logo


Με το μεγάλο έλλειμμα στα θεσμικά ζητήματα, που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας της, ασχολήθηκε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκος στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένωντης Δημοτικής Αρχής την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ ο Γ. Φωτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παθογένειες των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και σε εκκρεμή ζητήματα της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου. Στη συνεδρίαση δεν τοποθετήθηκε, αν και είψε γραφτεί στον κατάλογο των ομιλητών, η Κ. Αυγέρη:

Π. Μπιτάκος: “Πολιτική εσωστρέφειας και φοβική αντιμετώπιση της κοινωνίας”

Μια γενική παρατήρηση να κάνω, πάντα καλοπροαίρετα. Ακούγοντας τον Δήμαρχο να κάνει αυτόν τον απολογισμό τριετίας που θα έπρεπε βάσει νόμου να είναι ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων, για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα- ευτυχώς ζούμε στο Δήμο Διονύσου σε θέματα καθημερινότητας. Γιατί αν κάποιος δεν ζούσε στο Δήμο Διονύσου και άκουγε τον απολογισμό, θα είχε όνειρο ζωής να ζήσει τελικά εδώ. Ευτυχώς η καθημερινότητα έρχεται από μόνη της να ανατρέψει κύριε Δήμαρχε όλα αυτά που είπατε και από την άλλη οφείλατε να ενημερώσετε για τα μεγάλα έργα ξεκάθαρα και συγκεκριμένα, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και τι πραγματικά έχει γίνει. Και όχι να κάνετε, για παράδειγμα, αναφορά στο έργο των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας.

Με βάση τα παραπάνω, εμείς την κριτική μας θα τη βασίσουμε σε τρία δεδομένα: Στο Σύνταγμα που μας αναθέτει απ’ ευθείας να διαχειριστούμε τα θέματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες, στον Καλλικράτη που μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο να καταρτίσουμε ένα ιεραραρχημένο και κοστολογημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο και σε ένα μειονέκτημα του Καλλικράτη που απομακρύνει τη Διοίκηση του Δήμου από τις επιμέρους περιοχές, αλλά ταυτόχρονα και στη δυνατότητα που έχουμε να αλλάξουμε αυτό το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες.

Συμπερασματικά λοιπόν, η πολλά υποσχόμενη Δημοτική Αρχή σας- και θα είχε ενδιαφέρον να θυμηθούμε την κεντρική προεκλογική ομιλία σας στη Σταμάτα, πριν παρουσιάσετε τους υποψηφίους σας, τότε που δηλώνατε πως ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε εποχή, να αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες, να γυρίσουμε σελίδα στο Δήμο Διονύσου- αυτή λοιπόν η πολλά υποσχόμενη Δημοτική Αρχή θα έπρπεπε να είχε δημιουργήσει τους προβλεπόμενους θεσμούς για να υπάρξει πάνω απ’ όλα ένας δημοκρατικός διάλογος, να είχε καταρτίσει ένα συναινετικό Επιχειρησιακό Σχέδιο, ώστε να μπορούσατε να έχετε πετύχει ευρεία αναδιάρθρωση των Δημοτικών Υπηρεσιών, γενναία δημοτική αποκέντρωση και απελευθέρωση των δημιουργικών πρωτοβουλιών της τοπικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς.

