logo


Μετά από αίτημα των τριών τοπικών συμβούλων της μειοψηφίας- Η. Χιώτη από την Ενωτική Πρωτοβουλία, Α. Χατζηαθανασίου από τη ΔΑΔΙΟΝ και Β. Κάουλα ανεξάρτητης- πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Στο σχετικό αίτημά τους οι τρεις τοπικοί  σύμβουλοι ζητούσαν την ενημέρωση και συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα που το τελευταίο διάστημα απασχολούν την περιοχή τους:

Η πορεία του έργου της αποχέτευσης, η κοπή των δυο πεύκων στην οδό Μαραθωνοδρόμων που ξεσήκωσε τους περίοικους λίγες ημέρες νωρίτερα, οι παιδικές χαρές που τα διαφορετικά κόστη κατασκευής τους ανά περίπτωση δημιουργούν ερωτηματικά, αλλά και τρέχοντα ζητήματα του Κρυονερίου, ήταν μερικά από αυτά.

Στη συνεδρίαση, αν και ανεμένετο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, εντούτοις παρευρίσκετο ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης. Τα ερωτήματά του σχετικά με την αγοραπωλησία νερού από την Κοινότητα στη δεκαετία του 2000, σε συνδυασμό με την παρουσία και τις απαντήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Κοινοτάρχη Κρυονερίου Γ. Καλαφατέλη, πυροδότησαν εκ νέου σύγκρουση ανάμεσά τους, ανάλογη με αυτή που είχε σημειωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πριν όμως από τη σύγκρουση των δυο ανδρών, είχε προηγηθεί κι άλλη αντιπαράθεση στο Τοπικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά για την πρόσφατη (17 Οκτωβρίου) κοπή των δυο πεύκων στην οδό Μαραθωνοδρόμων. Παρόντες για να ζητήσουν εξηγήσεις αλλά και να πιέσουν ώστε να αποδοθούν ευθύνες, ήταν κάτοικοι της περιοχής, που όπως υποστήριζαν, τα πεύκα που κόπηκαν, κομμάτι μιας συστάδας δέντρων στην ίδια κατάσταση, ήταν χλωρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαιτέρως οξείς στις τοποθετήσεις τους ήταν τόσο ο Β. Πετρόχειλος όσο και Ε. Γεωργίου, μια που- όπως υπογράμμιζαν- η Διοίκηση του Δήμου αδιαφόρησε πλήρως για τις έγγραφες διαμαρτυρίες τους, όπου ζητούσαν τα στοιχεία εκείνα που τεκμηρίωναν τη νόμιμη κοπή των πεύκων. Οι δυο κάτοικοι, αλλά και οι υπόλοιποι- πολλοί- παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου επίμονα ζητούσαν να ενημερωθούν τόσο για τη διαδικασία που προβλέπεται σε περίπτωση κοπής πεύκου, αλλά και για το ποιος έδωσε τη σχετική εντολή. Κατήγγελλαν επιπλέον πως το ένα από τα κομμένα δέντρα μεταφέρθηκε σε ιδωτικό κήπο, ενώ το δεύτερο απομακρύνθηκε από υπαλλήλους της Κοινότητας. Δεσμεύθηκαν τέλος σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους πως θα προβούν σε μηνύσεις: “Το δέντρο που κόπηκε δεν κοστίζει 1000 ευρώ αλλά 40 χρόνια, που δεν μπορείτε να τα αναπληρώσετε ούτε εσείς ούτε ο Πρόεδρος. Είστε εδώ για να απαντάτε στους πολίτες, και μάλιστα στους ενεργούς, και όχι για να κωφεύετε” δήλωσε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο ο κ. Πετρόχειλος. Προσβλητική και απαράδεκτη, επιπλέον, θεωρήθηκε και η άρνηση του προέδρου της Κοινότητας Δ. Χριστόπουλου να ενημερώσει τους κατοίκους για το περιεχόμενο της κατάθεσης που ο ίδιος έδωσε στο Δασαρχείο σχετικά με το θέμα.

Οι μάλλον ασαφείς και αόριστες απαντήσεις του Δημάρχου και του Προέδρου μιλούσαν για δυο υπηρεσιακούς παράγοντες και δυο υπαλλήλους του Δασαρχείου, που δήλωσαν εκ των υστέρων- και ενώ δεν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαιδκασία- πως τα πεύκα που κόπηκαν ήταν ξερά, ενώ υπό την πίεση των κατοίκων δεν απεκλείσθη από τον κ. Ζαμάνη η εντολή κοπής να έχει δοθεί και από αιρετό. 

Η πρόταση του δημοτικού συμβούλου της ΔΑΔΙΟΝ Σπ. Σπηλιώτη που επίσης παρευρισκόταν, να διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ώστε να αναζητηθούν οι ευθύνες, αποκρούστηκε από το Δήμαρχο “για να μη δοθούν προεκτάσεις που δεν χρειάζεται σε ένα θέμα που αναγάγαμε σε μείζον”, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ η απόφαση που τελικά ελήφθη από το Τοπικό Συμβούλιο έχει δυο σκέλη:

Να  γίνει άμεσα η αντικατάσταση των δένδρων στην οδό Μαραθωνοδρόμων, αλλά και σε άλλους δρόμους της περιοχής όπου έχουν σημειωθεί κοπές, την ενδεδειγμένη περίοδο για φύτευση, με όμοια τους μεγάλα δένδρα, αλλά και ο ∆ήμαρχος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αποσαφηνιστεί το θέμα και να υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Πάντως μέχρι σήμερα 1 Δεκεμβρίου, και παρά το σχετικό αίτημα κατοίκων που εκκρεμεί από τις 18 Οκτωβρίου, τα αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν νόμιμη κοπή των δυο πεύκων δεν έχουν χορηγηθεί. Όπως οι ίδιοι δηλώνουν στην Οδό Διονύσου, επιφυλάσσονται για τις επόμενες κινήσεις τους.