logo


Κατά πλειοψηφία- και με αλλαγές της τελευταίας στιγμής- εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο ενιαίος Κανονισμός Δημοτικών Κοιμητηρίων, που πηγαινοέρχεται στα συλλογικά όργανα του Δήμου τα δυο τελευταία χρόνια. Την εισήγηση και τις αλλαγές υπερψήφισαν τα μέλη της Επιτροπής που πρόσκεινται στη Δημοτική Αρχή, με ηχηρή εξαίρεση τον Θ. Κρητικό, που καταψήφισε καταγγέλλοντας μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου για “σπέκουλα στο θέμα των τάφων στο Σπατατζίκι”, ενώ παρόντες δήλωσαν οι Γ. Κανατσούλης και Γ. Τσουδερός από τη μείζονα μειοψηφία.

Στον Κανονισμό Κοιμητηρίων δεν προβλέπονται οι εξαιρέσεις που προβλέπονταν για τα ιστορικά Κοιμητήρια, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν αφού οι πρώτοι κάτοικοι έδωσαν κομμάτι της περιουσίας τους. Στη θέση των εξαιρέσεων, προστέθηκε άρθρο που προβλέπει πως “Όλοι οι τάφοι που έχουν παραχωρηθεί στα Κοιμητήρια του Δήμου με αποφάσεις και Κανονισμούς Κοινοτικών ή Δημοτικών Συμβουλίων ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (εθιμικό δίκαιο, υπάρχοντος Κανονισμού Κοιμητηρίου Δημοτικής Κοινότητας κ.λπ.) των πρώην ΟΤΑ που απαρτίζουν τον Καλλικρατικό Δήμο Διονύσου εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματα που έχουν. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 17 του παρόντος Κανονισμού”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικο η απάλειψη των εξαιρέσεων, στις οποίες οφειλόταν η καθυστέρηση στην ψήφιση του ενιαίου Κανονισμού Κοιμητηρίων, αποτέλεσε τελικά απόφαση της Δημοτικής Αρχής: “Ήταν βούληση και του Δημάρχου να μην υπάρξουν εξαιρέσεις για καμιά περιοχή ή διαχωρισμοί ανάλογα με το πότε ήρθε ο καθένας να κατοικήσει στο Δήμο. Όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στο θάνατο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράικος. Αυτή, πάντως, η απάλειψη των εξαιρέσεων, ειδικά για το Κοιμητήριο στο Σπατατζίκι, προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Θ. Κρητικού, που κατήγγειλε την εμπλοκή του Προέδρου του Αγ. Στεφάνου στο θέμα της παραχώρησης τάφων: “Είναι άδικο το Κοιμητήριο να έχει γίνει από τους γηγενείς, σήμερα να υπάρχουν 10 θέσεις και αντί να ενταφιάζονται αυτοί που πρέπει, να έρχονται κάτοικοι από αλλού κι ο Πρόεδρος να κάνει σπέκουλα με τους τάφους”, είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης, προσθέτοντας πως αν και ο Δήμαρχος γνωρίζει τη σχετική υπόθεση εδώ και μήνες, δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια. Ανεβάζοντας περισσότερο τους τόνους ο κ. Κρητικός κατήγγειλε πως η Διοίκηση του Δήμου, “στην οποία ντρέπομαι που ανήκω”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “ακολουθεί μόνο φοροεισπρακτική πολιτική”, ενώ δεν απέκλεισε και τη δικαστική οδό. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί εδώ πως ο Πρόεδρος του Αγ. Στεφάνου Μ. Κασαπάκης από την πλευρά του δήλωσε στην Οδό Διονύσου πως όλες οι ενέργειές του έχουν γίνει απολύτως σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο και τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου Αγ. Στεφάνου και θέτει στη διάθεση όποιου δημότη επιθμεί, όλα τα έγγραφα και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, που παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπογράμμισε πως από την απαρίθμηση των Δημοτικών Κοιμητηρίων στον Κανονισμό απουσιάζει αυτό που πρόκειται να γίνει στη θέση Μπισμπίρι στον Άγ. Στέφανο (σ.σ. και αγοράστηκε επί θητείας του), ώστε ο Κανονισμός να γίνει ρεαλιστικός: “Η κατάσταση με τους ενταφιασμούς είναι σήμερα ασφυκτική. Καλύτερα θα ήταν να κλείσουμε όσα Κοιμητήρια είναι κορεσμένα και να φτιάξουμε το νέο στο Μπισμπίρι” είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καλαφατέλης κατηγόρησε επιπλέον τη Δημοτική Αρχή για ολιγωρία στο θέμα του νέου Κοιμητηρίου, ενώ- αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για όσα δεν έκανε η Διοίκησή του- θεώρησε πιο αναγκαία τη μείωση των σχετικών τελών στο χαμηλότερο σημείο που ισχύει σήμερα για τις 7 Δημοτικές Κοινότητες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ήδη από την πρώτη φορά που ο Κανονισμός συζητήθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πριν από ακριβώς δυο χρόνια, η Διοίκηση του Δήμου είχε λάβει το μήνυμα από τον τότε Γενικό Γραμματέα Μ. Χρηστάκη: Η πρόβλεψη να εξαιρεθούν πληθυσμιακές ομάδες από τα τέλη και τις περιοριστικές διατάξεις για τα Κοιμητήρια, που θα βασίζεται στην ιστορικότητά τους, θα πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη και να αποδεικνύεται από πλήθος στοιχείων για να γίνει δεκτή κατά τον έλεγχο νομιμότητας της σχετικής απόφασης. Και δεν αρκεί αυτό- αλλά θα πρέπει επιπλέον να αποδεικνύεται πως με τις εξαιρέσεις αυτές, άρα και με τη μείωση τελών, δεν κινδυνεύει η παροχή των Υπηρεσιών Νεκροταφείου, εξασφαλίζεται δηλαδή η ανταποδοτικότητα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο Κανονισμός θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία, εφόσον ψηφιστεί με την αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπεται, θα αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον έλεγχο νομιμότητας. Παράλληλα η Οικονομική Επιτροπή θα προτείνει τα τέλη και τα πρόστιμα, ώστε το συνολικό πόνημα να αποτελέσει τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων.