logo


Στο πλαίσιο του προγράµµατος «Ηµέρες Κινηματογράφου» η Δηµοτική Κοινότητα Δροσιάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσιάς προβάλλουν µία σπάνια ταινία του Gregg Tallas, «Το Ξυπόλυτο Τάγµα», ως αφιέρωµα στην

28η Οκτωβρίου 1940.

Η προβολή της ταινίας είναι προσφορά του γιου του σκηνοθέτη, κ. Άλεξ Τάλλας, ο οποίος και θα παρευρίσκεται στην προβολή και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Καλλιτεχνική επιµέλεια: Κώστας Μαντάς

Επιµέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

Λίγα λόγια για την ταινία

Αναφέρεται στην αληθινή ιστορία 160 παιδιών, τα οποία όταν διώχθηκαν από το Παπάφειο ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης µετά την επίταξη των Γερµανών στην Κατοχή, για να επιβιώσουν, οργανώθηκαν σε µια ηρωική συµµορία που έκλεβε τρόφιµα από τους Γερµανούς και τους συνεργάτες τους και βοηθούσε στην Αντίσταση. Η ταινία είναι το καλύτερο δείγµα νεορεαλισµού, µε δύο µόνο επαγγελµατίες  ηθοποιούς και δεκάδες ερασιτέχνες, παρµένους από τα σύγχρονα ιδρύµατα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

“Το «Ξυπόλητο Τάγµα» είναι µιας ποιότητας που ηµπορεί να ευρεθεί µόνον εις ταινίας, όπως «ο Κλέφτης των Ποδηλάτων». Η υπόθεσις και τα παιδιά που παίζουν καθιστούν την ταινία εξαίρετον δι’ εκείνους που αναζητούν το ασύνηθες εις την διασκέδασιν ….»  (Αιµιλία Χόλντερ, Εφηµερίς «San Francisco News» Hollywood, 12 lουνίου 1955)

Σκηνοθεσία: Gregg Τallas

Σενάριο: Νίκος Κατσιώτης

Παίζουν: Μαρία Κωστή, Νίκος Φέρµας, Βασίλης Φραγκεδάκης, Αντώνης Βούλγαρης και δεκάδες άλλοι ερασιτέχνες.

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης µε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Παραγωγή: Ελληνική / 1953 /90′

Ώρα Εναρξης: 20.00 µµ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οι προβολές γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαµπράκη 19

Μετά την προβολή οι φίλοι µας θα απολαύσουν σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο ένα εκλεκτό κρασί, ευγενική προσφορά του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισµού Σάµου.