logo


*άρθρο του Στ. Μιχιώτη

Το σκεπτικό της Οικονομικής Επιτροπής με βρίσκει σύμφωνο: τα αποδεδειγμένα ψεύδη πλήττουν την τιμή και το κύρος του Δήμου και οι υπαίτιοι – όποιοι κι αν είναι – πρέπει να πληρώσουν. Συμφωνώ επίσης και στο ποσό που ορίστηκε για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης: 400.000 ευρώ. Διαφωνώ όμως ριζικά, ως προς το ποιος είναι αυτός που είπε τα ψέματα.

Ο Δ. Ζαμάνης διαβεβαιώνει ότι τα «αποδεδειγμένα ψεύδη» ειπώθηκαν από την Χαζάπη και στο πλευρό του συντάσσονται τα 4 μέλη της Επιτροπής: Ακριτίδου, Κωστάκης, Ντούντα και Τσούκας. Και όλοι μαζί, δίνουν μια «τελευταία ευκαιρία» στη δημοσιογράφο: Ή παίρνεις πίσω όσα είπες, ή σε ενάγουμε για 400.000 ευρώ.

Από τη μεριά της, η Μ. Χαζάπη επιμένει ότι έχει δίκιο και δεν μπορεί να ανακαλέσει την αλήθεια, παρά την επικρεμάμενη απειλή. Αν αυτό ισχύει, τότε εκείνος που είπε τα ψέματα (και συνεχίζει να τα λέει) είναι ο Ζαμάνης. Οπότε, τα πράγματα αλλάζουν πολύ.

Γιατί στην περίπτωση αυτή, δεν έχουμε μόνο έναν δήμαρχο που ψεύδεται δημόσια. Έχουμε κάποιον που, φοβούμενος ότι θα αποκαλυφθεί, δεν διστάζει να προχωρήσει σε κολάσιμες πράξεις: χαλκεύει κατηγορίες κατά αθώων, παραπλανά θεσμικά όργανα και απειλεί, καλυμμένα αλλά σαφώς, μία δημότη. Την απειλεί να ανακαλέσει τις ενοχλητικές αλήθειες που αποκάλυψε, ειδάλλως θα την μηνύσει. Και θα το κάνει, εκμεταλλευόμενος υπέρτερους πόρους και χρήμα, που του δίνει το αξίωμά του, όπως άλλωστε στηλιτεύθηκε και από μέλη της Επιτροπής.

Ούτως ή άλλως, η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια. Και αν κάποιος δεν φυγομαχήσει με νομικίστικα τερτίπια και αναβολές επί αναβολών, σύντομα θα ξέρουμε την αλήθεια. Πολύ νωρίτερα όμως, θα έχουμε καταλάβει ποιος λέει τα ψέματα και ποιος την αλήθεια, αν αντιπαραβάλλουμε τους ισχυρισμούς του δημάρχου με την αναλυτική απάντηση της «Οδού Διονύσου» και το περιεχόμενο των αναρτήσεων του «Διόνυσος Post».

Δεν είναι τυχαίο που ουδείς εκ της πλειοψηφίας της Επιτροπής μπήκε στον κόπο να τα εξετάσει. Εγώ όμως το έκανα και μάλιστα, τα συνδύασα και με κάποια άλλα στοιχεία που γνωρίζω και που ευχαρίστως θα αναφέρω στο δικαστήριο. Και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιήσω τα ερωτήματα που προκύπτουν με βάση την κοινή λογική, προκειμένου να τα σκεφτεί κάθε δημότης που δεν έχει χρόνο να εντρυφήσει στην υπόθεση.

Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι αυτός που ψεύδεται είναι ο δήμαρχος Δ. Ζαμάνης. Ψεύδεται και μάλιστα ασύστολα. Και για να καλυφθεί, εκβιάζει ωμά μια συμπολίτισσά μας, που είχε το θάρρος να πει ανοικτά κάποια πράγματα, που πολλοί από τους αιρετούς μας κάνουν ακόμα πως δεν τα ξέρουν.

Αυτό ακριβώς είναι που πλήττει καίρια την τιμή και το κύρος του δήμου. Εδώ ακριβώς έγκειται η πραγματική ηθική βλάβη όλων μας, ως πολιτών.

Ο Δ. Ζαμάνης και οι συνοδοιπόροι του σε αυτή τη υπόθεση, φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη ζημιά που προκάλεσαν στον δήμο μας, δηλαδή σε εμάς τους δημότες και κατοίκους, αλλά και στον θεσμό του δημάρχου. Η ευθύνη αυτή είναι τεράστια και δεν σβήνει με ένα απλό «συγνώμη, λάθος». Γι’ αυτό, οι υπαίτιοι θα πρέπει να πληρώσουν, τόσο υλικά όσο και ηθικά – πολιτικά. Υλικά, καταβάλλοντας το ποσό που όρισε η ίδια η Επιτροπή. Και ηθικά – πολιτικά, παραιτούμενοι για πάντα από το αξίωμά τους.

Στέφανος Μιχιώτης

Δημότης Διονύσου

25/11/2017

(σ.σ. Η φωτογραφία είναι από το κυπριακό ειδησεογραφικό site i-eidisi.com)