logo


Μια υπόσχεση για μήνυση, μπόλικοι χαρακτηρισμοί, κλείσιμο των μικροφώνων, διακοπή της συνεδρίασης και αποχώρηση των παρατάξεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας- αν και για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά- σημειώθηκαν σωρευτικά στη χθεσινή, Τρίτη 14 Νοεμβρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Διονύσου.

Πιο συγκεκριμένα:

Με μήνυση θα απαντήσει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γρ. Ίσσαρης στη συνάδελφό του Στ. Μαγγίνα, για όσα η τελευταία είπε στο πλαίσιο λεκτικής αντιπαράθεσής τους. Η συζήτηση για την έγκριση σωρείας πρωτοκόλλων που αφορούσε είτε σε παροχή υπηρεσιών είτε σε συντηρήσεις και επισκευές οχημάτων βρισκόταν σε εξέλιξη και οι τόνοι ανέβαιναν, μια που το θέμα είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση αυτή, στην οποία αντιδρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στόχο έχει την εξασφάλιση περισσότερης διαφάνειας στη διαχείριση δημοτικού χρήματος, όμως επιβάλλει στους δημοτικούς συμβούλους να ελέγχουν εξονυχιστικά ειδικά τεχνικά θέματα και να αναλαμβάνουν την ευθύνη ψήφισής τους. Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, οι δυο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι ενεπλάκησαν σε προσωπική αντιπαράθεση τόσο από μικροφώνου όσο και εκτός, με τον αγιοστεφανιώτη δημοτικό σύμβουλο να θεωρεί πως τα λεγόμενα της κ. Μαγγίνα είναι προσβλητικά για εκείνον και να δηλώνει πως θα υποβάλει μήνυση εναντίον της. 

 

Λίγη ώρα αργότερα, όταν συζητούνταν η τροποποίηση των τελών ύδρευσης με τη μείωση του τιμολογίου σε Σταμάτα και Διόνυσο, ήρθε νέα πυροδότηση του κλίματος, αυτή τη φορά από την πλευρά του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη. Στην εκπνοή σχεδόν της σχετικής συζήτησης, κ. Ζαμάνης αναφέρθηκε στην υπόθεση με την αγορά νερού από ιδιώτη στο Κρυονέρι όταν Δήμαρχος ήταν ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να εκραγεί εκτοξεύοντας σωρεία κατηγοριών και χαρακτηρισμών εναντίον του Δημάρχου. Οι προπηλακισμοί ανάμεσα στους δυο αιρετούς συνεχίστηκαν, με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Ζώτου να αποτυγχάνει να επαναφέρει την τάξη στην αίθουσα, να δίνει εντολή να κλείσουν τα μικρόφωνα και εν τέλει να διακόπτει τη συνεδρίαση για λίγα λεπτά. Οι λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους ένθεν κακείθεν γενικεύθηκαν, με τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο και τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου να αποχωρούν διαμαρτυρόμενες τόσο για την πυροδότηση κλίματος αντιπαράθεσης εκ μέρους του Δημάρχου, όσο και για την αντίδραση του κ. Καλαφατέλη, “και μάλιστα σε μια δύσκολη συνεδρίαση, με 42 θέματα, όπου όμως μέχρι τότε είχαν επιτευχθεί συναινέσεις στη διαδικασία”, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά ο Π. Μπιτάκος από τη Νέα Πνοή και ο Γ. Ζυγούνας από τη ΔΑΔΙΟΝ. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δήλωσε στην Οδό Διονύσου πως δεν πρόκειται να ανεχθεί τη διαστρέβλωση και αποδόμηση του παρελθόντος εκ μέρους της Διοίκησης με παραποιημένα ή και ανύπαρκτα στοιχεία και πως προτίθεται να υποβάλει άμεσα αγωγή και μήνυση κατά του Δημάρχου.

 

Μετά και την αποχώρηση των παρατάξεων, η διαδικασία της συνεδρίασης επιταχύνθηκε με τα υπόλοιπα λίγα θέματα να εγκρίνονται ομόφωνα. Η απουσία  της αντιπολίτευσης, εντούτοις, είχε και παράπλευρο αποτέλεσμα: Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, στο τέλος του μήνα, θα πήγαιναν δυο σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και ένας από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Μετά και την αποχώρηση των τελευταίων, και με πρόχειρη κλήρωση που έγινε ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους εκ μέρους της Διοίκησης, στα Γιάννενα θα μεταβούν οι Π. Τσούκας και Δ. Κωστάκης. Ο τρίτος που θα τους συνοδεύσει θα είναι ο ανεξάρτητος κ. Ίσσαρης, που παρέμεινε στην αίθουσα μέχρι τέλους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Κλείνοντας την περιπετειώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος προέβη σε δήλωση αναφορικά με τα όσα είχαν διαδραματισθεί λίγο νωρίτερα, υπογραμμίζοντας πως “δεν θα σταματήσω να ρωτάω και να υπαινίσσομαι για το σκάνδαλο με το νερό. Μπορεί ο κ. Καλαφατέλης να μην έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά εγώ δεν θα σταματήσω να ρωτάω”.