logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών διεξήχθη η εκδήλωση στη Σταμάτα Αττικής για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη «Θράκη το επόμενο βήμα».

Οικοδεσπότης της συγκινητικής βραδιάς αφιερωμένης στη Θράκη, ο Νίκος Πέππας, ο οποίος και προλόγισε τον συγγραφέα του βιβλίου.

Ο Νίκος Πέππας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όποιος διαβάσει το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη, διαπιστώνει τα ακόλουθα:

1.      Τον ύψιστο βαθμό επιστημονικής μελέτης και αντικειμενικής παρουσίασης των γεγονότων,

2.      Την ευκολία ανάγνωσης του κειμένου ως μίας συναρπαστικής ιστορίας και προοπτικής για τη Θράκη και την Ελλάδα μας,

3.      Την προσήλωση του συγγραφέα σε ένα πατριωτισμό πρότυπο, που σέβεται τις θρησκευτικές διαφορές μεταξύ πληθυσμών, με πλήρη συνείδηση όμως, πως η χρυσή ισορροπία μεταξύ Χριστιανικού και Μουσουλμανικού στοιχείου, δεν πρέπει να αφήνει καμία χαραμάδα ανοικτή – εδαφικού ή άλλου τύπου – στον Τούρκικο επεκτατισμό.

4.      Τους σταθμούς που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Θράκης όπως: τη Συνθήκη της Λοζάνης, τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, τις απoφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις καλές και κακές πολιτικές των εκάστοτε Ελληνικών κυβερνήσεων και άλλα.

Οι ισορροπίες στη Θράκη είναι πολύ λεπτές. Μια Ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτή του Κώστα Καραμανλή που συμμετείχε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, έκανε μεγάλες τομές. Έδωσε ένταση στο ενεργειακό, ως πυλώνα ανάπτυξης και αποτροπής για οποιαδήποτε αρνητική σκέψη που θα έφερνε ανωμαλία στην περιοχή και ειδικά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα.

Το όχημα και το άρμα για να κοιμάται ήσυχη η πατρίδα μας στην λεγόμενη ακριτική Θράκη, είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία. Είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ειδικά τώρα που βιώνουμε αυτή την παρατεταμένη κρίση, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα σε εκείνους τους τομείς εθνικής πολιτικής και να αποτρέψουμε μία εθνική τραγωδία. Διότι η ιστορία διδάσκει και η ιδιαιτέρως η Ελληνική, πως η υπεράσπιση των εδαφών ξεκινά με την θωράκιση των συνειδήσεων και των δομών που αποτρέπουν περίεργες σκέψεις.»

Τη συζήτηση της βραδιάς συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σιαδήμας.