logo


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην οδό Αρκαδίας, στο Κρυονέρι, μια που τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή τους δεν βρίσκουν- όπως καταγγέλλουν- ούτε ευήκοα ώτα ούτε και λύσεις.

Η οδός Αρκαδίας βρίσκεται πάνω στα όρια του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου του Κρυονερίου, ακριβώς δίπλα σε  ρέμα του Κηφισού, και κατοικείται από 10 περίπου οικογένειες, που έχτισαν τα σπίτια τους τις δεκαετίες του 1990 και 2000.

Από το 2015, με συλλογή υπογραφών οι κάτοικοι αυτοί διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη της περιοχής τους, που σημειωτέον βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Κρυονερίου, χαρακτηρίζοντάς την σε σχετική αίτησή τους, ως “ίσως την πιο παραμελημένη και υποβαθμισμένη οδό του Κρυονερίου αν όχι ολόκληρου του Δήμου”.

Τα προβλήματα που παρουσιάζει ο δρόμος είναι πολλαπλά:

*Τα σπίτια έχουν διαμορφωθεί με βάση τη διάνοιξη του δρόμου που είχε γίνει παλιότερα από την Κοινότητα Κρυονερίου, και με τη διαβεβαίωση που έλαβαν ότι η Αρκαδίας θα παραμείνει σε αυτό το υψόμετρο όταν θα κατασκευαστεί οριστικά. Σήμερα όμως, έχει εκπονηθεί μελέτη για το δρόμο, που αν εφαρμοστεί “τα κατώφλια των σπιτιών μας θα βρεθούν στον αέρα”, λένε οι κάτοικοι.

*Επιπλέον, η οδός Αρκαδίας- σύμφωνα με το ίδιο εγκεκριμένο Ρυμοτομικό του Κρυονερίου- έχει πλάτος 6 μέτρα, το οποίο εδώ και δυο χρόνια έχει περιορισθεί, σε τμήμα της οδού, στα 5,30 μέτρα από περίφραξη ιδιώτη, ο οποίος με τη σειρά του επικαλείται πως τα δικά του όρια είναι τα σωστά. Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν με τη συλλογική αίτησή τους στον Δήμο, ζητώντας την οριοθέτηση της οδού και την απομάκρυνση της περίφραξης που περιορίζει το πλάτος της και την καθιστά μη προσβάσιμη από μεγάλα οχήματα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει επίλυση του θέματος.

*Όπως φαίνεται και στο Σχέδιο, στην περιοχή προβλέπεται τόσο η κατασκευή πεζόδρομου, ακριβώς δίπλα στο ρέμα, όσο και κοινόχρηστου χώρου (πράσινο/παιδική χαρά). Ο πεζόδρομος παραμένει όχι μόνο αδιαμόρφωτος και μη οριοθετημένος, όπως και ο κοινόχρηστος χώρος, αλλά και περιφραγμένος σε κάποια σημεία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ανάμεσα στην Αρκαδίας και στον πεζόδρομο υπάρχει ιδιοκτησία, στην οποία το φετινό καλοκαίρι του 2017, παράλληλα με την περίφραξη, τοποθετήθηκε πόρτα και εναποτέθηκαν μπάζα, με αποτέλεσμα η πρόσβαση, έστω και στον αδιαμόρφωτο πεζόδρομο, να είναι αδύνατη.

*Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ακόμη για την παντελή έλλειψη ηλεκτροφωτισμού σε σημαντικό τμήμα της οδού, που είναι και το πιο απόμερο, αλλά και κάδου απορριμμάτων, μια που το απορριμματοφόρο δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην Αρκαδίας. “Αλλά και τα εκχιονιστικά οχήματα ή τα φορτηγά για την απομάκρυνση κλαδιών κ.λπ. φαίνεται να αποφεύγουν την περιοχή”, τονίζουν οι κάτοικοι, που το 2015 ζητούσαν τη μείωση των ανταποδοτικών τελών τουλάχιστον κατά 50%, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Δυο χρόνια αργότερα, την Σεπτεμβρίου του 2017, οι κάτοικοι επανέρχονται με νέα αίτηση- καταγγελία, όπου διαπιστώνουν πως καμιά απτή ενέργεια για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων, δεν έχει αναληφθεί από τη Δημοτική Αρχή. Αποτέλεσμα αυτής της απραξίας, υπογραμμίζουν, ήταν “να ενθαρρύνονται ιδιώτες στην πραγματοποίηση αυθαίρετων καταλήψεων και αποκλεισμού κοινοτικών δρόμων και χώρων, καθώς και παρεμβάσεων στο ρέμα”. Ειδικότερα, η νέα αίτηση καταγράφει διαμόρφωση αυθαίρετου ιδιωτικού δρόμου πάνω στον προβλεπόμενο πεζόδρομο, εναπόθεση μπάζων και παρεμβάσεις στο πρανές του ρέματος για την κατασκευή αυτού του ιδιωτικού δρόμου, κατάργηση της δυνατότητας πρόσβασης στον πεζόδρομο με πόρτες και άλλα εμπόδια, καταστροφή τμήματος της οδού Αρκαδίας με τη δημιουργία επικίνδυνου χάσματος κ.ά. Επισημαίνουν δε τα προβλήματα πρόσβασης μεγάλων οχημάτων όπως πυροσβεστικών, εκχιονιστικών και απορριματοφόρων, και τους κινδύνους ατυχημάτων που έχουν προκύψει.

Η καταγγελία τους αυτή απευθυνόταν στο Δήμαρχο Διονύσου και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου, με κοινοποίηση στους Αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, στους Προϊσταμένους των αντίστοιχων Διευθύνσεων, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι στους οποίους απευθύνθηκε η Οδός Διονύσου για επιβεβαίωση αυτής της κοινοποίησης, αρνήθηκαν ότι την είχαν λάβει) και στη Δημοτική Αστυνομία.

Ένα μήνα αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου, αντίστοιχο αίτημα-διαμαρτυρία των κατοίκων εστάλη και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η τελευταία με δικό της έγγραφο ζητεί από το Δήμο Διονύσου να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες “προς διαπίστωση των καταγγελλομένων και  προς αποκατάσταση τυχόν αυθαιρεσιών” και να την ενημερώσει σχετικά εντός 20ημέρου.

Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Και την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, όταν συζητείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2018, παρενέβησαν και ξαναέθεσαν τα αιτήματά τους, αυτή τη φορά υπόψη όλου του Σώματος. Ήταν μάλιστα τόσο έντονες οι διαμαρτυρίες τους στο περιθώριο της συνεδρίασης, που η πρόεδρος Β. Ζώτου αναγκάστηκε να τη διακόψει για λίγα λεπτά, μια που οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι μιλούσαν με τους κατοίκους έξω από την αίθουσα.

Στη σχετική απάντησή του εκείνη την ημέρα ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης είχε παραδεχθεί πως η αίτησή τους είχε μείνει αναπάντητη και δεσμεύθηκε να υπάρξει συνεννόηση με την Πολεοδομία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να αναζητηθούν λύσεις σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Μέχρι σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου που γράφονται αυτές οι γραμμές, και παρά την παρέλευση ενός σχεδόν μήνα, απτή ενέργεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, που να έχει περιέλθει σε γνώση των κατοίκων, όπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν, δεν έχει καταγραφεί καμία.