logo


Ενίσχυση και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και έλεγχοι που να στέκονται στο πεδίο της νομιμότητας και όχι να εισβάλουν στη σκοπιμότητα των αποφάσεων είναι στο βασικό κορμό των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι «πρόθεσή μας είναι εντός του έτους να παρουσιάσουμε τον βασικό κορμό των αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε έτσι ώστε στις αρχές της νέας χρονιάς να γίνει νόμος του κράτους».

Στις αλλαγές  όμως δεν περιλαμβάνεται η απόδοση φορολογικής εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση και αυτό, γιατί, όπως διευκρινίζει ο κ. Σκουρλέτης, όσο βρισκόμαστε σε συνθήκες ισχυρών δημοσιονομικών περιορισμών η συζήτηση αυτή συναντάει επιπλέον δυσκολίες, προϋποθέτει αντίστοιχο φορολογικό μηχανισμό και το ανάλογο προσωπικό.

Επίσης ο υπουργός προαναγγέλλει εφαρμογή νέων κριτηρίων στον τρόπο κατανομής των πόρων, καθώς και ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τον αναπτυξιακό ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απαντώντας δε στην κριτική,  που δέχεται  τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την ΕΝΠΕ, ότι ο διάλογος για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» αρχίζει και τελειώνει στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει: «Νομίζω πως έχει φανεί και από την σημερινή μας συνέντευξη. Ήδη έχουμε αναφερθεί στις αρμοδιότητες, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση, άρα η κρητική αυτή είναι έωλη. Σε σχέση με τις λεγόμενες δικλίδες θα σας αναφέρω για παράδειγμα την ιδέα στο κρίσιμο θέμα του προϋπολογισμού, αυτός να εγκρίνεται μετά από ορισμένες συνεδριάσεις με σχετική πλειοψηφία.  Θέλω να είμαι σαφής. Οι αλλαγές που προωθούμε έχουν σκοπό να βελτιώσουν τη σημερινή κατάσταση σε πολλά επίπεδα, στη βάση της πολύ σημαντικής εμπειρίας από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», από το 2011.

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο θέμα προσλήψεων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, τονίζει ότι μέχρι τέλος Μαρτίου  θα ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες των αποτελεσμάτων για 9.000 προσλήψεις .

Αναφορικά δε με τις πρόσφατες καταστροφές σε Σύμη, Κέρκυρα, Δυτική Αττική και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, τονίζει ότι απαιτείται μια καθολικού τύπου παρέμβαση στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων.

πηγή: localit.gr