logo


Χωρίς παρατηρήσεις από το αρμόδιο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή στις 7 Νοεμβρίου και εν συνεχεία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή (28/11) ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2018, που είναι ισοσκελισμένος στα 48.211.756,75 ευρώ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παρατηρητηρίου, ο Προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, ενώ για την κατάρτισή του έχουν ακολουθηθεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Και μπορεί το Παρατηρητήριο να θεώρησε ρεαλιστικό τον 4ο κατά σειρά Προϋπολογισμό που φέρνει η Διοίκηση του Δήμου στη διάρκεια της θητείας της, οι παρατάξεις της μειοψηφίας όμως τον καταψήφισαν, χαρακτηρίζοντάς τον από αντιαναπτυξιακό και χωρίς όραμα μέχρι “μια από τα ίδια” αλλά και πλασματικό, ενώ επέστρεψε στην κουβέντα- κυρίως εκ μέρους της Νέας Πνοής για το Διόνυσο και της ΔΑΔΙΟΝ- η ανάγκη για τη σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Για “ανεπαρκή σχεδιασμό, κάκιστη διαχείριση και ουτοπικό όραμα” κατηγόρησε την πλειοψηφία ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης στη σύντομη τοποθέτησή του, επισημαίνοντας πως δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας της η Διοίκηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράμματος για την εξαετία 2104-2020, έχει υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της για συμμετοχικές διαδικασίες στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού, ενώ για μια ακόμη φορά δεν έχει προσκομίσει αιτιολογική έκθεση αναφορικά με τους στόχους και την υλοποίησή τους μέσα στο 2018. “Αυτό το ραντεβού στα τυφλά δεν είναι δυνατόν να το ακολουθήσουμε”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης. Από την ίδια παράταξη ο Τ. Καρασαρλής μίλησε για τεράστια ποσά που παραμένουν ανείσπρακτα από προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας πως η μη διεκδίκηση δημόσιου χρήματος αποτελεί και ποινικό αδίκημα, ενώ πρότεινε την ενεργοποίηση ακόμη και εισπρακτικής εταιρείας, κατά το παράδειγμα άλλων Δήμων, ώστε “να μην χαρίζονται μεγάλα ποσά την ώρα που ο μέσος δημότης ματώνει”. Ο ίδιος πρότεινε επίσης τρόπους για την καλύτερη τραπεζική αξιοποίηση των χρηματικών αποθεμάτων του Δήμου.

Για “διάψευση της ελπίδας πως μια νέα Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα”, μίλησε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό πλασματικό, με βασική αιτία την απουσία δημοσίων επενδύσεων στο Δήμο. Ο ίδιος λίγο νωρίτερα είχε τονίσει πως στην έκθεση του Προϋπολογισμού αναγράφονται 500.000 ευρώ για νέα έργα, “τα οποία έψαξα αλλά δεν βρήκα. Εκτός και αν εννοείτε τα περυσινά που είχαν μηδενική απορρόφηση και φέτος παρουσιάζονται ως νέα”. Ο κ. Φωτάκης υπογράμμισε επιπλέον πως ο προϋπολογισμός είναι και αντιαναπτυξιακός, μια που δεν αποτυπώνει κάποιο όραμα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, αλλά και απλά διαχειριστικός, δηλώνοντας πως η Νέα Πνοή τον καταψηφίζει.

Την απογοήτευσή του για τη μηδενική παρουσία δημοτών, αλλά και εκπροσώπων των Τοπικών Συμβουλίων (σ.σ. παρίστατο μόνο ο Μ. Κόκκαλης Πρόεδρος της Ροδόπολης) εξέφρασε εν συνεχεία ο Γ. Ζυγούνας εκ μέρους της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, καλώντας τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του Σπ. Σπηλιώτης τη Διοίκηση να επαναλάβει την προσπάθεια, ώστε να συσταθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης. “Ο Προϋπολογισμός απαιτεί κοινωνική νομιμοποίηση, είπε ο κ. Ζυγούνας. Στο Δήμο μας, αντιθέτως, κάθε χρόνο οι Δημοτικές Κοινότητες φέρνουν κατάλογο με προτάσεις που είναι πιστή αντιγραφή περασμένων χρόνων. Και είναι ευθύνη της Διοίκησης να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις”. Ο κ. Ζυγούνας αναφέρθηκε επιπλέον στο συνεχώς αυξανόμενο χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου, ύψους- για το 2018- 15 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, κάτι που- όπως είπε- μπορεί να διαβαστεί με δυο τρόπους: είτε ως οικονομικό νοικοκύρεμα είτε ως έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ενώ για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΟΤΑ μίλησε από την πλευρά του ο κ. Σπηλιώτης, παροτρύνοντας τη Διοίκηση να αξιοποιήσει τους συνεργάτες της αλλά και οποιαδήποτε πηγή για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την παραγωγή έργου.

