logo


Την ίδρυση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Στεφάνου, τυπικά του 4ου Δημοτικού Δήμου Διονύσου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή, Τρίτη 31 Οκτωβρίου, συνεδρίασή του.

Σύμφωνα με την εισήγηση, (σ.σ. η οποία εστάλη στους δημοτικούς συμβούλους το μεσημέρι της ίδιας ημέρας), μετά από πρόταση της Δ/ντριας της Πρωτοβάθμις Εκπαίδευσης Β. Ξυθάλη, αλλά και τη σχετική ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας σε έκτακτη συνεδρίασή της την προηγούμενη ημέρα, προτείνεται η ίδρυση Δημοτικού Σχολείου, με στόχο να αποσυμφορήσει το μαθητικό πληθυσμό που τα τελευταία χρόνια ασφυκτιά στα δυο Δημοτικά του Αγ. Στεφάνου και στο μοναδικό της Άνοιξης, όπου “όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας”.

Η κ. Ξυθάλη, στην πρότασή της, παραθέτει τα σχετικά στοιχεία, που επανειλημμένα έχουν συζητηθεί, οποτεδήποτε έχουν τεθεί επί τάπητος τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη μας που κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί ως εκρηκτικά, πληγή ή και ωρολογιακή βόμβα, όπως υπενθύμισε στο Σώμα ο Γ. Ζυγούνας από τη ΔΑΔΙΟΝ:

Το 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου με οργανικότητα 12θέσιου λειτουργεί ως 13θέσιο με πληθυσμό 297 μαθητών

Το 2ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου με οργανικότητα 12θέσιου λειτουργεί ως 16θέσιο με 327 μαθητές

Το Δημοτικό της Άνοιξης με οργανικότητα 12θέσιου λειτουργεί ως 15θέσιο με 345 μαθητές.

Το νέο υπό ίδρυση Δημοτικό Σχολείο θα είναι εξαθέσιο, ενώ για τη στέγασή του ο Δήμος θα αναζητήσει για μίσθωση τον κατάλληλο χώρο, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διδακτήριο, προϋπόθεση που τέθηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για να σταθούν μέχρι τέλους θετικές στο εν λόγω εγχείρημα.

Την ίδρυση νέου σχολείου χαιρέτισαν όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι, με την Αντιδήμαρχο (και) Παιδείας Α. Στασινοπούλου να εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη για την καθοριστική συμβολή του στην εξέλιξη αυτή.

Την ικανοποίησή του εξάλλου εξέφρασε ο προκάτοχός της Β. Κοκμοτός, που προσέθεσε πως η πίεση- λόγω οικονομικής κρίσης- στη δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αναμένεται να μετακυλίσει στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ επανέφερε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου Διονύσου με τις εγγραφές μαθητών από όμορους Δήμους.

 

Ο αντίλογος ήρθε, για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες, από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου η οποία ξεπέρασε το πρόβλημα της υγείας της και επανέκαμψε στα έδρανα: “Πότε αγωνιστήκατε, πότε παλέψατε για να διεκδικήσετε το οτιδήποτε; Πότε κινητοποιήσατε τους γονείς, μια που μιλάμε για σχολεία, να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται τα παιδιά τους; Το σχολικό κτηριακό πρόβλημα στο Δήμο δεν είναι χτεσινό. Και η πρόταση που φέρνετε, με την ενοικίαση αιθουσών, δεν δίνει απάντηση στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ούτε μπορεί να αποτελεί προοπτική για τη λύση του προβλήματος. Ιδιαιτέρως που στην πόλη νέο σχολείο δεν έχει φτιαχτεί εδώ και κοντά 15 χρόνια”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σώκου, καταψηφίζοντας την εισήγηση.