logo


Με 4 πυλώνες, ισάξιους και το ίδιο απαιτητικούς, το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικών Δομών, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, που υπάγεται στην αντίστοιχη Αντιδημαρχία υπό την Α. Στασινοπούλου, αποτελεί έναν από τους πλέον νευραλγικούς τομείς δράσης του Δήμου Διονύσου, ιδιαιτέρως μετά από την κατάργηση του ΘΕΣΠΙ, οπότε και το Τμήμα απορρόφησε όλη τη δραστηριότητα του Νομικού Προσώπου.

Στο Τμήμα απασχολούνται συνολικά 17 υπάλληλοι – “πολύτιμους συνεργάτες”, τους χαρακτηρίζει η Αντιδήμαρχος. Από αυτούς οι 12 υποστηρίζουν τον πυλώνα των Κοινωνικών Δομών, όπου αποκλειστικά διοικητικές αρμοδιότητες έχουν μόνο τρεις εξ αυτών, αριθμός μάλλον μικρός αν σκεφτεί κανείς πως η κοινωνική πολιτική του Δήμου Διονύσου τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, είτε με την ενίσχυση των δομών, που ήδη λειτουργούσαν,  είτε με την ένταξη και νέων. Διοικητικές αρμοδιότητες, σε συνδυασμό με τις «επιχειρησιακές» αρμοδιότητες, ασκούν εν μέρει και οι υπόλοιποι 9 υπάλληλοι των κοινωνικών δομών. Στο Τμήμα απασχολούνται επίσης και 4 οκτάμηνοι υπάλληλοι με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Η πιο γνωστή δράση του τομέα των Κοινωνικών Δομών είναι βέβαια το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που εξυπηρετεί πάνω από 180 οικογένειες δικαιούχων (περισσότερα από 500 άτομα) και τροφοδοτείται σταθερά από χορηγούς, αλλά και από την ετήσια σύμβαση τροφείων του Δήμου με σχετικά μικρή επιβάρυνσή του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, λένε οι υπάλληλοι, πως «τόσο εκτιμούν και εμπιστεύονται τη δράση μας, που πλέον οι χορηγοί έρχονται σε μας«. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους χορηγούς βρίσκεται η Ένωση Σωματείων Μαζί για το Παιδί και η Τράπεζα Τροφίμων, τα τοπικά υπερκαταστήματα και τα τοπικά αρτοποιεία, που στηρίζουν καθοριστικά τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Εκτός από τις καθημερινές διανομές και τις τακτικές, η Δομή πραγματοποιεί και εορταστικές διανομές στους δικαιούχους, δυο φορές το χρόνο- Χριστούγεννα και Πάσχα- καθώς και διανομές με σχολικά είδη στους μαθητές. Ειδικά για φέτος τα Χριστούγεννα στόχος του Παντοπωλείου είναι να γεμίσει ασφυκτικά την τσάντα των δικαιούχων, γιαυτό και ήδη έχει απευθύνει έκκληση προς τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της πόλης, ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η συλλογή ειδών.

Διανομές τροφίμων γίνονται επίσης μέσω του επισιτιστικού προγράμματος ΤΕΒΑ, ο κατάλογος με τους δικαιούχους του οποίου επικαιροποιήθηκε πρόσφατα. Επιπροσθέτως της παραπάνω δραστηριότητας, της οποίας η διαχείριση είναι μεγάλη και δύσκολη, όπως υπογραμμίζει η κ. Στασινοπούλου, απαραίτητη είναι η βοήθεια της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, στις διανομές «εκτός προγράμματος ΤΕΒΑ», μια που για τη μεταφορά πολλών ειδών «επιστρατεύονται» ανθρώπινο δυναμικό και οχήματα του Δήμου.

Τον 8ο χρόνο λειτουργίας του διανύει το Δημοτικό Πολυϊατρείο με τους 60 περίπου εθελοντές γιατρούς 20 ειδικοτήτων, που ασκεί πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εφαρμόζει προληπτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται προς όλους τους πολίτες- ασφαλισμένους και μη- δωρεάν. Ενώ η Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υπηρεσία συνεχίζει τις τακτικές ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία αλλά και τις ομαδικές και προσωπικές συνεδρίες.

Συνεχίζονται επίσης η Δράση Χωρίς Μεσάζοντες, εναλλάξ πλέον στον Άγ. Στέφανο και στη Δροσιά, με μέρος των προϊόντων, που χορηγούνται από τους παραγωγούς, να μοιράζεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και τις ενορίες, αλλά και το Κοινωνικό Σπουδαστήριο, που τα δυο τελευταία χρόνια πραγματοποιείται με τη συνεργασία φροντιστηρίων της πόλης.