Με τη φράση “Τι ’χες Γιάννη- τι ’χα πάντα” συνόψισε το πνεύμα της τοποθέτησής της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, που επεσήμανε πως και από τον Προϋπολογισμό για το 2018 απουσιάζουν βασικά και ουσιαστικά έργα διευκόλυνσης της ζωής των κατοίκων και των δημοτών: “Πού είναι η αντιπλημμυρική, η αντιπυρική, η αντισεισμική προστασία; Και μη μου πείτε για τους εθελοντές, γιατί εγώ μιλώ για έργα” είπε η κ. Σώκου, που μετά από την περιπέτεια με την υγεία της επέστρεψε μαχητική στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ίδια επανέφερε το μεγάλο πρόβλημα που οξύνθηκε με τον καλλικρατικό νόμο, να δίνει δηλαδή το κράτος στους Δήμους αρμοδιότητες, οι οποίες όμως δεν συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. “Αποτέλεσμα είναι να γίνονται οι σχετικές υπηρεσίες ανταποδοτικές και να τις πληρώνει ο κόσμος” κατέληξε η δημοτική σύμβουλος και καταψήφισε τον Προϋπολογισμό, ζητώντας την κατάργηση κάθε μορφής τοπικής φορολογίας, την πλήρη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, καθώς και τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

 

Για “Δήμο των ενοικίων και των εργολαβιών”, μίλησε, τέλος από την πλευρά του ο ανεξάρτητος Σπ. Γιαννουλάτος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μίσθωση του αμαξοστάσιου που λήγει το 2018 “και μετά τι θα κάνετε”, ενώ υπενθύμισε πως τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει η σκέψη για την κατασκευή κτηρίου, που θα φιλοξενεί τις υπηρεσίες του Δήμου. Αλλά “στο τέλος, όχι Δημαρχείο δεν θα φτιάξετε, δεν θα βρίσκετε και χώρο να νοικιάζετε”, προσέθεσε επιγραμματικά, καταψηφίζοντας με τη σειρά του τον Προϋπολογισμό. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η παρατήρηση, λίγο νωρίτερα, του κ. Φωτάκη για τα ενοίκια που πληρώνει ο Δήμος στα δυο κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες του και στο δημοτικό parking στον Άγ. Στέφανο, και που ανέρχονται στο ποσόν των 245.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής, αποτελούν ισχυρή τοκοχρεωλυτική βάση, ώστε η Διοίκηση να πάρει δάνειο και να κατασκευάσει Δημαρχείο, που και όλες τις υπηρεσίες θα στεγάζει και θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στην πόλη.

Απαντώντας στις παραπάνω επισημάνσεις και αιτιάσεις, το λόγο τελευταίος πήρε ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, σημειώνοντας εξαρχής πως μια κορυφαία επιλογή της Διοίκησής του, που εντούτοις δεν θίχτηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ήταν η δέσμευση 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη μισθοδοσία νέων εργαζομένων, που αναμένεται να προσληφθούν στο Δήμο Διονύσου. “Παρά το γεγονός πως ο Προϋπολογισμός αφορά σε προεκλογικό έτος, υπογράμμισε ο κ. Ζαμάνης, επιλέξαμε να κατασκευάσουμε μόνο ένα απολύτως αναγκαίο έργο ύδρευσης στην Αναγέννηση, αλλά δεσμεύσαμε τα 2 εκατομμύρια για νέο προσωπικό: Όταν ήρθαμε στο Δήμο, βρήκαμε 380 άτομα, αλλά σήμερα για διάφορους λόγους έχουν μείνει μόνο 300, με αποτέλεσμα η έλλειψη προσωπικού να παραμένει βασικό πρόβλημα”.

Ο Δήμαρχος Διονύσου, προϊδεάζοντας για το πνεύμα του απολογισμού πεπραγμένων την άλλη εβδομάδα (5/12), αναφέρθηκε επιπλέον στους 3 νέους Παιδικούς Σταθμούς, στα δυο νέα ΚΑΠΗ και στα δυο νέα σχολεία που πιστώνονται στο έργο της Διοίκησής του, αλλά και στη σημαντική μείωση τελών, στη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Σ’ αυτά δεν συμπεριλάβατε, είπε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του των μειοψηφιών, όλα τα έργα, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ που έχετε ακούσει σαν ανακοινώσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία είτε έχουν δημοπρατηθεί είτε δημοπρατούνται άμεσα και που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Υπογράμμισε τέλος πως ο Προϋπολογισμός για το 2018 κάθε άλλο παρά πλασματικός είναι, “παρά την εικόνα που βγαίνει από τις τοποθετήσεις σας πάνω στην αγωνία σας να ζητάτε κι άλλα έργα”.

Μετά και από την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2018 ψηφίστηκε από τους 19 παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας- απουσίαζαν οι Β. Κοκμοτός και Θ. Κρητικός– και τον ανεξάρτητο Γρ. Ίσσαρη, ενώ όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας (με αρκετές απουσίες, ιδιαιτέρως από τη μείζονα μειοψηφία), καθώς και ο ανεξάρτητος κ. Γιαννουλάτος, συνολικώς 12 δημοτικοί σύμβουλοι, τον καταψήφισαν.