logo


2+ 1 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για το 2018 εξήγγειλαν ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτσης, με σκοπό τη βοήθεια προς τους δήμους να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εκτελούν έργα. Όπως τόνισαν και οι δύο υπουργοί πρόκειται για συμπληρωματικά προγράμματα σ’αυτά που τρέχουν σήμερα από τα Τομεακά αλλά κυρίως από το Περιφερειακά. Πρόκειται δηλαδή για προγράμματα bypass, που πραγματικό σκοπό έχουν να  ξεπεράσουν το πρόβλημα συνεννόησης και διαχείρισης με τις Περιφέρειες.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά σε χρηματοδοτήσεις για έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, αποκατάστασης ΧΑΔΑ, αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικών.  

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά σε χρηματοδοτήσεις για προμήθεια μηχανημάτων έργου, πιστοποίησης Παιδικών Χαρών και ανέγερσης αναγκαίων δημοτικών κτιρίων.

Οι επιχορηγήσεις θα τρέχουν παράλληλα με το Πράσινο Ταμείο και με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ που ήδη χρηματοδοτούν ανάλογα έργα και κυρίως αυτά των Περιφερειών.

Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνεται από το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης με συντονιστή το Υπ. Εσωτερικών. Θα αξιοποιούνται οι δυνατότητες χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και οι δήμοι με αυτά θα εξαιρούνται από τις σχέσεις Τακτικών Εσόδων και Ύψους Δανείου, αφού θα μοχλεύεται και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρόγραμμα ξεκινάει με 500 εκ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 2 δις.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι συνολικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα έχουν δεσμευθεί ήδη 3 δις ευρώ, ενώ σήμερα έχουν ανοίξει 1,6 δις προσκλήσεις.

Το τρίτο ξεχωριστό πρόγραμμα που θα τρέξει πιθανόν από την άνοιξη, είναι ο επανασχεδιασμός του νόμου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όπου με νομοθετική ρύθμιση θα ιδρυθεί και  συγκεκριμένο Ταμείο.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στην ωρίμανση των έργων με την τεχνική υποστήριξη που παρέχουν η ΜΕΔ και η ΕΕΤΑΑ με τις οποίες σήμερα 71 δήμοι έχουν καταθέσει προγράμματα μέσω του otasupport και έχουν εγκριθεί 11 έργα.

πηγή: myota.gr