logo


Με τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Γ. Ζυγούνα και του συναδέλφου του Σπ. Σπηλιώτη από την ίδια παράταξη, ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις των αιρετών στην ειδική συνεδρίαση (5/12) για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής τα προηγούμενα τρία χρόνια. Σημειώνεται εδώ πως από την εν λόγω συνεδρίαση απουσίαζε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, που ταλαιπωρείτο από πρόβλημα υγείας:

Γ. Ζυγούνας: Εμφανής πολιτική ένδεια

Έχουμε τονίσει πολλές φορές με σφορμή τη συζήτηση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος ότι η σημερινή διοίκηση δεν δείχνει την πρέπουσα ευαισθησία σ’ αυτό που λέμε κοινωική νομιμοποίηση. Πολύ εύστοχα ο κ. Σπηλιώτης σε πρόσφατη συνδρίαση του ΔΣ αναρωτήθηκε αν αυτή η νοοτροπία εκπορεύεται από την ψευδαίσθηση της υπερεπάρκειας- “εμείς τα μπορούμε όλα μόνοι μας και δε χρειαζόμαστε τη γνώμη κανενός ακόμη και των πολιτών που είναι και οι τελικοί αποδέκτες των θετικών ή αρνητικών πολιτικών μας”. Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτον: Η διοίκηση αγνοεί την προβλεπόμενη από το νόμο υποχρέωσή της για τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε δυο κορυφαία ζητήματα, τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Δεύτερον: Αν όπως ειπώθηκε από το Δήμαρχο κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2018 ότι η διοίκησή του έχει να επιδείξει πλούσιο έργο, τότε γιατί αυτό δεν το αξιοποίησε για ίδιο πολιτικό όφελος και δεν πραγματοποίησε τον απολογισμό του 2016;

Οι απολογισμοί του 2016 και 2017 αποτυπώνουν αποκλειστικά την πολιτική της σημερινής διοίκησης. Οπότε δυο τινά συμβαίνουν: Ή έργο δεν υπήρξε το 2016 και έπρεπε κάπως να εξισορροπηθεί με το 2017 ή ότι οι απολογισμοί θεωρούνται τυπική διαδικασία. Διαλέγετε και παίρνετε.

Στον απολογισμό του 2015 μου είχε κάνει εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Ράικου, σημερινού Αντιδημάρχου, που μιλούσε για ανυπαρξία συνοχής της παράταξης των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ και έλλειψη διαλόγου για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Για το 2017 τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα αφού μεσολάβησαν και οι 4 ανεξαρτητοποιήσεις στελεχών πρώτης γραμμής.

Η πολιτική ένδεια είναι εμφανής. Το παράδειγμα της Ανάβρας είναι μάλλον ανέκδοτο.

Επιλέξατε να παραθέσετε ένα απολογισμό των υπηρεσιών χωρίς να φαίνεται το αυτοδιοικητικό πολιτικό στίγμα.

Για σκεφθείτε τον απλό πολίτη, που θα ήθελε να συμμετάσχει στη συζήτηση για τον απολογισμό, αν θα διευκολυνόταν από το κείμενο αυτό ή θα χανόταν στους αριθμούς και τις λεπτομέρειες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να υπάρχει ένα συνοπτικό πολιτικό κείμενο και ας κρατούσε ο δήμαρχος κρυμμένους κάποιους άσσους για τη δευτερολογία του.

Δυο χρόνια μάς χωρίζουν από τις επόμενες εκλογέςν και θα ειπωθεί και πάλι με ιδιαίτερη οξύτητα ότι πριν από μας η καταστροφή μετά από μας ο όλεθρος.

Η παράταξη της ΔΑΔΙΟΝ είναι μακριά από αυτή τη λογική και δεν θέλουμε να ισοπεδώνουμε πρόσωπα και παρατάξεις λέγοντας ότι όλα είναι αρνητικά, αφού εμείς δεν είμαστε διοίκησηη.

Αυτό που μας ενδιαφέριε είναι να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας, που τύποις μόνον ανήκει στα λεγόμενα προνομιούχα βόρεια προάστια. Δεν έχουμε το μονοπώλιο της ευαισθησίας, γι’ αυτό και δεν αρνηθήκαμε το διάλογο μεταξύ όλων των παρατάξεων για σημαντικά θέματα. Ο διάλογος είναι δύσκολος αλλά και αναγκαίος, γιατί έτσι μπορεί να αναδειχτούν και τα σημεία σύγκλισης, που είναι αρκετά, κι αυτό αποτυπώνεται στις αποφάσεις του ΔΣ…

Πρέπει με ειλικρίνεια να συνομολογήσουμε ότι η σημερινή μειοψηφία είναι υπεύθυνη και δημιουργική και αυτό η διοίκηση δεν το αξιοποίησε δεόντως. Οι α λα καρτ συναινέσεις δεν βοηθούν, γιατί γίνονται με φόντο τις εκλογές.

Τον τελευταίο καιρό το κλίμα δηλητηριάζεται με την πώληση του οικοπέδου της Δροσιάς, το νερό του Κρυονερίου, την εκκρεμότητα της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.λπ.

Η ΔΑΔΙΟΝ δεν θέλησε να συμβάλει στην περαιτέρω νοσηρότητα αυτού του κλίματος και γι’ αυτό δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση. Υποστηρίζουμε το αυτονόητο: Οι υποθέσεις να πάνε στη Δικαιοσύνη και αυτή να αποφανθεί. Η ποινικοποίηση της αυτοδιοίκησης είναι δρόμος ολισθηρός. Διεκδικούμε την ψήφο των συμπολιτών, ας θέσουμε ενώπιόν τους τις προγραμματικές μας θέσεις…

Υπήρξαν υποσχέσεις για αποκέντρωση. Υλοποιήθηκαν; Ενεργοποιήθηκαν τα Τοπικά Συμβούλια στη διαμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού; Έχουμε τη γνώμη ότι για να μην επαναληφθεί και του χρόνου ο ίδιος ανούσιος κατάλογος έργων, καλύτερα να αρχίσουν από τώρα τα Τοπικά Συμβούλια να επεξεργάζονται τα σχετικά θέματα. Οι Ίδιοι Πόροι για χρηματοδότηση έργων και μελετών περιορίζονται, και γι’ αυτό απαιτείται καλύτερη διαχείριση των χρημάτων και δικαιότερη κατανομή των έργων. Να γιατί ευθαρσώς και χωρίς μισόλογα και περιστροφές αντιταχθήκαμε στην απόφση της διοίκησης και άλλων να αναθέσουν σε εταιρεία εμμέσως την ασφάλεια των συμπολιτών μας με το πρόσχημα της φύλαξης των δημοσίων κτηρίων. Ποσό μεγάλο και δυσανάλογο με την αποτελεσματικότητα του έργου που παρέχεται.

Επίσης η σημερινή διοίκηση σκόρπισε αφειδώς πόρους για υπερβολικό αριθμό συμβούλων, κάτι για το οποίο στηλίτευε την προηγούμενη διοίκηση.

Για έργα και επενδύσεις καλύτερα να σιωπήσει η διοίκηση γιατί τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά.

Το μεγαλύτερο έργο υποδομής είναι αναμφίβολα η αποχέτευση, η οποία δυστυχώς είναι βαλτωμένη. Για το μεγαλύτερο διάστημα του 2017 και μάλιστα στην πιο ευνοϊκή περίοδο του καλοκαιριού, τα περισσότερα εργοτάξια ήταν ακινητοποιημένα. Αν εξαιρέσει κανείς την Άνοιξη και το Κρυονέρι που έχει γίνει ικανοποιητικό έργο με συνδέσεις και προοπτική ολοκλήρωσης και το οποίο δεν το πιστώνεται αποκλειστικά η σημερνή διοίκηση αλλά και οι προηγούμενες των παραπάνω Δημοτικών Κινοτήτων, οι υπόλοιπες έχουν σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων.

Το πρόβλημα της Δροσιάς είναι γνωστό, όχι μόνο για το υπόλοιπο μισό του έργου αλλά και για τις συνδέσεις του περαιωθέντος έργου, που πραγματοποιούνται με ρυθμούς χελώνας. Ελαχιστότατο το εκτελεσθέν έργο σε Ροδόπολη και Σταμάτα. Αφήνω τελευταίο τον Άγ. Στέφανο που είναι η πιο αδικημένη και ξεχασμένη Δημοτική Κοινότητα και απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι και η τελευταία περιοχή που θα αποκτήσει αποχέτευση.

Η ευθύνη για τα χάλια αυτής της πόλης δεν βαρύνει αποκλειστικά εσάς κ. Δήμαρχε, αλλά είναι διαχρονική και ευθέως ανάλογη με τις θητείες που άσκησαν διοίκηση. Αν επανερχόμαστε στο θέμα αυτό είναι γιατί οφείλουμε να καλύψουμε το μεγάλο κενό σε έργα υποδομής που άφησαν οι διοικήσεις στον Άγ. Στέφανο.

Είναι γνωστό ότι η ευθύνη για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ανήκει στην Περιφέρεια, όμως χρειάζεται πίεση από την πλευρά του Δήμου για την ένταξη αυτών των έργων στον προγραμματισμό της. Είναι πολύ θετικό ότι το αντιπλημμυρικό  στο Βρυσάκι είναι σε καλό δρόμο κι ας ευχηθούμε να συμβεί το ίδιο και για το έργο στην Πιπεροπούλου, για να μην συνεχίζεται η καταστροφή των περιουσιών των συμπολιτών μας.

Είναι θετικό κ. Δήμαρχε ότι προστέθηκαν κάποιες σχολικές μονάδες που δεν είναι όλες νέες, όμως αντιμετωπίζουν εν μέρει το πρόβλημα κυρίως στη Δροσιά και τη Σταμάτα. Όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρό, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έχει προστεθεί καμιά νέα σύγχρονη σχολική μονάδα. Να θυμίσουμε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται δυο Δημοτικά, του Αγ. Στεφάνου και Άνοιξης. Το ίδιο συμβαίνει και με το 1ο Δημοτικό Κρυονερίου που καρκινοβατεί και δεν γνωρίζουμε πότε τέλος πάντων θα κτιστεί αυτό το σχολείο για το οποίο οι μελέτες έχουν ωριμάσει τόσο, που κινδυνεύουν να σαπίσουν. Καλές οι υποσχέσεις από τον κ. Σπίρτζη, χρειάζεται όμως και η υλοποίησή τους. Αφήνω τελευταία τα Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου που είναι μια εικόνα άκρως αποκαρδιωτική και θυμίζουν βομβαρδισμένη περιοχή και όχι μια χώρα που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Επείγουσα αναγκαιότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός κυρίως στον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη αλλά και στη Σταμάτα και τη Ροδόπολη. Οι προηγούμενες διοικήσεις απέτυχαν στον τομέα αυτόν και το αποτέλεσμα είναι οι άναρχα δομημένες πόλεις κι αν προσθέσει κανείς και την αμφισβήτηση των ορίων και το δασικό, τότε η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική.

Εδώ δεν έχουν θέση τα μισόλογα, οι δικαιολογίες και οι κωλυσιεργίες. Πολιτεία και αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους, διαφορετικά ούτε χώροι θα υπάρξουν και θα περιμένουμε την περαιτέρω δημογραφική απομείωση για να μην χρειάζονται νέα σχολεία.

Μείζον θέμα η διαχείριση των απορριμμάτων που απ’ ό, τι φαίνεται πέρα από τα διαδικαστικά, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο κύριος παράγοντας της ανακύκλωσης είναι ο ίδιος ο πολίτης που χρειάζεται εκπαίδευση. Όλοι αντιλαμβανόμστε ότι αν συνεχίσουμε με βήμα σημειωτόν, τότε θα κλείσουμε τη θητεία μας και θα έχουμε διανύσει μικρή απόσταση ευρισκόμενοι πολύ μακριά από τον κεντρικό στόχο, που είναι η δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Η καθημερινότητα των πολιτών δύσκολη με αμέτρητες λακκούβες στους δρόμους, όγκους σκουπιδιών και κλαδιών και πολλές φορές σε εμφανή σημεία των πόλεων, νερά όμβρια ανακατεμένα με λύματα στους δρόμους, συγκοινωνιακή απομόνωση με την προβληματική λειτουργία του τρένου και του ΟΑΣΑ.

