logo


Σε απολογισμό για λίγους ή σε υποχρέωση που αναγκαστικά έπρεπε να διεκπεραιωθεί, εξελίχθηκε η χθεσινή, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, κατά την οποία η Δημοτική Αρχή δια του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη παρουσίασε τα πεπραγμένα της για τα δυο τελευταία χρόνια, 1/9/2015-31/8/2017, ουσιαστικά όμως για τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας της.

Πέρα από την απουσία πολλών δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, ανάμεσά τους και ηχηρών ονομάτων, όπως της Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Πολιτισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας Α. Στασινοπούλου, του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικου αλλά και του πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια, απουσίαζαν και οι 5 ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, τέσσερις από τους οποίους ήταν στελέχη μέχρι πρότινος της Διοίκησης, αλλά και οι 4 από τους 7 Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Μ. Κόκκαλης Ροδόπολης, Β. Πέππας Σταμάτας, Χ. Ποτίδης Δροσιάς και Δ. Χριστόπουλος Κρυονερίου, ενώ μόνο ένας τοπικός σύμβουλος έδωσε το παρών, ο Π. Σεϊντής από τη Ροδόπολη. Χαρακτηριστικό ήταν επίσης πως από την πλειοψηφία το λόγο ζήτησε και πήρε μόνο ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Β. Δαρδαμάνης, αν και στον κατάλογο ομιλητών είχε γραφτεί και η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας Π. Ταουξή, ενώ η προσέλευση του κόσμου, των πολιτών, αυτών δηλαδή που είναι οι τελικοί αποδέκτες των επιλογών της Δημοτικής Αρχής για την πόλη στην οποία ζούμε, ήταν τουλάχιστον απογοητευτική, με τους παριστάμενους να μην ξεπερνούν σε καμιά περίπτωση τους 60.

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί και η διαμαρτυρία του τοπικού συμβούλου της συμπολίτευσης Ν. Νικηφοράκη προς το Γραφείο Τύπου του Δήμου και την παράταξη της πλειοψηφίας Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες, που έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Οδού Διονύσου: “Ο χρόνος αποστολής της μοναδικής πρόσκλησης/ειδοποίησης που έλαβα (σ.σ. το μεσημέρι της ίδιας ημέρας της συνεδρίασης 5/12) συνάδει με το ενδιαφέρον, την οργάνωση και τη δυναμική της διοίκησης: Η ασυνέπεια, η προχειρότητα και η απρέπεια σπάνε καρύδια. Όσο για το πόσο σημαντικό και ουσιαστικό έργο έχει γίνει 3 ολόκληρα χρόνια ειδικά στο σύνολο του Άγ. Στεφάνου, μην κοιτάμε μόνο το κέντρο που φιλοξενεί το δημαρχείο και τις εκδηλώσεις του, … ένας απολογισμός δεν φτάνει. Μάλλον απολογία αρμόζει”.

Η διαδικασία του απολογισμού, όπως είχε ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκίνησε με το Δήμαρχο να διαβάζει άνευρα και επί 35 λεπτά περίπου πολυσέλιδο απολογισμό έργων και ενεργειών της Διοίκησής του τα προηγούμενα δυο χρόνια, που κινήθηκε με κεντρική φιλοσοφία να “χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο, να πατήσουμε σε όσα θετικά βρήκαμε, να διορθώσουμε τα πολλά κακώς κείμενα του παρελθόντος νοικοκυρεύοντας το Δήμο και να πολλαπλασιάσουμε το όφελος για το δημότη”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εξαίροντας τη συλλογική προσπάθεια από “στελέχη με γνώση, εμπειρίες και μεράκι για προσφορά στον τόπο”.

Στο σύνολό τους οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατηγόρησαν τη Διοίκηση για πλήρη αποστασιοποίηση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί συναίνεσης και αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, καταλογίζοντάς της πρωτίστως απροθυμία στην ενεργοποίηση εκείνων των θεσμών που ευνοούν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση αποφάσεων που τους αφορούν. Όλοι υπενθύμισαν πως τόσο η Επιτροπή Διαβούλευσης, όσο και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, αλλά και το Συμβούλιο Νέων, στο Δήμο Διονύσου παραμένουν ακόμη ζητούμενα, ενώ τα Τοπικά Συμβούλια φαντάζουν περισσότερο διακοσμητικά. Έλλειψη συναίνεσης καταλογίστηκε ακόμη και στα σοβαρά ζητήματα που ταλαιπωρούν όλο το Δήμο όπως το δασικό, το πολεοδομικό κ.λπ., τα οποία μάλιστα δεν θίχτηκαν καθόλου στην παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων από το Δήμαρχο.

Πολλοί ήταν εξάλλου οι δημοτικοί σύμβουλοι που συνέκριναν τα έργα, για τα οποία ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε δεσμευθεί ανά Δημοτική Κοινότητα προεκλογικά, με όσα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, δίνοντας αρνητικό πρόσημο και κατηγορώντας τη Διοίκηση είτε για προχειρότητα είτε και για ανικανότητα είτε για διαχειριστική και όχι οραματική πολιτική είτε για καπηλεία του έργου προηγούμενων Διοικήσεων, καταχειροκροτούμενοι από τους παρισταμένους πολίτες.

Δεν ήταν επιπλέον λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν τη Διοίκηση για καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού προς τους πολιτικούς της αντιπάλους, αντί για την πραγματοποίηση έργου και ανοίγματος στην κοινωνία του Δήμου Διονύσου.

Αξιοσημείωτη, τέλος, ήταν η οργανωμένη παρουσία της Συμμαχίας για τον Πολίτη, μιας παράταξης που δεν εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, εντούτοις παρενέβη στη χθεσινή διαδικασία τόσο με πολιτική τοποθέτηση όσο και με ομιλίες μελών της πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης.