logo


Με θέμα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν επιτόπου να συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διατάξεως από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, ξεκίνησε η δεύτερη- τακτική- συνεδρίαση του Σώματος χθες Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Ο λόγος για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), τα οποία οι Δήμοι παρέχουν  υποχρεωτικά στους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ. Σύμφωνα με τον πρόσφατο (31/7) πολυνόμο 4483/2017 για τους ΟΤΑ, όποιος Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του αυτή για το διάστημα από το 2012 μέχρι και το 2016, θα πρέπει έως τις 30 Νοεμβρίου να πάρει απόφαση που να αποδίδει σε χρήμα τα ΜΑΠ, αλλά και το γάλα, που τυχόν δεν είχαν χορηγηθεί κατά το παραπάνω διάστημα, με την υποχρέωση της απόδοσης σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση αυτή, διαβάζουμε στο e-νομοθεσία.gr, κρίνεται αναγκαία, καθώς οι δικαιούχοι των μέσων αυτών, οι εργαζόμενοι δηλαδή, υποχρεώθηκαν, λόγω της μη χορήγησής τους και δεδομένης της απόλυτης αναγκαιότητάς τους ως εκ της φύσης των ασκούμενων καθηκόντων, να τα προμηθευτούν με ίδιες δαπάνες.

Το παραπάνω αίτημα, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι αλλά και ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου τους Ν. Σωτηρακόπουλος, μαζί με σειρά άλλων θεμάτων, είχε ήδη τεθεί υπόψη του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Γ. Πετρουλάκη, σε συνάντησή τους τον περασμένο Οκτώβριο. Έγινε όμως πιο επιτακτικό, μια που η εκπνοή της προθεσμίας που ζητεί ο νόμος πλησίαζε, αλλά η Διοίκηση δεν προέβαινε στις απαραίτητες ενέργειες . Έτσι οι εργαζόμενοι προσανατολίστηκαν στο να ζητήσουν να συζητηθεί, αυτό μόνο, εκτάκτως στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρωτοκόλλησαν λοιπόν με κοινοποίηση στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων στις 22 Νοεμβρίου το αίτημά τους, το οποίο χρεώθηκε στις αρμόδιες Υπηρεσίες δυο ημέρες αργότερα. Εντούτοις τόσο η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα, όσο και συνάδελφός της Β. Δαρδαμάνης των Διοικητικών Υπηρεσιών, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος, δήλωναν άγνοια για το σχετικό έγγραφο, με αποτέλεσμα την οξεία παρέμβαση του δικηγόρου του Σωματείου που μίλησε για λάθη των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και για άγνοια νόμου που δεν συγχωρείται, ενώ συμπλήρωσε πως όσο είναι δικηγόρος του Σωματείου έχει πολλές φορές συναντήσει αυθαιρεσίες από τη Διοίκηση του Δήμου. Επεσήμανε επιπλέον πως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας αποτελούν ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα, ειδικά σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ προειδοποίησε τη Διοίκηση πως η μη χορήγησή τους αποτελεί και ποινικό αδίκημα.

Τόσο η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση όσο και ο Π. Μπιτάκος από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο ζητούσαν επίμονα να δοθεί ο λόγος στους εργαζόμενους, ώστε να διευκρινισθεί το θέμα αλλά και το αίτημά τους, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Θ. Στάικου που αναρωτήθηκε για την πρακτική των εργαζομένων να έρχονται εν Συμβουλίω και να συνδιαλέγονται σε έντονους τόνους, για να συμφωνήσει λίγο αργότερα πως αντίρρηση στην εφαρμογή του νόμου δεν υπάρχει.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος επέμεινε πως για το 2016 έχουν δοθεί και με το παραπάνω τα ΜΑΠ (σ.σ. σημείο στο οποίο διαφωνούσαν έντονα οι εργαζόμενοι, μιλώντας για απόδοση μέρους μόνον των Μέσων), ενώ διευκρίνισε πως για το 2017 υπάρχει σχετικός διαγωνισμός σε εξέλιξη. Κάλεσε, τέλος, το δικηγόρο των εργαζομένων να μην στρέφει εργαζόμενους κατά συναδέλφων τους, μια που “το κλίμα ανάμεσά μας είναι καλό και έτσι θέλουμε να το διατηρήσουμε”. Προσέθεσε πάντως πως παρά τη σχετική υποχρέωση να φέρουν οι εργαζόμενοι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, και παρά τη συνεχή ενημέρωσή τους, πολλοί είναι αυτοί που αδιαφορούν πλήρως.

Εικόνα για το πόσα ΜΑΠ έχουν δοθεί ποιες χρονιές, άρα και για το ποσόν που θα κληθεί ο Δήμος να καταβάλει, χθες δεν δόθηκε. Εντούτοις διέξοδος βρέθηκε: Στον Προϋπολογισμό για το 2018, που είχε ψηφισθεί λίγη ώρα νωρίτερα, υπάρχει πρόβλεψη και δέσμευση ύψους 85.000 ευρώ για Μέσα Ατομικής Προστασίας. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να φροντίσει ώστε να τηρηθεί ο νόμος και ο Δήμος να καταβάλει σε χρήμα όσα ΜΑΠ δεν είχαν αποδοθεί στους εργαζόμενους τα πέντε προηγούμενα χρόνια.