Τέλος να πούμε ότι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου είναι σε θετική κατεύθυνση όπως και κατά τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Καλή λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Ιματιοθήκης, της υπηρεσίας Ψυχολογικής Υποστήριξης μαθητών και άλλων που έχουν ανάγκη, των Παιδικών Σταθμών και των ΚΑΠΗ και με την προσθήκη των νέων δομών θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι ανάγκες των νέων οικογενειών. Θα ήταν άδικο να μην αναφερθών στο συνάδελφο ιδρυτή του κοινωνικού ιατρείου που είναι ο πρώην Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου κ. Βορριάς. Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές γιατρούς, αλλά και όλους τους εθελοντές που εργάζονται σε διάφορες δομές του Δήμου- Πολιτική Προστασία, προσωπικό και εθελοντές με απίστευτη αφοσίωση.

Η καλύτερη λειτουργία του Δήμου είναι συνάρτηση της ποιότητας του προσωπικού. Πιστεύουμε απόλυτα πως η συντριπτική πλειονότητα  των υπαλλήλων είναι υψηλού επιπέδου και αυτό που χρειάζονται από τους πολιτικούς προϊστάμενους είναι η αναγνώριση του έργου τους και όχι οι αδικαιολόγητες συγκρούσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να σταματήσει κάθε διαδικασία ΕΔΕ σε βάρος των εργαζομένων.

Και κλείνω με τούτο κύριε Δήμαρχε: Είστε νέος άνθρωπος. Πραγματικά με θλίψη έμαθα για την προσπάθεια που κάνετε απέναντι σε μια δημοσιογράφο που πραγματικά είναι παρούσα. Ανεξάρτητα σε ποιον κάνει κριτική- και η Διοίκηση πρέπει να δέχεται μεγαλύτερη κριτική- νομίζω πως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δείξετε ένα πρόσωπο που είναι άλλων εποχών, βαθύτατα καταδικασμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Σπ. Σπηλιώτης: “Να ξεκαθαρίσουμε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης”

Εγώ απευθύνομαι απ’ ευθείας στους πολίτες που είναι σήμερα εδώ, ότι δεν χρειάζεται να είναι μόνο σήμερα, όποτε γίνεται ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής. Επιβάλλεται, και εμείς αυτό ζητάμε ως παράταξη, να είναι ενεργοί και να παρίστανται σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνεδριάσεις τόσο του Δημοτικού όσο και των Τοπικών Συμβουλίων. Η παρουσία τους θα είναι ένα δείγμα ελάχιστης συμμετοχής και παρακολούθησης αυτών που γίνονται μέσα στα θεσμικά όργανα. 

Ο κ. Ζυγούνας έδωσε το στίγμα της πολιτικής και πρότασης που έχει η παράταξη της ΔΑΔΙΟΝ για ζητήματα διακυβέρνησης από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Εγώ θα σταθώ σε ορισμένα ζητήματα που κατά την άποψή μου έχουν σημασία. Πάρα πολλοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν σε τοπικά ζητήματα, στην Άνοιξη, το Διόνυσο, κ.λπ..Το ζήτημα όμως είναι πως σήμερα γίνεται απολογισμός της Δημοτικής Αρχής που είναι ενιαία. Δηλαδή θα έπρεπε να υπάρχει απολογισμός και των Τοπικών Συμβουλίων. Οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων δεν είναι διακοσμητικοί παράγοντες. Και δεν πρέπει να είναι. Θα έπρεπε να είναι εδώ και να κάνουν τον απολογισμό τους. Πώς λειτούργησαν αυτή την περίοδο. Είναι απαραίτητο να υπάρξει και μια τέτοια διαδικασία συμμετοχής.

Για να συνεχίσω την εξαιρετική σκέψη του κ. Φωτάκη και άλλων συναδέλφων για το ρόλο της αυτοδιοίκησης: Δεν είναι ο ρόλος ενός κεντρικού κράτους. Αλλά ο ρόλος των αποκεντρωμένων διαδικασιών. Για να μπορέσει δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση να βρεθεί κοντά στον πολίτη, στην καθημερινότητά του και στα προβλήματα που έχει και έτσι πραγματικά ο πολίτης να νιώσει πως έχει ένα στήριγμα σ’ αυτή τη λαίλαπα των μέτρων- οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών- που καθορίζονται από μια κεντρική πολιτική εξουσία. Ότι μπορεί να έχει ένα αποκούμπι και στη δράση του και στην ποιότητα ζωής και στην κοινωνική του πολιτική και στη σχολική στέγη. Αυτός είναι ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτόν πρέπει να κατοχυρώσουμε, ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, με το ρόλο που έχουμε μέσα στα θεσμικά όργανα. Μ’ αυτήν την έννοια λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει ένα ρόλο τοπικής δημοκρατίας και αποκέντρωσης. Αυτόν τον ρόλο να τον επιβάλλουμε εμείς με τη δράση μας, η Δημοτική Αρχή και εμείς. Να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης. Πρέπει να μπορέσουμε να βάλουμε το στίγμα μας με τις προτάσεις μας για το μέλλον. Για την κοινωνική πολιτική και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε υποχρέωση μέχρι το τέλος της θητείας, αυτής τουλάχιστον της Δημοτικής Αρχής, να αφήσουμε προτάσεις και παρακαταθήκη για την επόμενη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δικαιώσουμε και την ύπαρξή μας.

Και βέβαια αγαπητοί κύριοι της Δημοτικής Αρχής θα κριθείτε- επειδή ασκείτε Διοίκηση- αν αξιοποιήσετε και αν χαράξετε προτάσεις για ένα σωστό αναπτυξιακό σχέδιο, για ένα σχέδιο που θα καλύψει τις ανάγκες του Δήμου, για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας επί παραδείγματι. Τι κάνουμε με το ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου; Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που μένει ανεκμετάλλευτο. Αν δεν το αξιοποιήσουμε ή τουλάχιστον βάλτε τα σχέδια μιας πορείας, ώστε στο τέλος της θητείας σας να έχουμε κάνει πέντε βήματα μπροστά. Όχι πέντε βήματα πίσω. Ποια είναι η ενημέρωση των πολιτών και των συμβούλων για τη δημοτική περιουσία, σε σχέση με τα οικόπεδα; Δεν μας την έχετε δώσει ακόμη. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για αύξηση της κοινωνικής πολιτικής; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος; Εδώ δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις. Θα κριθείτε όλοι στο τέλος της θητείας σας.

Επίσης πρέπει να τονίσω κάτι για την Άνοιξη, στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Τσιλιγκίρης: Μπορεί σήμερα να μπήκαν τα λαμπάκια μπροστά στην εκκλησία, αλλά πίσω από το φωτισμό των Χριστουγέννων είναι δραματική και άθλια η εικόνα μια πρώην Παιδικής Χαράς που ζει μέσα στο σκοτάδι. Και στην αθλιότητα είναι απαράδεκτο να κοιτάμε μόνο τα φώτα βιτρίνας και όχι την ουσία.

Και θα κλείσω με τούτο: Εμείς ζητάμε έργο. Γι’ αυτά που λέμε σήμερα, τα λέμε σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, οι προτάσεις μας είναι συνεχείς και διαρκείς, όπως και των συμβούλων από τις άλλες παρατάξεις. Δεν περιμένουμε σήμερα να δούμε τι πρέπει να γίνει. Στο τέλος της θητείας θα κριθείτε εσείς, όπως θα κριθούμε όλοι. Αλλά εσείς ειδικά  θα κριθείτε για το αποτέλεσμα του έργου.

Κλείνω κι εγώ με ένα γνωμικό, όπως ο κ. Καρασαρλής, και αναφέρω αυτό του Δημοσθένη: “Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται”. Κάνετε λοιπόν ό, τι μπορείτε μέχρι το τέλος της θητείας, να μας δώσετε μια διαφορετική εικόνα για τη διαχείριση των δημοτικών προβλημάτων. Και εδώ θα είμαστε να αξιολογήσουμε κι εμείς, όπως και η κοινωνία, το έργο ή το μη έργο.