logo


Με 5 ψήφους υπέρ, των Δ. Ζαμάνη Δημάρχου, Αγγ. Ακριτίδου Αντιδημάρχου Οικονομικών, Π. Τσούκα- Σ. Ντούντα- Δ. Κωστάκη δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, τριών κατά, των Γ. Καλαφατέλη, Κ. Κοντάκη και Στ. Κριεμάδη της μείζονος μειοψηφίας, μιας λευκής, του Θ. Στάικου δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, και συνοδευόμενη από την αποδοκιμασία και την κατακραυγή εκπροσώπων από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας αλλά και πολιτών, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου αποφάσισε την άσκηση ένδικων μέσων κατά της εκδότριας της Οδού Διονύσου Μ. Χαζάπη για συκοφαντική δυσφήμιση του Δήμου, εκτός και αν η τελευταία αποκαταστήσει το κύρος της Δημοτικής Αρχής, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή για να αποσυρθεί από την άσκηση ένδικων μέσων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης οι Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο ανεξάρτητος Σπ. Γιαννουλάτος. Οι παραπάνω, μαζί με τους συναδέλφους τους από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, καθώς και πολίτες, υπεραμύνθηκαν, όχι της Οδού Διονύσου, αλλά του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας.

Οι τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών της χθεσινής συνεδρίασης αποτυπώνονται παρακάτω:

Δ. Ζαμάνης: Αν δεν αντιδράσουμε, θα είναι σαν να το παραδεχόμαστε

Προφανώς και κανείς δεν έχει διάθεση για τέτοιες είδους δικαστικές διαμάχες, δήλωσε ο Δήμαρχος Διονύσου και Πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ζαμάνης, αφού παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης. “Όμως δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μην αντιδράσουμε. Το να μην πάρει απόφαση ο Δήμος να κινηθεί νομικά εναντίον της .σ. της εκδότριας Μ. Χαζάπη) είναι σαν να επιβεβαιώνει ότι συνδέεται ο Δήμος με ανώνυμο blog. Εφόσον η εκδότρια προτίθεται να κατεβάσει τα επίμαχα δημοσιεύματα, ευχαρίστως μην προχωρήσουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας εν συνεχεία στον Στ. Κριεμάδη από τη μείζονα μειοψηφία, υπογράμμισε πως σε οποιαδήποτε περίπτωση γίνεται επώνυμη δημοσίευση όπου θίγεται ο Δήμος, τότε θα υπάρχει η ίδια αντίδραση. “Είμαι ο τελευταίος που θα έμπαινε στη δικαστική διαδικασία, αλλά εδώ πρόκειται για τεκμηριωμένη ψεύδη, οπότε ο μόνος δρόμος είναι η Δικαιοσύνη. Μακάρι να ανασκευάσει, οπότε και θα αποσυρθεί η μήνυση και η αγωγή”, κατέληξε στην πρώτη τοποθέτησή του ο κ. Ζαμάνης.

Γ. Καλαφατέλης: Η λογοκρισία παραπέμπει στις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας

“Από τα δημοσιεύματα της Οδού Διονύσου προκύπτει μεν αυστηρή κριτική προς τη Διοίκηση Ζαμάνη, αλλά όχι παράβαση της δεοντολογίας και του νόμου”, διαπίστωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, η Διοίκηση του οποίου κατά το παρελθόν είχε δεχθεί το ίδιο, τουλάχιστον, αυστηρή κριτική από την εφημερίδα. Δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει την εισήγηση Δημάρχου και για λόγους αρχών που δεν επιτρέπουν την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, ο κ. Καλαφατέλης κάλεσε τους συναδέλφους του να διαβάσουν προσεκτικά το έγγραφο του νομικού συμβούλου του Δήμου: “Πρέπει να τεκμηριώσετε προσεκτικά και με σαφήνεια το πού και το γιατί θεωρείτε πως το δημοσίευμα είναι συκοφαντικό. Εξάλλου η απαντητική επιστολή της εκδότριας δημιουργεί ερωτήματα, για τα οποία θα ήθελα να ακούσω τη θέση του ίδιου του Δημάρχου, διαφορετικά θα προτείνω να θεωρηθούν βάσιμες οι αιτιάσεις της δημοσιογράφου και να αναζητήσει πλέον ο Δήμος ποιοι με πράξεις ή παραλείψεις τους τον ζημίωσαν”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Θ. Στάικος: Η ενασχόληση με ανώνυμους είναι απαράδεκτη

Την παρουσία πολιτών και παρατάξεων στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που “δείχνει προσπάθεια όξυνσης και δημιουργίας εντυπώσεων όταν δεν υπάρχουν άλλα επιχειρήματα” σχολίασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ και μέλος της Επιτροπής Θ. Στάικος. “Όμως επιβραβεύουμε τα ανώνυμα blogs, που έχουν προσβάλει βάναυσα, με το να ασχολούμαστε μαζί τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος έκανε ό, τι μπορούσε μια που δεν ήξερε ποιοι είναι”. Έκκληση τέλος απηύθυνε ο κ. Στάικος προς τις δυο πλευρές να έρθουν σε κάποιου είδους συνεννόηση “ώστε να μην υπάρξουν ένθεν και ένθεν τραυματισμοί, νικητές και ηττημένοι, να μη γελούν οι ανώνυμοι και να βγάλουν τις μάσκες”.

Ζ. Σώκου: Για την ελευθεροτυπία έχουν χυθεί ποτάμια αίμα

Η κριτική, όσο αυστηρή ή τσουχτερή και αν είναι, και όσο και αν ενοχλεί, δεν μπορεί να ποινικοποιείται, όταν μάλιστα είναι με ονοματεπώνυμο, ενώ η δικαστική αντιπαράθεση δεν οδηγεί πουθενά, υπογράμμισε εν συνεχεία η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. “Για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία έχουν χυθεί ποτάμια αίματος, και από τους ομοϊδεάτες μου. Ο Δήμος ήξερε ότι υπάρχει το blog, όπως με ενημέρωσαν αυτοί που μπαίνουν και τα βλέπουν. Και αν ο Δήμος είναι από πίσω, τότε έχουμε ξεφτιλιστεί τελείως. Όσο για το τι θα έπρεπε να κάνει, υπάρχουν τρόποι. Υπάρχει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Και σας μιλάω εγώ που έχω δεχτεί bullying και προσβολές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι ανώνυμοι ποτέ δεν είναι ανώνυμοι. Μεταξύ μας μιλάμε. Γνωριζόμαστε. Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι από πίσω”, αποστροφή την οποία αποδέχτηκε και ο κ. Στάικος επιβεβαιώνοντας “Όλοι ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε”.

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος, παίρνοντας και πάλι το λόγο, υπογράμμισε πως “το αντικείμενο της συζήτησης δεν είναι τα ανώνυμα blogs που σπιλώνουν ανθρώπους λειτουργώντας με τον πιο ρυπαρό, γλοιώδη και φασιστικό τρόπο αλλά το δημοσίευμα της Οδού Διονύσου”. Προχώρησε μάλιστα σε έναν φιλιππικό κατά των ανώνυμων blogs, που τραυματίζουν, όπως είπε, την πολιτική ζωή του τόπου. Και υπενθύμισε πως αυτό ξεκίνησε από συγκεκριμένο blog που συνεχίζει να διαφημίζει η Οδός Διονύσου. Δεν δέχεται, τέλος, όπως είπε, τη μομφή πως ο Δήμος συνδέεται με ανώνυμους, ενώ κάλεσε την εκδότρια να παραδεχτεί το αποδεδειγμένο λάθος της, να ζητήσει ένα ανθρώπινο συγγνώμη και να μην χρησιμοποιεί την ελευθεροτυπία για να λέει ψέματα ακαταδίωκτα.

Κ. Κοντάκης: Πού βλάπτεται ο Δήμος;

“Μεγεθύνετε το πρόβλημα και το διαχέετε στην Οικονομική Επιτροπή. Αν θίγεστε προσωπικά, τότε και προσωπικά κινηθείτε. Η κριτική της Οδού Διονύσου είναι αυστηρή, όπως ήταν και στο παρελθόν, αλλά να εκτιμήσουμε πως έχει ονοματεπώνυμο”, δήλωσε εν συνεχεία ο Κ. Κοντάκης από τη μείζονα μειοψηφία, ζητώντας επιπλέον να προσδιορισθεί επακριβώς η βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου από τα δημοσιεύματα.

Ως παρατηρήτρια πήρε αμέσως μετά το λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας κ.λπ. Α. Στασινοπούλου, η οποία από την πλευρά της θεώρησε θιγόμενους “και τους υπαλλήλους, τους δημόσιους λειτουργούς, μια που αυτοί δουλεύουν στο Δημαρχείο και κρατούν το Δήμο και με το δημοσίευμα βάλλονται”. Ζήτησε λοιπόν την αποκατάσταση των υπαλλήλων, και τη συγγνώμη της εφημερίδας προς αυτούς, εκτός και αν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία “να τα δούμε αλλά πώς και ποιος θα τα αξιολογήσει;” αναρωτήθηκε η Αντιδήμαρχος. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο Π. Τσούκας από την πλειοψηφία, θεωρώντας πως τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «θίγουν όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους, που συμπαραστέκονται στους πολίτες» .σ. Πάντως, κατά το επίμαχο διάστημα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα 23/11, κανένα από τα δυο συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στο Δήμο Διονύσου- ο Σύλλογος και το Σωματείο- όχι μόνο δεν έχει κινηθεί κατά της Οδού Διονύσου, αλλά δεν έχει θεωρήσει αναγκαία ούτε καν την τηλεφωνική παροχή διευκρινίσεων. Όλοι εξάλλου γνωρίζουν πως όταν σε δημοσιογραφική είδηση αναφέρεται, φερ’ ειπείν το Μαξίμου, εννοείται η κυβέρνηση. Και όχι οι εργαζόμενοι στο κτήριο. Ειρήσθω εν παρόδω, πρόκειται για το γνωστό σχήμα λόγου της συνεκδοχής).

Την έκπληξή του για τα λεγόμενα της Αντιδημάρχου διατύπωσε στη συνέχεια ο κ. Καλαφατέλης, ρωτώντας επίμονα τον κ. Ζαμάνη “τι κάνατε ώστε να αποκαλυφθούν οι ανώνυμοι που συκοφαντούν, λοιδορούν, βρίζουν και λασπολογούν όσους, και αιρετούς, έχουν διαφορετική άποψη από της Διοίκησής σας” και συμφωνώντας με το συνάδελφό του πως μια καθαρά προσωπική υπόθεση, μετατρέπεται σε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωήςΕνώ τη στάση Τσούκα και Στασινοπούλου καυτηρίασε ο κ. Κοντάκης, διαπιστώνοντας την προσπάθειά τους “να πετάξουν την μπάλα στους υπαλλήλους”, δηλώνοντας πως “εσείς δίνετε τροφή στους ανώνυμους”.

Άγνοια των διαδραματισθέντων από την πλευρά του επικαλέστηκε ο έτερος της πλειοψηφίας δημοτικός σύμβουλος Δ. Κωστάκης, που αν τα γνώριζε θα τα καταδίκαζε, όπως είπε.

Παρών ήταν, όπως προαναφέρθηκε, και ο ανεξάρτητος Σπ. Γιαννουλάτος, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε η δική του έγγραφη αναφορά στις 30/8 και όσα την ακολούθησαν, οδήγησαν στη χθεσινή εξέλιξη. “Δεν εξηγείται με διαφορετικό τρόπο πώς το blog αντλεί πληροφόρηση, παρά μόνο από εδώ μέσα και από οποιονδήποτε με πρόσβαση στα στοιχεία. Αλλιώς δεν εξηγείται” υπογράμμισε ο κ. Γιαννουλάτος, παραθέτοντας και χαρακτηριστικά παραδείγματα από προσφυγή που ο ίδιος έχει υποβάλει: Η απόρριψή της εμφανίστηκε δημοσιευμένη, πριν καν ανακοινωθεί επισήμως από το Δήμο.

Γ. Φωτάκης: Θα εκτιμηθεί μια πιο υπερβατική θεώρησή σας

Προσυπογράφω τα ζητήματα δημοκρατίας και ελευθεροτυπίας που προαναφέρθηκαν, είπε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, υπενθυμίζοντας επιπλέον πως η Οδός Διονύσου επωνύμως ασκεί κριτική προς όλους. Ο ίδιος θυμήθηκε πως ως αιρετός έχει δεχθεί στο παρελθόν κριτική άδικη, ακόμη και βάναυση. “Όμως δεν είναι υπέρ σας η δικαστική αντιμετώπιση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, προσθέτοντας πως αν εκείνος ασκούσε Διοίκηση δεν θα προχωρούσε σε τέτοιες ενέργειες.

Σπ. Σπηλιώτης: Επικίνδυνος εκφυλισμός της πολιτικής και κοινωνικής ζωής

Για τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι πολύ σημαντική, τόνισε ο εκπρόσωπός της Σπ. Σπηλιώτης, που “με χαρά σας άκουσα να υπερασπίζεστε την ελευθεροτυπία. Δεν μπορούμε πάντως να χρησιμοποιούμε τα blogs κατά περίπτωση- όταν μας βολεύει και όταν όχι. Τα θέματα αυτά, που συζητούνται στα συλλογικά όργανα του Δήμου, είναι επικίνδυνης πολιτικής υφής. Εξίσου επικίνδυνος είναι ο εκφυλισμός που διαπλάθεται και που δεν θα είναι για το καλό της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου”. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΔΙΟΝ κάλεσε το Δήμαρχο να δείξει την αναμενόμενη από ένα πολιτικό πρόσωπο ανωτερότητα, ώστε να αποσυρθεί το θέμα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, γιατί αλλιώς ανοίγει νέος κύκλος αντιπαράθεσης και όξυνσης.

Οξείες, τέλος, ήταν οι παρεμβάσεις των Στ. Μιχιώτη και Ν. Παπαϊωάννου, εκ των πλέον στενών συνεργατών του Δημάρχου στο ταξίδι του για την εκλογική νίκη πριν και λίγο μετά το 2014. Ο μεν πρώτος δήλωσε ευθαρσώς πως τα ανώνυμα δημοσιεύματα εκπορεύονται κατ΄ευθείαν από τη Δημοτική Αρχή, ευχήθηκε μάλιστα να τον μηνύσουν για να μπορέσει να ζητήσει το άνοιγμα του blog με εισαγγελική παραγγελία. Ενώ ο δεύτερος, νομικός στο επάγγελμα, τόνισε πως ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί δημοτικό χρήμα σε δικαστική διαμάχη, που αφορά μόνο “εσάς γιατί εσείς βλάπτεστε. Με είχατε επιλέξει για ειδικό πληρεξούσιο και δέχθηκα γιατί φέρατε το μανδύα της ηθικής ανωτερότητας. Σας επιστρέφω την κάρτα μου γιατί όσα διακηρύξατε, όσα γράψατε και όσα είπατε, τα ποδοπατήσατε”.

Απαντώντας πάντως σε όσους θεώρησαν πως η διαμάχη αφορά και μόνο τον ίδιο, ο κ. Ζαμάνης είπε πως τα δυο δημοσιεύματα της Οδού Διονύσου αναφέρονται στη Δημοτική Αρχή συνολικά, γι’ αυτό και εκ των πραγμάτων ο Δήμος προσφεύγει. Ολοκληρώνοντας πάντως την τοποθέτησή του, και λίγο πριν να ανακοινώσει την πρόταση που θα έθετε προς ψηφοφορία, ο Δήμαρχος για πρώτη φορά φάνηκε να καταδικάζει το φασισμό των ανώνυμων blogs- αν και το μένος του στρεφόταν με χαρακτηρισμούς αποκλειστικά εναντίον της γνωστής Διονυσοσκουφίτσας.

Ανακοίνωσε εν συνεχεία την πρόταση της Διοίκησης, που μπήκε σε ψηφοφορία: “Δεδομένου ότι τα δυο δημοσιεύματα αναφέρονται στη Δημοτική Αρχή και στο Δήμαρχο, ουσιαστικά πλήττουν με αποδεδειγμένα ψεύδη το κύρος του Δήμου. Για το λόγο αυτό προτείνεται η άσκηση κατά την εισήγηση των ένδικών μέσων. Παρ’ όλ’ αυτά και επειδή πρόθεση της Διοίκησης δεν είναι η δικαστική διαμάχη με οποιοδήποτε ΜΜΕ, από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί προσπάθεια αποκατάστασης του κύρους της Δημοτικής Αρχής, η Οικονομική Επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει για να αποσυρθεί από αυτά τα ένδικα μέσα”.

Η παραπάνω πρόταση, όπως προαναφέρθηκε, μπήκε σε ψηφοφορία αποσπώντας 5 θετικές ψήφους από την πλειοψηφία, τρεις αρνητικές από τη μείζονα μειοψηφία, ενώ λευκό επέλεξε να ψηφίσει ο κ. Στάικος: Δεν επιθυμώ τη δικαστική διαμάχη, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος, “ιδιαιτέρως μετά την παρουσία εδώ των αιρετών συναδέλφων που, όπως διαπίστωσα, επιθυμούν τη συναίνεση. Ελπίζω να γίνει γρήγορα πράξη η δεύτερη παράγραφος της πρότασης και να υπάρξει ευχάριστη κατάληξη”, είπε χαρακτηριστικά.