Στο τοπίο των Κοινωνικών Δομών προστέθηκε από πέρυσι η Κοινωνική Ιματιοθήκη, που στεγάζεται- αν και με προβλήματα υγρασιών- στο ημιυπόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου Κρυονερίου, με δυο επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους στο υπόγειο του νέου Παιδικού Σταθμού στην ίδια περιοχή. Η Ιματιοθήκη στηρίζεται επίσης σε χορηγίες, τόσο φορέων όπως είναι η Ένωση Μαζί για το παιδί, αλλά και επιχειρήσεων και ιδιωτών: Την ώρα που η Οδός Διονύσου βρισκόταν στα γραφεία της Κοινωνικής Προστασίας στην Άνοιξη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου Ε. Πατέλη προσέφερε στην Ιματιοθήκη εκ μέρους του Συλλόγου σακούλες με παπούτσια και ρούχα.

Στη φάση της διοικητικής διεκπεραίωσης με την προκήρυξη θέσεων πρόσληψης από τον ΑΣΕΠ, βρίσκονται αυτή την εποχή οι δυο επιπλέον δομές στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αττική 201-2020”: το Κοινωνικό Παντοπωλείο (ενισχυτικό του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου) που θα διανέμει, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδυσης, βιβλία, παιχνίδια, cd κ.ά και το Κοινωνικό Φαρμακείο που θα διανέμει φάρμακα, υγειονομικό και παραφαρμακευτικό υλικό.

Νέα δομή, της οποίας η υλοποίηση μελετάται, είναι το Γραφείο δωρεάν Συμβουλευτικής για start up επιχειρήσεις και υποστήριξης νέων επιχειρηματιών, μετά από πρόταση που έχει κατατεθεί από εθελοντές δημότες, καθώς και το Γραφείο Συμβουλευτικής για φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα, στο οποίο εθελοντής θα προσφέρει τις γνώσεις του αφιλοκερδώς.

Παράλληλα με τις Κοινωνικές Δομές, που λειτουργούν σε σταθερή βάση, οργανώνονται συστηματικά και δράσεις που απευθύνονται σε μεγάλες κατηγορίες δημοτών και κατοίκων: Ανάμεσά τους είναι οι Εθελοντικές Αιμοδοσίες που ο Δήμος οργανώνει δυο φορές το χρόνο – Μάιο και Οκτώβριο- για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος και οι δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Επιπλέον προγραμματίζονται πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων για θέματα υγείας: Σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα γίνουν σεμινάρια Α’ Βοηθειών και Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ), ενώ η ίδια εταιρεία, μέσω χορηγών θα δώσει απινιδωτές σε δυο Κλειστά γυμναστήρια της πόλης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως όλα τα ανοιχτά γήπεδα διαθέτουν ήδη απινιδωτές, στα οποία θα εκπαιδευθούν εκπρόσωποι των σωματείων από την Καρδιολογική Εταιρεία. Ακόμη ένα σεμινάριο Α’ Βοηθειών, αυτή τη φορά για μωρά και μικρά παιδιά, θα οργανωθεί σε συνεργασία με γιατρό εθελοντή συνδημότη, ενώ προληπτικός έλεγχος για ορθοπαιδικά και ορθοδοντικά προβλήματα, καθώς και για προβλήματα παχυσαρκίας, σε μαθητές 8-10 ετών στα σχολεία του Δήμου, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ροταριανό Όμιλο Διόνυσος (σ.σ. η ανακοίνωση του Ομίλου για τις εν λόγω προληπτικές εξετάσεις έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πολυϊατρείο το Σάββατο 18 Νοεμβρίου). Με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» επίσης θα διοργανωθούν προληπτικές εξετάσεις σκωλίωσης για τα παιδιά και εξετάσεις οστεοπόρωσης για τους ενήλικες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Ανατρέχοντας κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, για πληροφορίες σχετικά με τις κοινωνικές δομές και δράσεις του Τμήματος, θα… χαθεί στη μετάφραση. Οι αναφορές για τη λειτουργία κάποιων- και όχι όλων- των Δομών και οι σχετικές ανακοινώσεις είναι διάσπαρτες, δυσκολεύοντας έτσι την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Απαραίτητη θα αποδεικνυόταν έτσι η συγκέντρωση σε ένα “ηλεκτρονικό” σημείο του πληροφοριακού υλικού που αφορά στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, κάτι που αποτελεί και μια από τις επιδιώξεις του νέου εντεταλμένου επικοινωνίας δημοτικού συμβούλου Β. Κοκμοτού, Αντιδημάρχου μέχρι πρότινος Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας.

Ο πίνακας με τις Κοινωνικές Δομές και παροχές του Δήμου Διονύσου:

¥ Κοινωνικό Παντοπωλείο

¥ Γραφείο Κοινωνικής Λειτουργού

¥ Συμβουλευτική & Ψυχολογική Υπηρεσία

¥ Κοινωνική Ιματιοθήκη

¥ Δημοτικό Πολυϊατρείο

¥ Δράση Χωρίς Μεσάζοντες

¥ Εθελοντική Αιμοδοσία

¥ Δωρεάν Δράσεις για Δημότες (Μέτρηση οστικής μάζας, Μαστογραφία, Εξετάσεις)

¥ Βοήθεια Στο Σπίτι

¥ Κοινωνικά Επιδόματα

¥ Βιβλιάρια Απορίας & Ανασφάλιστων

¥ Κ.Ε.Α. (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης)

¥ Τ.Ε.Β.Α. (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων)