη σου.

Να κατασυκοφαντείτε, καθυβρίζετε και προσβάλλετε χυδαία και βάναυσα όποιον τολμά να διαφοροποιηθεί και να βρεθεί απέναντί σας.

Αφού το κάνετε αυτό με τον άθλιο τρόπο που έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους και οι πρώην ικανοί συνοδοιπόροι και συνεργάτες σας οι οποίοι και σας έχουν εγκαταλείψει..

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Λάσπη – ψέμα – διαβολή … Σας μάθαμε!

Γι’ αυτό θέλετε να φιμώσετε με εκβιασμούς και απειλές και τις ελεύθερες φωνές. Όπως κάνατε πρόσφατα με την Οδό Διονύσου και την κα Χαζάπη, που δεν ντραπήκατε να αποφασίσετε τη δίωξή της με μήνυση και την εξόντωσή της με αγωγή, απαιτώντας 400.000 ευρώ. Επειδή με στοιχεία αναφέρθηκε σε αυτό που ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι. Και το καμάρι σας είναι τόσο μεγάλο που σπεύδουν τα πρωτοπαλίκαρά σας να το μοιραστούν στα κοινωνικά δίκτυα. Ναι, τα κολλητά σας πρωτοπαλίκαρα, που τα ΄χετε κοντά σας και τα φροντίζετε με τον τρόπο σας. Από παλιά. Είναι πολλά τα λεφτά Αντρέα. Έτσι δεν είναι;

Τώρα βέβαια σας πονάνε τα ανώνυμα μπλογκς. Όχι όλα. Όχι τα δικά σας. Ειδικά εκείνο που σας βοήθησε να εκλεγείτε δήμαρχος πολεμώντας με συστηματικά και αποδομώντας μεθοδικά το έργο της δημοτικής αρχής επί των ημερών μου. Κύριε Ζαμάνη ξέρετε πολύ καλά ότι έχετε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο μπλογκ και έχετε ωφεληθεί προεκλογικά. Αλλά και ως Δήμαρχος, αφήνοντας να διαρρεύσουν, σκόπιμα και κακόβολυα, αποκαλυπτικά δήθεν ντοκουμέντα για να ενοχοποιήσετε τον αδελφό μου και εμένα προσωπικά. Δεν το θυμάστε; Είμαι εδώ για να σας το θυμίσω τώρα που κάνετε απολογισμό και να τον συμπληρώσω με αυτά που ξεχάσατε να περιλάβετε.

Απλά τώρα έχετε τα ολόδικά σας εργαλεία, τα δικά σας πρόθυμα παπαγαλάκια, που εφευρίσκουν δήθεν σκάνδαλα και βλάβες του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Σε αυτά τα νερά θα πνιγείτε και εσείς και οι πρόθυμοι συκοφάντες που σας ακολουθούν, ποιος ξέρει με ποιες συμφωνίες και ανταλλάγματα. Μη βιάζεστε. Απλώς να σας θυμίσω ότι όλες οι προσπάθειές σας να με σπιλώστε έχουν πέσει στο κενό. Θέλετε να τις απαριθμήσω; Την ίδια τύχη θα έχει κι αυτή.

Ας πάμε τώρα και στα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Κατ’ αρχήν δεν θέλω να είμαι άδικος και δεν θα παραβλέψω τα ελάχιστα θετικά των τριάμιση χρόνων. Όπως τα λεωφορεία για τους φοιτητές, τα campus και τα έσοδα από τη φορολογητέα ύλη που έγιναν από ικανούς συνεργάτες σας, που τώρα τους έχετε απέναντι και εσύ αλλά και εκείνοι ξέρουν το γιατί. Είναι δικό σας θέμα…

Για την οικονομική διαχείριση

Το πλεόνασμα του Δήμου που προέκυψε από την αύξηση της φορολογητέας ύλης είναι ανταποδοτικό για τους δημότες. Παρά το ότι και εμείς και οι άλλες παρατάξεις έχουμε προτείνει μείωση των τελών από το πλεόνασμα, όπως τεκμηριωμένα σας απέδειξα σε προηγούμενη συνεδρίαση στη συζήτηση για την ύδρευση, δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα.

Ούτε ως προς τη μείωση των τελών ούτε και ως προς τα έργα και τις επενδεύσεις…

Και μιας και μιλάμε για φορολογητέα ύλη… το έχω ξαναπεί αλλά απάντηση δεν πήρα. Μπορείτε να μας πείτε για το πού βρίσκεται η βεβαίωση του χρηματικού καταλόγου Δημοτικών Τελών και φόρων στην ΕΡΤ και Νέα Οδό; Επιδιώξατε να εισπράξετε τα ποσά;

Το αυξημένο αποθεματικό από τη Διοίκησή μας μέχρι σήμερα, αντίθετα με μας, δεν φροντίσατε λόγω ανικανότητάς σας να μετουσιωθεί σε έργα και επενδύσεις. Τον κίνδυνο αυτής της επενδυτικής απραξίας σας θα σας τον αναλύσει συνεργάτης μου με την τοποθέτησή του.

Και μιας και μιλάμε για επενδύσεις να δούμε τι έχετε κάνει εδώ:

Μεγάλα έργα (χρηματοδοτούμενα)

1) Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δ.Κ . ΚΡΥΟΝΕΡΙ –ΣΤΑΜΑΤΑ-ΡΟΔΟΠΟΛΗ-ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ.

Τι μας λέτε εδώ; Αντί για απολογισμό κάνετε μια σύντομη τεχνική περιγραφή του έργου που καμία σχέση δεν έχει με απολογισμό.

Αλλά πώς να τολμήσετε να απολογηθείτε για ένα έργο που το παραλάβατε από εμάς χρηματοδοτημένο και με σύμβαση έτοιμο να το ξεκινήσετε. Εσείς όμως προτιμήσατε αντί του έργου να χορηγήσετε ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΑ δύο χρόνια παράταση, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν κατασκευασθεί- όπως ομολογείτε- μόνο 30 χιλιόμετρα από το σύνολο των 97 χιλιομέτρων που εμείς δημοπρατήσαμε. Δηλαδή το 30% ενός έργου που σύμφωνα με τη σύμβαση θα έπρεπε ήδη να έχει αποπερατωθεί τον Αύγουστο του 2016 και πλησιάζει ο Αύγουστος του 2018 που τελειώνει και η παράταση…

Αλλά πώς να το αποπερατώσετε αφού οι πολυπράγμονες αντιδήμαρχοι των τεχνικών υπηρεσιών και εσείς μαζί δεν θελήσατε να προσλάβετε ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ για τον οποίο εμείς είχαμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση χωρίς επιβάρυνση του Δήμου.

Εάν είχατε προσλάβει Τεχνικό Σύμβουλο από την αρχή, το έργο σήμερα θα ήταν σε πλήρη λειτουργία. Ενώ εδώ μας λέτε ότι θα τον προσλάβετε τώρα. Πολύ αργά για να προλάβετε το κακό που κάνατε για αυτό το μεγάλο και το σπουδαιότερο έργο για τους Δημότες. Να μη μιλήσουμε τώρα για τις χρεώσεις της αποχέτευσης.

2) Μελέτη για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στον ΄Αγιο Στέφανο –ΡΑΠΕΝΤΩΣΑ- ΠΕΥΚΟΦΥΤΟ (υποέργο 3).

Και αυτή η μελέτη έργο δικό μας είναι που σας το παραδώσαμε με τον μελετητή να έχει προχωρήσει σε στάδιο που το είχε υποβάλει για έγκριση στην ΕΥΔΑΠ. Ακόμα το λιβανίζετε.

3) Μελέτη εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Αγίας Παρασκευής-Φασίδερη-Αγίων Αγγέλων ΑΝΟΙΞΗΣ. Και αυτή τη μελέτη ήδη χρηματοδοτημένη από τον πρώην Δήμο Ανοιξης και αυτή τη λιβανίζετε όπως την προηγούμενη. Αλλά βέβαια στην ΕΥΔΑΠ δεν πήγατε ποτέ να πιέσετε για την αποπεράτωση του ελέγχου των μελετών.

4) Δ.Κ. ΔΡΟΣΙΑΣ. Τι να πούμε για αυτό το πονεμένο έργο. Eνα έργο που επέβλεπε και χρηματοδοτούσε η Περιφέρεια, το διαλύσατε εσείς και η Περιφέρεια χωρίς καμία συνέπεια για τον ασυνεπή εργολάβο. Όσο για τις συνδέσεις, απλώς να σας υπενθυμίσουμε ότι η δημοπράτηση έγινε επί των ημερών μας.

Όσον αφορά τα έργα αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ. Διότι εάν δεν τα είχατε σαμποτάρει με τις κακόβουλες καταγγελίες περί δασικών το 2013, σήμερα θα είχαν ολοκληρωθεί. Γνωρίζετε όμως πολύ καλά ότι κάποιοι άλλοι επί των ημερών σας, και όχι εσείς, αγωνιστήκανε για να δοθεί η έγκριση από το Δασαρχείο και το κυριότερο να πεισθεί η ΕΥΔΑΠ και να συνεχίσει αυτό το έργο, ενώ ήταν έτοιμη να το εγκαταλείψει από τις συνεχείς αντιδράσεις και απειλές σας για το αντλιοστάσιο της Σταμάτας.

Να σας θυμίσω ότι με παραπληροφόρηση των κατοίκων μαζεύατε υπογραφές για να μη γίνει το αντλιοστάσιο της Σταμάτας.

Αποχέτευση ομβρίων

Για το έργο στην Άνοιξη να σας υπενθυμίσω ότι η μελέτη και η κατασκευή του είχε ενταχθεί στην Περιφέρεια από τον πρώην Δήμο Άνοιξης ενώ η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια έγινε επί των ημερών μας. Εσείς το βρήκατε έτοιμο, να δούμε πότε θα το ολοκληρώσετε (β’ σκέλος Μεγ.Αλεξάνδρου).

Από όλα όσα αναφέρετε για τα όμβρια προκύπτει ότι δεν έχετε κάνει ΤΙΠΟΤΑ εκτός από το μπάλωμα στη Λεωφόρο Σταμάτας που εξακολουθεί να πλημυρίζει και να πνίγει την οικία Δημάκη. Εμείς επανειλημμένα σας επισημάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι εμβαλωματικό και μη αποτελεσματικό αυτό το έργο προϋπολογισμού 145000 ευρώ. Επίσης σας παραδώσαμε έτοιμη μελέτη την οποία είχαμε καταθέσει και στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση. Σε όλες τις άλλες Δημοτικές κοινότητες το απόλυτο μηδέν.

Τέλος για όλα τα υπόλοιπα έργα και μελέτες που αναφέρονται στους πίνακες του απολογισμού είμαι πεπεισμένος ότι και εσείς δεν τα πιστεύετε και αυτό επειδή ο ίδιος παραδεχθήκατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο προϋπολογισμός για το έτος 2018 είναι μειωμένος γιατί θα δαπανήσετε περισσότερα ποσά για πρόσληψη προσωπικού. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό, για το οποίο και εμείς συμφωνούμε να γίνει η πρόσληψη προσωπικού, με τα έργα που θα έπρεπε να κάνετε αγώνα για την υλοποίησή τους ακόμα και με Ίδιους Πόρους αξιοποιώντας το μεγάλο αποθεματικό του δήμου.

Η Δημοτική αρχή δεν βρίσκεται στη θέση της μόνον για να αποταμιεύει αλλά κυρίως να κάνει έργο για την ασφάλεια και το όφελος των Δημοτών. Εσείς από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα σας φαίνεται ότι δεν είσθε ικανοί να υλοποιήσετε σημαντικά έργα για τον τόπο ενώ από τους πίνακες αποδεικνύεται ότι μέχρι σήμερα έχετε ασχοληθεί με εμβαλωματικά εργάκια βιτρίνας.

Έργα ποιότητας ζωής

Α) Πολεοδομική μελέτη Άνοιξης. Εγκατάλειψη και πλήρης οπισθοδρόμηση με σοβαρή πιθανότητα επιστροφής του ποσού της χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ. Δημοσιονομική διόρθωση ποσού 700.000 ευρώ περίπου.

Β) Πολεοδομική μελέτη Κρυονερίου. Πλήρης εγκατάλειψη ενώ με απόφαση της ΕΠΖ έχει εγκριθεί το Α στάδιο της μελέτης και ύστερα να προχωρήσει με απόφαση ΔΣ για την ανάρτηση, δεν έχει γίνει τίποτα. Παραπομπή στις καλένδες για μετά το 2021.

Γ) Για τα υπόλοιπα πολεοδομικά θέματα ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ και ΣΤΑΜΑΤΑΣ πλήρης απραξία.

Δ) Για τα 43 στρέμματα του Δήμου στο ΤΥΠΕΤ Διονύσου τι έχετε κάνει; Διότι στον απολογισμό δεν γράφετε ΤΙΠΟΤΑ. Μία προσπάθεια πολλών ετών την έχετε πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Για τα 250 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων, τι;

Ε) Για τους δασικούς χάρτες παρά την ανάθεσή σας σε ιδιώτη μελετητή δεν καταφέρατε τίποτα. Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με την ανάρτησή τους.

ΣΤ) Για ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟ-ΑΝΟΙΞΗ και όρια οικισμών, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχόλησε τη δική μας διοίκηση, που είμαστε περήφανοι για την επίλυσή τους μέσω του 4280/14, εσείς αδρανείτε και σας έχουν προσπεράσει οι εξελίξεις.

Κλείνοντας το κομμάτι έργων και μελετών από τους πίνακες που έχετε συμπεριλάβει στον απολογισμό σας, είναι δεδομένο ότι όλα τα μεγάλα και σημαντικά έργα προέρχονται από τη δική μας διοίκηση, τα οποία εσείς συνεχίζετε και όπως δείχνουν τα πράγματα εγώ θα τα αποπερατώσω στην επόμενη θητεία.

Όσον αφορά το περιβάλλον, δεν θα μιλήσω εγώ, μιλάει η πραγματικότητα και μιλάνε και οι πολίτες για την καθημερινότητα που βιώνουν.

Ένα στοιχείο θα δώσω από τον ΕΣΔΚΝΑ, που για το Δήμο Διονύσου έχουμε 26% μείωση (2016-2017) απορριμμάτων (τονάζ), δυστυχώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας, το οποίο δεν καταφέρνετε να το μετουσιώσετε ούτε σε καλύτερη παροχή υπηρεσίας ούτε σε μείωση τελών.

Σχολεία

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της μεταστέγασης του Λυκείου Δροσιάς και την ευγενική χορηγία-δωρεά από τον κ. Μαρτίνο. Αλλά προσπαθήστε να αντιληφθείτε την αγωνία των γονέων και των διδασκόντων για την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο.

Χαιρετίζουμε και την μετεγκατάσταση στο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς, όχι όμως τη διαδικασία την οποία έχουμε καταγγείλει. Από εκεί και πέρα παρ’ όλες τις εξαγγγελίες σας 3,5 χρόνια – όσα είμαστε στη Διοίκηση – τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα αφήσαμε.

Και τι εννοώ;

1ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου (έτοιμη μελέτη), Λύκειο Διονύσου (έτοιμη μελέτη), προσθήκη 7 αιθουσών του 2ου Διονύσου, Μαραθωνομάχων στη Δροσιά, Γυμνάσιο-Λύκειο στην Πόντου. Για Άγιο Στέφανο και Άνοιξη τίποτα.

Ένα ραντεβού στα τυφλά κύριοι Συνάδελφοι, χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα.

Έρχομαι τώρα στους Παιδικούς Σταθμούς. Το ότι αυτήν τη στιγμή εξυπηρετούνται όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, είναι αποτέλεσμα δικού μας έργου όπως ολοκληρωμένο κτήριο για το βρεφονηπιακό Κρυονερίου και έτοιμη μελέτη με άδεια για τον παιδικό σταθμό Ροδόπολης. Όπως και να έχει, υπάρχει όφελος για τα παιδιά και προσπερνάμε την καπηλεία του έργου μας.

Θα σας μιλήσουν και οι συνάδελφοί μου περισσότερο αναλυτικά για να αποκαλυφθεί η μαγική εικόνα που μας σερβίρετε για πραγματικότητα.

Με έργα που ξεκινήσαμε εμείς – τα βρήκατε έτοιμα – και δεν μπορείτε να τα ολοκληρώσετε.

Με έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια.

Με έργα που υλοποιούν δωρητές-χορηγοί και μεγάλοι ευεργέτες.

Αργά και με εργάκια που έχετε βαφτίσει προμήθειες…

Με καραμπινάτες κατατμήσεις και με χαριστικές αναθέσεις. Και αυτό γιατί εσείς έχετε άλλους στόχους. Να σας γράψει το βιβλίο Γκίνες για ρεκόρ στις απευθείας αναθέσεις.

Για ρεκόρ στην ανικανότητα να τελειώσει ένα έργο που έχει ξεκινήσει χρόνια από εμάς και μιλάω για την Αποχέτευση ακαθάρτων αλλά και ομβρίων.

Για ρεκόρ στην αδιαφορία αφού έχετε αφήσει τα παιδιά στις γειτονιές χωρίς παιδικές χαρές.

Για ρεκόρ σε αναφορές, Ε.Δ.Ε, μηνύσεις και αγωγές.

Πού να σας μείνει καιρός να κάνετε έστω και μιας πεντάρας σοβαρή δουλειά!!!

Θα σταματήσω εδώ για να μην σας στεναχωρήσω άλλο. Είναι εξάλλου μέρα Γιορτής η σημερινή για εσάς!!

Με τόσα Ρεκόρ!!!

Δική σας και των δικών σας, όχι όμως του Δήμου Διονύσου και των πολιτών του…

Τ. Καρασαρλής: «Ακροατές έργων και θεατές λόγων»

Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό, μιας διετίας της Διοίκησης, ο οποίος δυστυχώς είναι ελλειμματικός.

Η ανάπτυξη και η πρόοδος στο Δήμο μας απουσιάζει, ή βρίσκεται στο περιθώριο. Η διαχρονική ρήση του μεγάλου μας ιστορικού Θουκυδίδη είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Δημοτική μας ιστορία. Παραφράζοντας τον σήμερα θα λέγαμε ότι οι πολίτες του Δήμου μας έχουν καταστεί “ακροατές έργων και θεατές λόγων”.

Από πού να ξεκινήσουμε κύριοι της διοίκησης;

• Από τα έργα αποχέτευσης; Η οδός Λεύκης στο Κρυονέρι είναι απροσπέλαστη σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο.

• Από την καθαριότητα, με την πλημμελή της οργάνωση και στελέχωση;

• Από τον βαθμό και την ταχύτητα ανταπόκρισής σας σε βλάβες;

• Από τις ανύπαρκτες καινοτόμες δράσεις σας;

• Από την κακή οργάνωση της διοίκησης και την συντριβή της ψυχολογίας του προσωπικού του Δήμου μας;

• Από την κακή διαχείριση των τεραστίων χρηματικών διαθεσίμων, με κόστος περίπου 200.000 ευρώετησίως, αλλά και με τον κίνδυνο κεντροποίησης των;

• Από την διαχείριση των επισφαλών απαιτήσεων;

• Από την συνεχή εναλλαγή γεν. Γραμματέων με κόστος και ασαφές έργο;

Ή μήπως να μιλήσουμε για την έλλειψη οράματος και φαντασίας, με αποτέλεσμα την απουσία απόφασης και έναρξης οποιουδήποτε σημαντικού έργου όπως π.χ. Η πιθανή αξιοποίηση και εξωραϊσμός του κτήματος Τατοϊου.

Ή η έλλειψη έργων υποδομής στρατηγικού χαρακτήρα όπως π.χ. η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας και πιέσεων για την δημιουργία στάσης του ΟΣΕ στη βιομηχανική ζώνη.

Και πόσα άλλα, που ο χρόνος, μας περιορίζει για να αναφερθούμε.

Και για να είμαι ξεκάθαρος, αυτό που έχει αξία για μας δεν είναι ένας καταγγελτικός λόγος αλλά το έναυσμα αφύπνησής σας, για να αφουγκραστείτε τους Δημότες μας (βλέπε επιτροπή διαβούλευσης) αλλά και το πλήθος των προτάσεων όλων των άλλων παρατάξεων που δεν υιοθετήσατε.

Επιπροσθέτως, οι εισαγγελικές σας επιδόσεις τελευταία κύριε Δήμαρχε, αλλά και η προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα και τον ρόλο ενός Δημάρχου.

Οι πολίτες, κύριοι της διοίκησης, περιμένουν από εμάς να τους ελαφρύνουμε τα Δημοτικά βάρη, όπως επί παραδείγματι, έπραξε ο Δήμος Λάρισσας, που συνεργαστηκε με την GreenPeace (ενεργειακά), με σκοπό την ανάδειξη της ηλιακής ενέργειας, ως μέσου άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Τέλος, έχουμε χρέος όλοι, να υπερασπιζόμαστε το “ορθώς διανοείσθαι”, με στόχο το “ορθώς κοινωνείν”.

Κ. Κοντάκης: «Καταφέρατε να διαλύσετε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος»

Η τοποθέτησή μου αφορά κυρίως στην καθημερινότητα και τη λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών. Ως μέλος της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου, και ειδικά από τη θέση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, έμαθα πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα ενός τόσο μεγάλου και πολυμορφικού Δήμου. Καταφέραμε με πολύ κόπο να συνενώσουμε τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων, να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, να συντηρήσουμε και να αυξήσουμε το μηχανολογικό εξοπλισμό και εντέλει να προσφέρουμε στους δημότες υπηρεσίες ικανοποιητικές και σε κάθε περίπτωση ανάλογες των δημοτικών ανταποδοτικών τελών που πληρώνει ο κόσμος στην περιοχή μας.

Αυτή λοιπόν την άρτια δομημένη και οργανωμένη Υπηρεσία Περιβάλλοντος καταφέρατε μέσα σε τρία χρόνια να την διαλύσετε.

Καταφέρατε η αποκομιδή απορριμμάτων να γίνεται σε πολύ αργούς ρυθμούς παρόλη τη σημαντική μείωσή τους κατά 26%. Καταφέρατε την απαξίωση της ιδέας και της σημασίας της ανακύκλωσης. Καταφέρατε τη σχεδόν διάλυση του στόλου των οχημάτων του Δήμου. Καταφέρατε τη σχεδόν κατάργηση της Δημοτικής Συγκοινωνίας, αδιαφορώντας για τη συντήρηση των λεωφορείων. Καταφέρατε να μην λειτουργεί ο Δήμος και να υποφέρουν οι δημότες ακόμη και με τα πιο ήπια καιρικά φαινόμενα. Καταφέρατε η αποψίλωση των χόρτων στους Κοινόχρηστους Χώρους να γίνεται Οκτώβρη και Νοέμβρη, αφήνοντας στην τύχη τις περιουσίες των ανθρώπων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Καταφέρατε η αποκομιδή των κλαδιών να γίνεται αφού σαπίσουν τα κλαδιά από την πολυκαιρία. Καταφέρατε οι βλάβες ύδρευσης να είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, αυξάνοντας βέβαια γεωμετρικά το χρόνο αποκατάστασής τους. Καταφέρατε η αντικατάσταση καμένης λάμπας να γίνεται μόνο εφόσον όποιος μένει εκεί κοντά τυχαίνει να γνωρίζει τον ηλεκτρολόγο. Καταφέρατε η φροντίδα των πλατειών και των Κοινόχρηστων Χώρων να ανήκει αποκλειστικά στους καταστηματάρχες και στους περίοικους.

Ακόμη και η βιομηχανία απ’ευθείας αναθέσεων που ιδρύσατε, δεν είναι ικανή να κρύψει την αδυναμία και την ανικανότητά σας. Έχετε τη μοναδική αποκλειστικότητα Δήμου που ενώ αύξησε τα δημοτικά τέλη, μείωσε κατακόρυφα τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ξεχνώντας πως τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά προς τους δημότες.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ψάχνει να βρει τους ενόχους για την κατάσταση αυτή που επικρατεί στις περίπου 80 ΕΔΕ που έχει διατάξει. Δεν φταίει το προσωπικό, κατά τη δική μας εκτίμηση. Η αδυναμία να διοικήσετε και να λύσετε τα προβλήματα φταίει. Εξάλλου τις υποτυπώδεις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι δημότες τις οφείλουν στο φιλότιμο των εργαζομένων και όχι στις δικές σας κατευθυντήριες γραμμές.

Τώρα, για να μιλήσω για τον Άγ. Στέφανο, το προεκλογικό σας πρόγραμμα- ευχολόγιο για την πόλη μας με τα 16 μεγάλα έργα πνοής είχε πλήρη αποτυχία. Απλά δεν κάνατε κανένα από τα 16. Ποσοστό αστοχίας 100%. Μέχρι και οι ασφαλτοστρώσεις που είπατε στον απολογισμό σας, προέρχονται από δημοπράτηση δικών μας έργων το 2013. Το μόνο έργο που μπορεί να πει κανείς ότι κάνατε στον Άγ. Στέφανο- αν λέγεται έργο- είναι η δημιουργία μιας χωματερής στην περιοχή που νοικιάσατε για τον κλαδοφάγο, εκεί που μέρες τώρα καίγονται σκουπίδια και κλαδιά χωρίς να συγκινείστε καθόλου. Κλείνοντας, οι υπόγειοι κάδοι τοποθετήθηκαν στον Άγ. Στέφανο και τη Δροσιά το 2014, πολύ πριν τις εκλογές, με έργο 100% χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Η δική σας Διοίκηση έβαλε μόνο στην Άνοιξη.

Στ. Κριεμάδης: “1 στα 21 έργα για τη Σταμάτα”

Αρχικά θα αναφερθώ σε δυο θέματα που αφορούν γενικότερα στο Δήμο μας και μετά στη Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας.

Ως προς το Δήμο μας:

Απ’ ευθείας αναθέσεις. Στη σελίδα 45 μάς αναφέρετε ότι οι απ’ ευθείας αναθέσεις της Οικονομικής Επιτροπής είναι 92 και ποσοστό 43% επί των διαγωνισμών. Αν κάνατε τον κόπο να συμπεριλάβετε και τις απ’ ευθείας αναθέσεις των Νομικών Προσώπων και των Σχολικών Επιτροπών, αυτό το ποσοστό θα ξεπερνούσε το 80%. Εσείς που προεκλογικά είχατε κάνει σημαία σας τον πόλεμο ενεντίον των απ΄ευθείας αναθέσεων, έχετε καταντήσει η Διοίκηση μόνο των απ’ ευθείας αναθέσεων.

Παιδικές Χαρές. Πανηγυρίζετε επειδή καταφέρατε να παραδώσετε 5 Παιδικές Χαρές σε τρία χρόνια, όταν άλλοι Δήμοι έχουν παραδώσει 20 και 30. Αν δεν κάνω λάθος, το ταμείο του Δήμου αυτή τη στιγμή έχει αποθεματικό περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Και ερωτώ: Ως πότε οι κάτοικοι του Δήμου μας θα ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας σε Παιδικές Χαρές όμορων Δήμων; Γιατί δεν αξιοποιείτε ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων προς όφελος του πολίτη; Αλλά φαίνεται ότι ικανοποιείστε και πανηγυρίζετε με τα ελάχιστα.

Ως προς τη Σταμάτα. Τα μόνα που έχετε καταφέρει στη Σταμάτα είναι το γήπεδο 5χ5 και η μείωση του νερού.

Ως προς τα γήπεδα, κάνατε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό με αποτέλεσμα ο εργολάβος να πάρει το έργο με έκπτωση 10% και ταυτόχρονα να κατασκευαστεί ένα έργο άθλιο ως προς την ποιότητά του, κάτι το οποίο θα φανεί λίαν συντόμως, με τα χορτάρια να φυτρώνουν παντού στον τάπητα.

Ως προς τη μείωση του νερού τώρα. Πριν από μερικές ημέρες μειώσατε την τιμή κατά 10%, μια τεράστια κοροϊδία δηλαδή, για να έχετε να λέτε. Οι κάτοικοι της Σταμάτας απαιτούν κύριε Δήμαρχε η τιμή να γίνει ίδια με αυτήν προ του Καλλικράτη ή να πίνουν νερό της ΕΥΔΑΠ, αφού αυτό τους χρεώνετε. Οτιδήποτε άλλο είναι προεκλογικός καιροσκοπισμός.

Πάμε τώρα και στα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων.

Επέκταση του Νεκροταφείου. Τίποτα.

Δημοτικό πάρκινγκ για τη νέα εκκλησία και την πλατεία. Τίποτα.

Κάδοι απορριμμάτων σε περιοχές όπως η Αμυγδαλέζα. Τίποτα. Μηδέν.

Επίλυση του προβλήματος της Λεωφόρου Σταμάτας ως προς τις πλημμύρες. Τίποτα. Μόνο ένα αχρείαστο έργο 145 χιλιάδων για να πείτε ότι κάτι κάνατε.

Αποχέτευση. 1,5 χιλιόμετρο σε σύνολο 11,5 του οικισμού. Τίποτα.

Όρια οικισμού. Τίποτα.

Λειτουργία Κοινότητας. Μετά τις συνεχεία μεταθέσεις των υπαλλήλων, το μόνο που σας μένει είναι να την αφήσετε χωρίς υπαλλήλους.

Ανάπλαση πλατείας. Τίποτα. Το μόνο που θα καταφέρετε- και να είστε σίγουρος γι’ αυτό που λέω- είναι στο τέλος η Σταμάτα να μείνει χωρίς περίπτερο.

Κοιτάζοντας το πρόγραμμά σας, είδα ότι είχατε υποσχεθεί 21 έργα στη Δημοτική Κοινότητά μας.

1 στα 21 κύριε Δήμαρχε. Αυτό λέγεται σχεδόν jack pot.

Και μην μας πείτε πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η θητεία σας, γιατί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018  δεν έχετε συμπεριλάβει κανένα από όλα αυτά.

Μ. Τσιλιγκίρης: “Είστε η μαύρη σελίδα για την Άνοιξη”

Εγώ θα μιλήσω για τη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης. Τα στοιχεία είναι από το πρόγραμμά σας και το όραμά σας. Σας διαβάζω και σας θυμίζω:

Την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά του 2009 και την δημιουργία άλσους αναψυχής στο πρώην ΣΑΚ Μπογιατίου. Καμία ενέργεια, καμία αξιοποίηση. Υπάρχουν 62.000 ευρώ.

Την επίλυση προβλημάτων υδροδότησης εξαιτίας των υψομετρικών διαφορών στην περιοχή- μιλάμε για τη δεξαμενή στην οδό Μακεδονομάχων, όπου δεν έχει γίνει καμιά αξιοποίηση και καμιά ενέργεια στη διανομή του δικτύου. Και πληρώνουμε και πάγια στην ΕΥΔΑΠ.

Την εξέταση ζητημάτων που σχετίζονται με το χαρακτηρισμό περιοχών ως δασικών και αναδασωτέων. Μιλάμε για πολεοδομική μελέτη. Κακώς την αναφέρετε ως έργο. Θα έπρεπε να την αναφέρετε ως μη έργο. Και ερωτώ: Πώς εξηγείται το στοίβαγμα 300 παιδιών στο Δημοτικό της Άνοιξης, τη στιγμή που ελλείψει της πολεοδομικής μελέτης παύει να υπάρχει δεσμευμένος χώρος για ανέγερση σχολικών κτηρίων; Πώς αιτιολογείτε τη μη σύνδεση με το δίκτυο λυμάτων σε αδιέξοδους δρόμους με αντίθετη κλίση; Για άλλη μια φορά τονίζω το έγκλημα εις βάρος της Άνοιξης και των κατοίκων της και είστε υπόλογοι για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας.

Συντήρηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, στο γήπεδο 11χ5, στο γήπεδο 5χ5, κατασκευή περίφραξης και κτηριακές υποδομές. Ίδωμεν για την ολοκλήρωση του έργου.

Ολοκλήρωση του έργου αποχέτευσης ακαθάρτων και αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν ανακύψει. Πόσες συνδέσεις; Τι ενέργειες έχουν γίνει για επέκταση δικτύου; Καμία. Την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και το συστηματικό και έγκαιρο καθαρισμό των φρεατίων. Ναι, ένα έργο δικό μας που σε λίγες ημέρες τελειώνει η Β’ φάση του που έρχεται από τον πρώην Δήμο Άνοιξης, μιλάμε για τη Μ. Αλεξάνδρου. Καθαρισμό φρεατίων- ας μην σας πω πόσα φρεάτια και σε πόσες οδούς έχω καταγράψει να είναι ακαθάριστα εδώ και τρία χρόνια.

Την κατασκευή νέου σχολείου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου. Να μας πείτε πότε θα γίνει η θεμελίωση για να έρθω κι εγώ για τη φωτογράφιση.

Την επανεξέταση των ορίων για την εγγραφή μαθητών στα σχολεία. Το καταφέρατε κι αυτό, εκατό μέτρα από το σχολείο της Άνοιξης, μαθητής πηγαίνει στο 2ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου. Τίποτα.

Την αποκατάσταση του οδοστρώματος κατά προτεραιότητα στις οδούς Αγ. Αθανασίου, Ανοίξεως- Σταμάτας και Λυκαβηττού. Ίδωμεν. Αλήθεια, πότε θα ολοκληρωθεί η Αγ. Αθανασίου;

Τις απαιτούμενες εργασίες στις Παιδικές Χαρές και τους χώρους άθλησης και την εξασφάλιση προδιαγραφών ασφάλειας. Επίσης την κατασκευή νέων σύγχρονων παιδότοπων και αθλητικών χώρων. Για πληρέστερη ασφάλεια των παιδιών εξαφανίστηκε η Παιδική Χαρά στην Άνοιξη.

Την ανάδειξη και αξιοποίηση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους- Αγ. Παρασκευή, Φασίδερι, Άγ. Άγγελοι και κέντρο. Από τα στατιστικά φέτος κύριε Δήμαρχε είχε πληθώρα κόσμου στις περιοχές αυτές…

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης. Όσο γι’ αυτό, ναι, δεν μπορούμε να περάσουμε πλέον από το κέντρο. Ιστορική η παρέμβασή σας. Η πλατεία είναι ένα απέραντο πάρκινγκ.

Θα σας θυμίσω για την αλλαγή των υδροπαροχών από αμιαντοτσιμέντου σε πολυαιθυλένιου. Τίποτα.

Έχουμε 12 έργα στην Άνοιξη- 12+12 ίσον μηδέν.

Όπως αναφέρετε “Ο Διόνυσος αλλάζει σελίδα”. Σας τονίζω, είστε η μαύρη σελίδα για τη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης.

Γ. Κανατσούλης: “Ανεπάρκεια και ανικανότητα στη διαχείριση των μεγάλων έργων”

Να συμπληρώσω κι εγώ με τη σειρά μου τα “επιτεύγματα” της Δημοτικής Αρχής, κυρίως στα μεγάλα έργα, στις μελέτες αλλά και σχετικά με τη Δημοτική Κοινότητα Ροδόπολης. Μεγάλα έργα: Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανεπάρκεια, αν όχι την ανικανότητα, της Δημοτικής Αρχής στη διαχείριση και προώθηση των μεγάλων έργων αλλά και μελετών που είχαν δρομολογηθεί από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Έργα όπως: Η αποχέτευση, το μεγάλο έργο του Δήμου μας, καρκινοβατεί. Πρόοδος στο 30% μετά από παρέλευση 4 ετών και τριών μηνών. Είναι απαράδεκτο το 30%, όπως απαράδεκτη είναι και η χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση παράταση 2 ετών σε έργο αρχικής διάρκειας δυο ετών. Το έργο με τους ρυθμούς που προχωράει δεν θα τελειώσει ποτέ. Η μη πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, για το ίδιο έργο, ήταν μια ακόμη απαράδεκτη αμέλεια, για να μην πω κάτι πιο βαρύ. Μας λέτε ότι θα προσλάβετε τώρα τεχνικό σύμβουλο, γιατί; Ποιο θα είναι το αντικείμενό του; Ποια θα είναι η αμοιβή του; Ισχύει η αρχική προκήρυξη;

Αποχέτευση ομβρίων- και θα επικεντρωθώ μόνο στο έργο της Λεωφόρου Σταμάτας. Δυστυχώς έχω γίνει γραφικός και σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, όποτε μιλάμε για έργα, αναφέρομαι στο έργο αυτό. Η μόνιμη απάντησή σας είναι “Η ένταξη στο πρόγραμμα της Περιφέρειας”. Έχουμε μελέτη κύριε Δήμαρχε. Προχωρήστε στην απαλλοτρίωση ή αγορά των γηπέδων που απαιτούνται για την προώθηση του έργου. Προχωρήστε το έργο με Ίδιους Πόρους. Μην περιμένετε την Περιφέρεια. Δείτε τα γεγονότα στην Μάνδρα. Τα περισσότερα προβλήματα ήταν στο οδικό δίκτυο, εκεί χάθηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι κύριε Δήμαρχε.

