logo


Πολλά ερωτηματικά δημιουργήθηκαν χθες Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου, όταν ο Πρόεδρος Δ. Χριστόπουλος έφερε προς συζήτηση δεκατρία αιτήματα δημοτών για αγορά οικογενειακού τάφου, τη στιγμή που η διαδικασία έγκρισης του ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Κοιμητηρίων- και η συνεπαγόμενη αναπροσαρμογή των σχετικών τελών- βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την εισήγησή του, η σώρευση αυτή αποδίδεται στην αναστολή παραχώρησης οικογενειακών τάφων σε όλα τα Δημοτικά Κοιμητήρια της πόλης, μετά από απόφαση Δημάρχου το Νοέμβριο του 2014.

Ακολούθησε μια τριετία, στη διάρκεια της οποίας και οικογενειακοί τάφοι δεν παραχωρούνταν, ενώ και ο Κανονισμός- με ευθύνη μελών της Διοίκησης, όπως αναλυτικά έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου- πηγαινοερχόταν στα συλλογικά όργανα, αλλά δεν ψηφιζόταν. Μόλις πρόσφατα, πάντως, στις 10 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε κατά πλειοψηφία νέο Σχέδιο Κανονισμού, από το οποίο απουσιάζουν οι αναφορές περί ιστορικών Κοιμητηρίων, που αποτελούσαν εμπόδιο για την έγκρισή του. Εκκρεμεί εντούτοις ο καθορισμός ενιαίων τελών και προστίμων- ανάμεσά τους και το αντίτιμο για την αγορά οικογενειακών τάφων, που διαφοροποιείται εντυπωσιακά ανά Δημοτική Κοινότητα: Στο Διόνυσο, για παράδειγμα, η αγορά διπλού οικογενειακού τάφου στοιχίζει σήμερα 18.000 ευρώ, ενώ στο Κρυονέρι μόλις 1500 ευρώ!

Στις 16 Οκτωβρίου 2017 ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου με έγγραφό του τόνιζε την πληθώρα των αιτημάτων, υπενθύμιζε την καθυστέρηση στην ψήφιση του Κανονισμού και ζητούσε να επιτραπεί και πάλι η παραχώρηση οικογενειακών τάφων.

Το πράσινο φως δόθηκε στις 20 Οκτωβρίου με απάντηση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, στην οποία ο τελευταίος παραδεχόταν την καθυστέρηση με τον Κανονισμό, “του οποίου η ψήφιση προς το παρόν έχει ματαιωθεί”, και υπογράμμιζε πως μέχρι να εγκριθεί ο νέος, ισχύουν οι Κανονισμοί που έχουν ψηφίσει ξεχωριστά από παλιότερα οι Δημοτικές Κοινότητες.

Εντωμεταξύ μέσα σε διάστημα ενός μόλις μηνός- από τις 9 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου και ενώ ετοιμαζόταν το νέο σχέδιο του ενιαίου Κανονισμού – κατατίθενται επτά νέα αιτήματα για παραχώρηση οικογενειακού τάφου, γεγονός που οδήγησε τον Η. Χιώτη από τη μείζονα μειοψηφία αλλά και τον τέως Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη που επίσης παρευρισκόταν, να μιλήσουν για προνομιακή μεταχείριση δημοτών που προσκλήθηκαν να αγοράσουν οικογενειακό τάφο όσο η τιμή παραμένει χαμηλή, μια που- όπως ακούγεται ευρέως- ο νέος Κανονισμός θα προβλέπει ενιαία τιμή αγοράς στις 12.000 ευρώ: “Δεν πρόκειται για αιτήματα, αλλά για ξεπλήρωμα υποσχέσεων που εσείς έχετε δώσει σε κάποιους δημότες”, υπογράμμισε επανειλημμένα ο κ. Χιώτης. Στην εισήγηση διαφώνησε εν μέρει και η ανεξάρτητη Β. Κάουλα, μια που κάποια από τα αιτήματα αφορούν σε μονούς ενταφιασμούς που πραγματοποιήθηκαν παράτυπα στο κομμάτι του Κοιμητηρίου που προορίζεται για τους διπλούς οικογενειακούς τάφους: “Δεν νομιμοποιώ αυθαιρεσίες και παρατυπίες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και τούτο: Μαζί με τα δεκατρία αιτήματα, ο κ. Χριστόπουλος έφερε και άλλα δυο που αφορούσαν σε τακτοποίηση οικογενειακών τάφων. Ανάμεσά τους περίπτωση δημότη που ζητούσε τη σύσταση μονού οικογενειακού τάφου, που αν και δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό του Κρυονερίου, εντούτοις από το 2009- επί θητείας, δηλαδή, Καλαφατέλη- έχει πληρωθεί κανονικά. Το εν λόγω γεγονός προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αντιπαράθεση ανάμεσα στον νυν Πρόεδρο και τον τέως Δήμαρχο Κρυονερίου, με τον τελευταίο πάντως να υποστηρίζει πως στην ουσία ο Δήμος δεν ζημιώθηκε, μια που η πληρωμή έγινε κανονικά, και να προτρέπει το συνάδελφό του να προχωρήσει σε εσωτερική έρευνα, ώστε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι.