logo


“Τα λειτουργικά κόστη για το νερό και τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση νερού που σημειώνεται στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου κι έτσι ο Δήμος μπορεί να κρατά χαμηλή τη χρέωση της κατανάλωσης”. Η επισήμανση αυτή ήρθε από το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη κατά τη χθεσινή (7/11) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όταν συζητείτο- και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία- η τροποποίηση των τελών ύδρευσης, που προβλέπει μείωση της τάξης του 10% για τη Σταμάτα και του 5% για το Διόνυσο. Το ποσόν που προβλέπεται να εισπράξει ο Δήμος από την ύδρευση ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ περίπου, με πάνω από 500.000 ευρώ να προέρχονται  μόνο από το Διόνυσο.

Εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο τα λόγια του ο κ. Ζαμάνης προσέθεσε πως η μεγαλύτερη μέση ετήσια κατανάλωση ανά παροχή σημειώνεται στη Δ.Κ. Διονύσου και ανέρχεται στα 325 κυβικά, όταν η χαμηλότερη- στη Δροσιά- είναι 185 κυβικά, με τον Άγ. Στέφανο να ακολουθεί με 189 κυβικά μέση ετήσια κατανάλωση ανά παροχή. 

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Διόνυσος υδρεύεται κατά 50% από γεωτρήσεις, με το υπόλοιπο νερό να παρέχεται από την ΕΥΔΑΠ. Λίγο πιο μακριά, η Σταμάτα παίρνει νερό μόνο από γεωτρήσεις, με τις όποιες συνέπειες στην ποιότητα του νερού, όσον αφορά στα άλατα που καταστρέφουν τις οικιακές συσκευές.

Για αδικία προς τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου που αν και συνεισφέρει τόσο πολύ στα έξοδα του νερού, εντούτοις θα έχει μόνο 5% μείωση στο τιμολόγιο του νερού, μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, επιφυλασσόμενος πάντως να δει τα αναλυτικά στοιχεία και των περασμένων ετών «ώστε να μην λαϊκίζω», με το συνάδελφό του Στ. Κριεμάδη να συμπληρώνει πως και η μείωση του 10% στη Σταμάτα είναι πολύ μικρή.

“Μ’ αυτή τη λογική το Κρυονέρι, που φιλοξενεί τόσες βιομηχανίες, θα έπρεπε να έχει πολύ χαμηλότερα δημοτικά τέλη”, απάντησε από την πλευρά του ο Δήμαρχος, προσθέτοντας πως τώρα που έχει σταματήσει η βιομηχανία διαγραφών χρεών και προστίμων, η Δημοτική Αρχή ετοιμάζει μελέτη για μείωση στα τέλη μέσα στο 2018.

Σκεπτικισμός, τέλος, εκφράστηκε σχετικά με το τελικό ποσόν που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δήμου, μια που η Υπηρεσία δηλώνει στα όριά της με την εισπραξιμότητα να έχει πέσει στο 67%, στοιχείο που επίσης αμφισβήτησε η παράταξη της μειοψηφίας.