logo


Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, που θα στηθεί για 10 ημέρες στον Άγ. Στέφανο με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αθλητισμού, αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο τριβής ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και των μειοψηφιών, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 28/11. Αιτία, τόσο ο τρόπος εκτέλεσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης με απ’ ευθείας ανάθεση σε ανάδοχο, όσο και η περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών για στοιχεία του Χωριού, που ήταν τόσο λεπτομερής, ώστε να δημιουργούνται ερωτηματικά, αλλά και η απαξίωση των ντόπιων εμπόρων που θα μπορούσαν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Επιπλέον, και επειδή μαζί με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό ήρθαν σε χωριστές εισηγήσεις η φύλαξή του, αλλά και η διοργάνωση παράπλευρων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στις Δημοτικές Κοινότητες, όλες με απ’ ευθείας ανάθεση, οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατηγόρησαν τη Διοίκηση για κατάτμηση, αλλά και για έλλειψη προγραμματισμού.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Α. Στασινοπούλου, Χριστουγεννιάτικο Χωριό θα στηθεί στην πλατεία Δημοκρατίας στον Άγ. Στέφανο για 10 ημέρες. Εκεί τα παιδιά θα μπορούν να επισκέπτονται το σπιτάκι του Αη Βασίλη, των ξωτικών και των παραμυθιών, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό θα τα ψυχαγωγεί. Παράλληλα, θα στηθεί εξέδρα για παιδικό καραόκε, ταχυδακτυλουργούς, συναυλίες κ.λπ. που θα σκεπαστεί από αδιάβροχη τέντα, για την περίπτωση κακοκαιρίας. Για τα σπιτάκια, την εξέδρα, την τέντα δίνονταν μάλιστα λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές. Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό είναι δαπάνης 24.500 ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με απ’ ευθείας ανάθεση.

Η αμέσως επόμενη εισήγηση της κ. Στασινοπούλου αφορούσε στην 24ωρη φύλαξη του Χωριού, δαπάνης 2300 ευρώ, που και αυτή θα γίνει με απ’ ευθείας ανάθεση.

Ενώ λίγο αργότερα, συζητήθηκαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ανά Δημοτική Κοινότητα- πλην Ροδόπολης- συνολικής δαπάνης 4414 ευρώ, με απ’ ευθείας ανάθεση και αυτές.

Μετά και από τα παραπάνω, για κατάτμηση έργου μίλησε η παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, που από τη μια πλευρά συμφώνησε με την αναγκαιότητα των εκδηλώσεων, διαφώνησε εντούτοις με τη διαδικασία υλοποίησής τους: “Αντί για απ’ ευθείας ανάθεση, θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε συνοπτικό διαγωνισμό για όλες τις εκδηλώσεις στο Δήμο, ώστε και περισσότερα χρήματα να αφιερώνονταν, και περισσότερους συμμετέχοντες να εμπλέκατε, και συνεργασία με τα ντόπια καταστήματα να είχατε”, τόνισε ο επικεφαλής Γ. Καλαφατέλης, με το συνάδελφό του Στ. Κριεμάδη να αντιδρά ειδικότερα στο θέμα της 24ωρης φύλαξης του Χωριού: “Από πού κι ως πού τα πράγματα ενός ιδιώτη θα τα φυλάει ο Δήμος; Έτσι γίνεται και με τα εργοτάξια, του ΤΟΞΟΤΗ για παράδειγμα; Εμείς τα φυλάμε;”, θέση με την οποία συμφώνησε λίγο αργότερα και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου.

Την απαξίωση των ντόπιων καταστημάτων, που θα μπορούσαν να είχαν πρωτοστατήσει στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού, τόνισε από την πλευρά της η Νέα Πνοή για το Διόνυσο με τον επικεφαλής της Π. Μπιτάκο να επισημαίνει πως θα μπορούσε να γίνει συνολικός προγραμματισμός για όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και να καλεί τη Διοίκηση “να ανοίξει τα αφτιά της και να δει και άλλες προοπτικές”.

Το παγοδρόμιο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λευκάδα, που γίνεται με τη συνεργασία του Εμπορικού Επιμελητηρίου, έφερε σαν παράδειγμα  ο ανεξάρτητος Σπ. Γιαννουλάτος, που επιπλέον έθεσε και θέμα επιλογής εργολάβου: “Εδώ υπάρχουν πράγματα που με θίγουν, είπε ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Πώς βρέθηκε ο εργολάβος; Ή έχει ήδη βρεθεί;” αναρωτήθηκε με τη σειρά του.

Ενώ τις φωτογραφικές διατάξεις των παιδικών χαρών επί θητείας Καλαφατέλη, θυμήθηκε ο Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, βλέποντας τις λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές που εμφανίζονταν στην εισήγηση της Αντιδημάρχου (σ.σ. επρόκειτο τότε, το 2012, για 2 παιδικές χαρές του Δήμου που θα κατασκευάζονταν με 230.000 ευρώ. Στη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας εμφανίζονταν λεπτομέρειες, προδιαγραφές, υλικά και φωτογραφίες από όργανα παιχνιδιών συγκεκριμένης εταιρείας, κάτι που οδήγησε στην καταγγελία για φωτογραφικό διαγωνισμό και τελικά στην ακύρωσή του, μετά από προσφυγή των Α. Πασιπουλαρίδη και Δ. Ζαμάνη, δημοτικών συμβούλων της μείζονος τότε μειοψηφίας). Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνας εξέφρασε με τη σειρά του την πεποίθηση πως πρόκειται για κατάτμηση, που μάλιστα “εφευρέθηκε ώστε να αποφευχθεί ο διαγωνισμός και να γίνει απ’ ευθείας ανάθεση”.

Την ανάγκη για έγκαιρο συνολικό διαγωνισμό αναγνώρισε μεν ο ανεξάρτητος Γρ. Ίσσαρης, απέρριψε όμως τις αιτιάσεις για κατάτμηση, και κατηγόρησε τους συναδέλφους του των μειοψηφιών για μιζέρια: “΄Εχουμε 13 εκατομμύρια χρηματικό υπόλοιπο και μας πονέσανε τα 35000 ευρώ των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων; Δείτε τι κάνουν στις πόλεις του εξωτερικού. Όχι 35 αλλά 500.000 ευρώ να θυσιάσει ο Δήμος για το στολισμό”, είπε χαρακτηριστικά.

Η παραπάνω τοποθέτησή του έδωσε το έναυσμα για μια σειρά παρεμβάσεων από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που υπεραμύνθηκαν των επιλογών της Διοίκησης:

Για μιζέρια μίλησε και η Ε. Καγιαλή, “όταν αλλού οι εκδηλώσεις είναι αξιοζήλευτες και δεν λέμε μπράβο στην Αντιδημαρχία που έχει κάνει τόση δουλειά”.

Συγχαρητήρια στην κ. Στασινοπούλου έδωσε αμέσως μετά και ο Π. Τσούκας, μια που “η πρωτοβουλία της επιστρέφει στους πολίτες μέρος από όσα δίνουν στο Δήμο ενώ συμβάλλει ώστε να αλλάξει η διάθεση του κόσμου”.

Περήφανη για την κοινωνική πολιτική του Δήμου δήλωσε εν συνεχεία η Αντιδήμαρχος Α. Πέππα, που επίσης συνεχάρη τη συνάδελφό της: “Το να προσφέρουμε χαρά είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους δημότες. Συγχαρητήρια στην Αντιδήμαρχο για την προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά και μακάρι να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη δράση στο μέλλον”.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο συζήτησης η εισηγήτρια ευχαρίστησε τους συναδέλφους της, προσθέτοντας πως η Διοίκηση ούτε ήθελε ούτε νομιμοποιείτο να κάνει χριστουγεννιάτικο Εμπορικό Πάρκο: “Αντιθέτως ήταν επιλογή μας εμείς και οι κάτοικοι των όμορων Δήμων να χαίρονται ένα από τα λίγα εντελώς δωρεάν Χριστουγεννιάτικα Χωριά”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.