logo


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η πρόσφατη (24/10) τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που εκτός από τη «γεμάτη» Ημερήσια Διάταξη, υπήρξε σειρά ανακοινώσεων, κυρίως εκ μέρους του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη. Κεντρικό θέμα σ’ αυτήν την προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία αποδείχθηκε το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών, αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις χρήσεις 2011-2014 και το α’ τρίμηνο του 2015, που παραδόθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και στους ανεξάρτητους δημοτικούς σύμβούλους. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω διάστημα αφορά σε ολόκληρη τη θητεία της Διοίκησης Καλαφατέλη, και σε μικρό μέρος της νυν Διοίκησης Ζαμάνη, μια που η τότε Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Λ. Μήλα, μετά από αίτημα της νέας Δημοτικής Αρχής, παρέμεινε στη θέση της μέχρι τον ορισμό μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το Νοέμβριο του 2014.

Τον Απρίλιο του 2015, υπενθυμίζεται, σημειώθηκε σειρά εμπρησμών, ανάμεσά τους στο αυτοκίνητο του τότε λογιστή της Σχολικής Επιτροπής, αλλά και στα ίδια τα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών στην Άνοιξη, με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου όγκου πρωτότυπων παραστατικών, τιμολογίων κ.λπ.

Λίγες ημέρες αργότερα, σε συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής, ανακοινώθηκε ότι διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία της, οπότε και διαπιστώθηκαν οικονομικές παρατυπίες, που τότε εκτιμώνταν στο ύψος των 25-30.000 ευρώ, αλλά σήμερα- μετά από τον έλεγχο των Ορκωτών- αγγίζουν ή και ξεπερνούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου, τις 70.000 ευρώ.

Η υπόθεση- τόσο των οικονομικών κενών όσο και των εμπρησμών- έχει απασχολήσει, και συνεχίζει να απασχολεί, όχι μόνο την τοπική κοινωνία και τα συλλογικά όργανα του Δήμου, αλλά και τις αρμόδιες ανακριτικές, οικονομικές και δικαστικές Αρχές.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ζαμάνης συνοψίζοντας εν τάχει τα αποτελέσματα του ελέγχου των Ορκωτών Λογιστών, όπως παρουσιάζονται και στον αντίστοιχο πίνακα, υπογράμμισε πως το σύνολο ελλείμματος για το 2013 ανέρχεται στο ποσόν των 26.000 ευρώ περίπου, ενώ για το 2014 στις 47.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 73.000 ευρώ. Οι Ορκωτοί έχουν καταγράψει διπλοκαταχωρήσεις και ανύπαρκτα έξοδα, ανύπαρκτο ποσό τραπεζικών καταθέσεων στον απολογισμό, καθώς και καταχωρηθέντα ανεξόφλητα έξοδα. Σημειώνουν, τέλος, πως “λόγω της εκτεταμένης διασποράς των περιπτώσεων παραβατικότητας περί την οικονομική διαχείριση της Σχολικής Επιτροπής εκφράζουμε τις σχετικές επιφυλάξεις μας για την τυχόν ύπαρξη και άλλων αναλόγων περιπτώσεων” που είτε δεν συμπεριελήφθησαν στο δείγμα ελέγχου είτε δεν έγιναν αντιληπτές είτε δεν υπήρχαν στοιχεία.

Σε δήλωσή της στην Οδό Διονύσου, η πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την επίμαχη περίοδο 2013-2014 τονίζει κατηγορηματικά: “Αμφισβητώ πλήρως τόσο την ορθότητα όσο και την πιστότητα του πορίσματος των Ορκωτών Λογιστών, μια που είναι γνωστό πως δεν βασίσθηκε σε πρωτότυπα, αλλά σε φωτοτυπημένα ή και ανύπαρκτα στοιχεία. Για μένα, από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση, η μόνη οδός για τη διαλεύκανσή της, είναι και παραμένει η δικαστική”.