Τι τελικά έχει πράξει η δική σας Δημοτική Αρχή; Δεν δημιουργήθηκαν οι προβλεπόμενοι από το νόμο θεσμοί- έχουν παραμείνει ως ζητούμενα, για παράδειγμα, η Επιτροπή Διαβούλευσης, το Συμβούλιο Νέων κ.λπ. Δεν προωθήθηκε ένα μεσοπρόθεσμο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Δεν επανασχεδιάστηκαν και δεν αναδιαρθρώθηκαν οι Δημοτικές Υπηρεσίες. Και θα μπορούσαν να είχαν γίνει σοβαρές ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, όπως στις περιπτώσεις της δημοτικής περιουσίας. Δεν ακούσαμε κύριε Δήμαρχε ποιες ήταν οι ενέργειές σας σαν Δημοτική Αρχή μέσα σ’αυτά τα τρία χρόνια για την έκταση των 43 στρεμμάτων στο ΤΥΠΕΤ Διονύσου. Δεν ακούσαμε κάποια αναφορά για το τι σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή ώστε να μπορέσει τελικά ο Δήμος μας να μειώσει το υπέρογκο ύψος χρημάτων που δαπανά κάθε μήνα για τα ενοίκια. Σαφώς η καθημερινότητα, όπως είπα και στην αρχή, σας ξεπερνά σχετικά με τη διάρθρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, καθώς και της Υπηρεσίας Συντήρησης, Επισκευής και Ανεφοδιασμού των 130 οχημάτων και των μηχανημάτων έργου. Όλα αυτά ουτοπικά.

Σε καμιά περίπτωση δεν αποκεντρώθηκαν αρμοδιότητες. Είτε όσον αφορά σε εσάς τον ίδιο κύριε Δήμαρχε και τους Αντιδημάρχους, είτε όσον αφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε στις Επιτροπές και στις Δημοτικές Κοινότητες. Και είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων για τις προσπάθειες που κάνουν χωρίς στην ουσία να έχουν αρμοδιότητες. Όχι μόνο δεν απελευθερώθηκαν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αλλά καθυποτάχτηκαν ολοσχερώς στη συγκεντρωτική λογική της Δημοτικής Αρχής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η κατάργηση του ΘΕΣΠΙ και η διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε στις Σχολικές Επιτροπές και έπληξε βάναυσα τον ευαίσθητο αυτό τομέα. Βεβαίως μέσα σε τρία χρόνια έχουμε γίνει γραφικοί, με τα όσα συμβαίνουν εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο- με τις τοποθετήσεις μας για Προϋπολογισμούς και Τεχνικά Προγράμματα, γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή μας διευκολύνει, κάνουμε πιστή αντιγραφή των προτάσεών μας χρόνο με το χρόνο

Σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της πολεοδομικής οργάνωσης των περιοχών μας: Δεν προωθήθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο.

Σαφώς και υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία σ’ αυτήν την τριετία, κυρίως με την κοινωνική πολιτική που ασκείτε. Βρήκατε θεσμούς όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Δημοτικό Γυμναστήριο, την Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργούν πολύ καλά. Πέραν όμως των ελαχίστων θετικών, η Δημοτική Αρχή επαίρεται για την προοπτική που ανοίγεται για τη δημιουργία σοβαρών υποδομών στις περιοχές μας, που έχουν να κάνουν με αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά δίκτυα, παρουσιάζοντάς τα μάλιστα σαν δικές της επιτυχίες.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κ. Φωτάκη, αμέσως μετά, για την πορεία όλων αυτών των έργων. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν κύριε Δήμαρχε τη βασική μας διαπίστωση: Η πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια ήταν αποσπασματική, διαχειριστικού καθαρά χαρακτήρα και όχι αυτή που χρειάζεται ο Δήμος ώστε να ανατραπεί η στασιμότητα που υπάρχει και επιτέλους να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τόσα χρόνια την πόλη.

Το πρόβλημα κύριε Δήμαρχε είναι δομικό. Και ξεκινά από την αντίληψη που έχετε σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου και που δημιουργεί τη λυπηρή κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Και όσο περνά ο καιρός είναι βέβαιο πως το πρόβλημα θα εντείνεται και θα γιγαντώνεται, καθώς θα τροφοδοτείται από τις τριβές και τις εσωτερικές αντιφάσεις και αντιπαραθέσεις που ήδη εμφανίστηκαν δριμύτατες το προηγούμενο διάστημα.

Το είπα και στην αρχή: Η καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε διαγράφει ζοφερό το μέλλον του Δήμου Διονύσου. Ζούμε σε μια πόλη βρώμικη, με άθλιο εσωτερικό οδικό δίκτυο, χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα, με άσχημη έξοδο και είσοδο, με ελάχιστους έως μηδαμινούς οργανωμένους δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας και πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές, με ελάχιστους και κακοσυντηρημένους χώρους άθλησης, παλιές σχολικές μονάδες, κακό φωτισμό, αναξιοποίητο φυσικό κάλλος και αναξιοποίητους αρχαιολογικούς χώρους τεράστιας πολιτιστικής σημασίας.

Η γενική εικόνα λοιπόν της πόλης για τους κατοίκους που τη ζουν είναι κακή. Και αυτό θα έπρεπε να σας είχε προβληματίσει αυτά τα τρία χρόνια. Να είστε βέβαιος κύριε Δήμαρχε ότι κλείνοντας και αυτή η τριετία αλλά και όλη η θητεία σας, θα κριθείτε και εσείς και η δημοτική ομάδα σας όχι για αυτά που βρήκατε, όχι γι’ αυτά που απλά διαχειρίζεστε- γιατί θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως το να κλείνετε λακκούβες, να αλλάζετε καμένες λάμπες και να βάφετε και να συντηρείτε σχολεία και αθλητικούς χώρους, είναι υποχρέωσή σας και όχι έργο πνοής. Δεν γύρισε σελίδα ο Δήμος Διονύσου επειδή κάνετε τα αυτονόητα, και μάλιστα με πολύ κακό τρόπο, όπως κάνετε την αποκομιδή των απορριμμάτων. Σε καμιά περίπτωση το κλείσιμο αυτής της τριετίας κύριε Δήμαρχε δεν έχει καλύψει τις προσδοκίες των δημοτών που σας επέλεξαν. Στα τρία χρόνια που διοικείτε το Δήμο δεν καταφέρατε να αποκτήσετε κοινωνικό έρεισμα, να γίνετε αναγνωρίσιμος στην πόλη που διοικείτε. Και αυτό οφείλεται καθαρά στην πολιτική εσωστρέφειας που ακολουθείτε μέχρι σήμερα και στην φοβική αντιμετώπισή σας απέναντι στην ίδια την κοινωνία που σας περιβάλλει. Αφήστε λοιπόν τις κρυψίνοες συμπεριφορές με τις συνεχείς τακτικές εκβιασμού και εκφοβισμού των αντιπάλων, φανταστικών και μη, συνειδητοποιείστε επιτέλους το ρόλο σας και κάνετε άνοιγμα στο Δήμο που σας ανέδειξε πρώτη δύναμη στα αυτοδιοικητικά.

Γ. Φωτάκης: “Λείπουν το όραμα και η πολιτική βούληση”

Ο κ. Μπιτάκος ανέδειξε το δομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δημοτική σας Αρχή κύριε Δήμαρχε. Θυμίζω τρία πράγματα: Λείπει η κατεύθυνση, που εκφράζεται μέσα από ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας μπούσουλας να αλλάξουμε τις Υπηρεσίες, τον Εσωτερικό Κανονισμό, να αλλάξουμε τη λειτουργία του Δήμου μέσα από μια δημοτική αποκέντρωση. Και λείπει και κάτι άλλο: Ο απελευθερωτικός χαρακτήρας που έχει η αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι διορισμένη διοίκηση. Είμαστε αιρετοί και “καταδικασμένοι” να απευθυνόμαστε στις τοπικές κοινωνίες, να επιδιώκουμε τις συναινέσεις μαζί τους, να στεκόμαστε δίπλα στα προβλήματά τους και να απελευθερώνουμε τις ζωντανές πρωτοβουλίες τους. Αυτό στην ουσία λείπει επίσης, σε μεγάλο βαθμό, αν και όχι απόλυτα.

Εγώ θα μιλήσω τώρα για τη σημασία που έχει αυτό το έλλειμμα στην υπόλοιπη δημοτική λειτουργία. Είπε ο κ. Μπιτάκος προηγουμένως, και το επισημαίνουν κάθε χρόνο και οι ορκωτοί λογιστές: Φτιάξτε επιτέλους κύριε Δήμαρχε, ένα Τμήμα, μια δομή θα έλεγα, δημοτικής περιουσίας. Χρειάζεται και το έχουν όλοι οι μεγάλοι Δήμοι. Ίσως τα ζητήματα που ανέφερε για το Διόνυσο ο κ. Τσουδερός και άλλοι συνάδελφοι, και που είναι στα αζήτητα- τα 43 στρέμματα του ΤΥΠΕΤ, τα 261 στρέμματα των Κοινοχρήστων Χώρων που το έχω επισημάνει 9 φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να πάρω μια γραπτή απάντηση που με παραπέμπει στη Νομική και την Τεχνική Υπηρεσία. Και διερωτώμαι πραγματικά: Αν ένας από εμάς έβρισκε το οικόπεδό του μια ωραία πρωία στην κτηματολογική μερίδα του γείτονα, για πόσες ώρες θα μέναμε απαθείς; Εργάζεστε για τη σχολική στέγη και καλά κάνετε και στηρίζουμε την προσπάθεια. Ιδρύθηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου πριν από καιρό και έχει στεγασθεί στου Καργάκου, ιδρύθηκε τώρα το Δημοτικό στον Άγ. Στέφανο, στο Ζάννειο μεταστεγάζεται άλλο σχολείο, πολύ καλά όλα. Λείπει όμως το πρόγραμμα σχολικής στέγης κύριε Δήμαρχε. Και σας ρώτησα στον τελευταίο Προϋπολογισμό, γιατί μειώνετε τις δαπάνες στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Και μου απαντήσατε  πως δεν έχετε να κάνετε απαλλοτριώσεις, πέρα από αυτές για το αντιπλημμυρικό έργο στη Λεωφόρο Σταμάτας και για το αντλιοστάσιο αποχέτευσης στον Άγ. Στέφανο. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε γη για τη σχολική στέγη. Δεν έχει σημασία που τα ενοίκια για τα σχολεία τα πληρώνουν άλλοι, το κράτος, από τον κρατικό προϋπολογισμό, 265.000 ευρώ. Και ξέρετε ότι για να ωριμάσει ένα έργο, προϋπόθεση πλέον είναι να έχουμε χώρο. Μόνο έτσι εντάσσεται στα λιγοστά προγράμματα.

Δεν αξιοποιείται η δημοτική περιουσία. Είμαστε από τους λίγους Δήμους της χώρας χωρίς στέγη. Και ο τελευταίος πρώην καποδιστριακός Δήμος έχει στέγη. Για την ακρίβεια, πληρώνουμε για το κτήριο του κεντρικού Δημαρχείου, για το κτήριο της παλιάς Εφορίας και για το πάρκινγκ 250.000 ευρώ, όταν θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί το ΤΥΠΕΤ.

Μας είπατε ότι εξοικονομούνται χρήματα από το νέο τρόπο συντήρησης των οχημάτων. Είχα την ευκαιρία σαν δημοτικός σύμβουλος να κληρωθώ και να δουλέψω για ένα χρόνο στην Επιτροπή παραλαβής των σχετικών τιμολογίων. Και είχα την ευκαιρία να σας απευθύνω επιστολή για τις παθογένειες της υπηρεσίας αυτής. Δεν βρήκαμε τότε- να φανταστείτε- φυλλάδια συντήρησης των οχημάτων. Για να μην σας πω ότι κάναμε τρεις μήνες να στείλουμε το αυτοκίνητο στην εταιρεία που έχει προσληφθεί για τη συντήρηση, για να αλλάξουμε λάδια ή ελαστικά. Η υπηρεσία πρέπει να αναδιαρθρωθεί κύριε Δήμαρχε. Πρέπει να γίνει μια μελέτη αξιολόγησης των οχημάτων, να δούμε ποια έχουν περάσει τον οικονομικό χρόνο ζωής. Και θα τη στηρίξουμε την προσπάθεια. Και να ανανεώσουμε το στόλο, που έτσι κι αλλιώς τον βρήκατε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και προσπαθείτε να τον συντηρήσετε. Πλέον στοιχίζει πάρα πολύ ακριβά. Να αποκτήσει ο Δήμος ένα αμαξοστάσιο δικό του και να λειτουργήσει τις υπηρεσίες του, για να έχει καλύτερο έλεγχο.

Όσον αφορά στον πρόσφατο Προϋπολογισμό: Οι προϋπολογισμοί είναι γενικά διαχειριστικοί και αυτό είναι το βασικό τους μειονέκτημα. Και το δεύτερο μειονέκτημά τους είναι το ότι είναι σπάταλοι. Γιατί δεν έχετε αναδιαρθρώσει τις υπηρεσίες και επιπλέον ξοδεύετε λεφτά χωρίς πολλές φορές να πιάνουν τόπο ή θα μπορούσαν να είναι και πολύ λιγότερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι δεν αξιοποιούνται πιστώσεις για να προωθηθεί το μεγάλο διαδημοτικό έργο της Χελμού- Μαραθώνος που δημιουργεί ασφυξία στο κέντρο του Δήμου κυκλοφοριακά. ‘Ετσι ακριβώς παραμένουν σε εκκρεμότητα και τα ζητήματα της στέγης και της σχολικής στέγης.

Θα ήθελα επίσης- επειδή κι εσείς σταθήκατε με παράπονο κύριε Δήμαρχε- να πω ότι πράγματι το τελευταίο διάστημα έχουν ενταχθεί έργα αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά. Θα προσέθετα ότι πράγματι έχετε κάνει το καθήκον σας, βασικά σε έργα ώριμα από παλιά. Το αποδεχτήκατε κι εσείς ο ίδιος. Τι σας καταμαρτυρούμε κύριε Δήμαρχε; Για να γίνει σαφές. Ότι επειδή δεν έχετε όραμα, δεν ετοιμάζετε νέα γενιά έργων. Και θέλω να σας κάνω και μια τελευταία υπόμνηση, σημαντική ίσως λόγω επικαιρότητας: Έχουμε τα προβλήματα των πλημμυρικών φαινομένων στη Μάνδρα και αλλού, δυστυχώς από ό, τι φαίνεται και δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο επόμενος. Αν είχαμε ώριμα έργα αυτή τη στιγμή, αν είχαμε ώριμες μελέτες, θα είχαμε την ευχέρεια να τα εντάξουμε. Να προχωρήσουμε λοιπόν. Κάντε το αυτό. Θα το στηρίξουμε.

Κλείνω με μια μικρή αναφορά στο Διόνυσο. Θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Ο Δήμος Διονύσου άφησε προίκα 2 εκατομμύρια ευρώ στον καλλικρατικό Δήμο, που τα διένειμε αναλόγως. Αυτά που διεκδικούμε στο Διόνυσο κύριε Δήμαρχε δεν θέλουν στην ουσία λεφτά, μόνο πολιτική βούληση. Θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, θέλουμε να προστατεύσουμε τους Κοινόχρηστους Χώρους μας. Εκεί θέλουμε να βοηθήσετε και να συμβάλετε. Αυτά σας καταμαρτυρούμε ως αδράνεια. Είπατε σήμερα για το Εντευκτήριο. Πριν από 15 ημέρες που συζητούσαμε τον Προϋπολογισμό, το Εντευκτήριο που συμπεριλαμβανόταν σε δυο συνεχείς προηγούμενους Προϋπολογισμούς και που θέλει λίγα λεφτά- 60.000 ευρώ είχατε εγγράψει- αυτή τη φορά απουσιάζει τελείως. Και απουσιάζει και το έργο του Βωμού όπου υπάρχουν τα λεφτά, αλλά λείπει η πολιτική βούληση και αυτήν θέλουμε.