Για τη Ροδόπολη: Ακόμα και στον απολογισμό σας, αναφέρονται μόνο αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου. Για έργα και άλλες δράσεις τίποτα. Τα δυο βασικά προβλήματα της Ροδόπολης ούτε τα αγγίξατε, παρά τις οχλήσεις. Και καλά για το σοβαρό πολεοδομικό πρόβλημα, περιμένετε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο 3044. Για το πρόβλημα των χρήσεων γης όμως δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Το 2015 έγινε μια συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ροδόπολης με παρουσία δική σας και του τότε αρμόδιου Αντιδημάρχου. Μετά τίποτα. Το 2017 έγινε ξανά μια συνεδρίαση με το ίδιο θέμα με παρουσία μόνο του Αντιδημάρχου. Να περιμένουμε νέα συνεδρίαση το 2019; Λύστε τουλάχιστον αυτό το ζήτημα. Η προεργασία έχει γίνει από το 2014. Τα στοιχεία υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία.

Αναφέρατε σαν έργο σας και τα πεζοδρόμια της Ροδόπολης. Ακόμα ηχεί στα αφτιά μου, στην πρώτη μου εισήγηση ως δημοτικού συμβούλου επί Διοίκησης Καλαφατέλη, η παροιμιώδης επίθεση που δέχτηκα τότε για το “παράνομο” αυτό έργο από τον κύριο Πασιπουλαρίδη και αν θυμάμαι καλά και από εσάς και κάποιους άλλους της παράταξής σας. Δηλαδή τι κάνατε κύριε Δήμαρχε; Τελειώσατε το “παράνομο” έργο από την εποχή του Κοινοτάρχη του Κλεφτάκη; Αν ήταν αυτό, συγχαρητήρια!

Γ. Τσουδερός: “15 δεσμεύσεις για το Διόνυσο και δεν κάνατε τίποτα”

Από την πλευρά μου θα επικεντρωθώ στο Διόνυσο. Ξεκινήσατε την εισήγησή σας κύριε Δήμαρχε με τα οικονομικά του Δήμου και τα αποθεματικά και περηφανευτήκατε ότι κάνατε και εξοικονόμηση χρημάτων. Ειδικά για τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, τα πήγατε περίφημα, κάνατε μεγάλη εξοικονόμηση αφού δεν έχει γίνει τίποτα.

Ανατρέχοντας στο προεκλογικό σας πρόγραμμα για το Διόνυσο, από τις 15 δεσμεύσεις σας δεν έχει γίνει τίποτα. Κάνατε κάποια- το ΚΑΠΗ, το ΚΕΠ, τα οικόπεδα ΑΛΦΑ- που κι εμείς τα είχαμε ψηφίσει, αλλά δυστυχώς δεν τα είχατε συμπεριλάβει προεκλογικά. Τελικά τι έγινε; Τα πολιτιστικά, τα Κούλουμα, οι Ημέρες του Δημότη, πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά δεν νομίζω πως είναι και τα κύρια προβλήματα των δημοτών. Βέβαια αναφέρετε και την εκμίσθωση και επαναλειτουργία του περίπτερου στα συν, που οι δημότες μάς λένε να το συνεχίσουμε, γιατί το χρειαζόμαστε, ειδικά τώρα που έγινε mini market. Όσον αφορά στο παράνομο και αυθαίρετο του όλου θέματος, φαντάζομαι πως είτε τώρα είτε αργότερα θα τα βρούμε μπροστά μας.

Θα τελειώσω με τρία πολύ σοβαρά θέματα, που εκφράζουν τη βούληση και του Τοπικού Συμβουλίου, αλλά και των δημοτικών συμβούλων της περιοχής όλων των παρατάξεων, και κυρίως του κόσμου του Διονύσου τον οποίο και εκπροσωπούμε:

Το πρώτο είναι τα 43 στρέμματα. Έχετε έτοιμη μελέτη για τροποποίηση του Ρυμοτομικού και ένταξη των Κοινόχρηστων Χώρων του ΤΥΠΕΤ και κωλυσιεργείτε επί τρία χρόνια.

Για τους Κοινόχρηστους Χώρους των 260 στρεμμάτων δεν μεριμνήσατε για να εφαρμόσετε τις διακστικές αποφάσεις και να τους εξασφαλίσετε σύμφωνα με τα τοπογραφικά, που τις συνοδεύουν, αλλά και να προβείτε στη διόρθωση του Κτηματολογίου.

Όσο για το Βωμό Διονύσου, καταφέρατε και χάσατε και τα 20.000 ευρώ. Τι έγινε με την προγραμματική σύμβαση που υπήρχε από την προηγούμενη Διοίκηση; Αυτό το τελευταίο, ούτε στον Προϋπολογισμό του 2018 δεν το αναφέρετε. Έτσι, για να μην έχουμε καμιά ελπίδα για τον τόπο.