logo


Με απόφαση Δημάρχου, που υπογράφεται από την Αντιδήμαρχο (και) Αθλητισμού Α. Στασινοπούλου και δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, παραχωρείται το γήπεδο της Σταμάτας στην εταιρεία ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΕ (ή ATHLOMETRIX), με στόχο την πραγματοποίηση σειράς μετρήσεων γενικής αθλητικής επίδοσης σε νεαρούς αθλητές. Σύμφωνα με την απόφαση παραχώρησης, η εταιρεία θα δώσει επιπλέον τη δυνατότητα σε 100 παιδιά του Δήμου Διονύσου από 9 ετών να συμμετάσχουν στις αθλητικές μετρήσεις της δωρεάν. Οι μετρήσεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ καθόλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου 2017-2018.

Σε επικοινωνία μας με την αρμόδια Αντιδήμαρχο, η κ. Στασινοπούλου επιβεβαίωσε πως η παραχώρηση του γηπέδου στην εταιρεία γίνεται δωρεάν, ενώ η πρωτοβουλία της ATHLOMETRIX να εξετάσει δωρεάν 100 παιδιά του Δήμου, είναι στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Για το σκοπό αυτό θα αποσταλεί πρόσκληση στα σωματεία της πόλης ώστε εκείνα να υποδείξουν ποια παιδάκια θα συμμετάσχουν, με κριτήριο την οικονομική δυσπραγία που επιτρέπει στους γονείς να απευθυνθούν σε ιδιώτες. Ο Δήμος εξάλλου, υπογράμμισε η Αντιδήμαρχος, επιδιώκει τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή. Προσέθεσε μάλιστα πως η εταιρεία είναι θυγατρική βιομηχανίας που εδρεύει στο Κρυονέρι (σ.σ. πρόκειται για τη βιομηχανία DEMO, που εδρεύει, όπως και η ATHLOMETRIX, στο 21ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας στο Κρυονέρι, όπως έδειξε μια πρόχειρη έρευνα της Οδού Διονύσου). 

Η συγκεκριμένη, εντούτοις, παραχώρηση γεννά πολλά ερωτηματικά:

*Ανεξήγητη παραμένει η σπουδή του Δήμου να αποδεχθεί το αίτημα της ATHLOMETRIX την ίδια ημέρα που αυτό κατατέθηκε στο Δήμο, χωρίς προηγούμενη έρευνα για την επιστημονική επάρκεια ή μη της εταιρείας, την ίδια ημέρα να υπογραφεί η απόφαση Δημάρχου, την ίδια ημέρα να δημοσιευθεί στη Διαύγεια- όταν για τις  αποφάσεις συλλογικών οργάνων περνούν ολόκληρα 24ωρα- και την ίδια ημέρα η εταιρεία να ξεφορτώνει τον εξοπλισμό της στο γήπεδο της Σταμάτας, όπως αναφέρουν στην Οδό Διονύσου αθλούμενοι της περιοχής.

*Προβληματική επιπλέον είναι η νομοθεσία στην οποία στηρίζεται και αυτή, αλλά και όλες οι παραχωρήσεις δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων το τελευταίο διάστημα: Οι σχετικές αποφάσεις επικαλούνται νομοθεσία η οποία ισχύει για την παραχώρηση σχολικών αθλητικών χώρων. Όμως τα ανοιχτά γήπεδα της πόλης δεν είναι σχολικοί αθλητικοί χώροι αλλά δημοτικά ακίνητα, και η παραχώρησή τους διέπεται από άλλες διατάξεις. Σύμφωνα με την κ. Στασινοπούλου, το πρόβλημα έχει επισημανθεί και η νομοθεσία θα συμπληρωθεί αναλόγως, αλλά πάντως εκ των υστέρων.

*Είναι η πρώτη φορά, επί καλλικρατικού τουλάχιστον Δήμου Διονύσου, που δημοτικός αθλητικός χώρος παραχωρείται δωρεάν σε ιδιώτη για εκμετάλλευση, η οποία δεν απευθύνεται στο σύνολο των δημοτών και η οποία θα διαρκέσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στην ίδια την εταιρεία, η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΕ διαθέτει πλούσιο site, όπου αναλύονται οι μετρήσεις για τα 95 χαρακτηριστικά του κάθε νεαρού αθλητή, με τα οποία ασχολούνται τα τεστ. Δίδεται επίσης το προφίλ όσων συνέλαβαν την ιδέα των μετρήσεων σε παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Δεν αναφέρεται εντούτοις ούτε ένα όνομα- ποιοι δηλαδή είναι ανάμεσα στους “πρώην επαγγελματίες αθλητές, τεχνικούς διευθυντές ακαδημιών μεγάλων κλαμπ, εξειδικευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής και προπονητές με θητεία σε κορυφαίες ακαδημίες, επιστήμονες της στατιστικής, ειδικούς παιδοψυχολόγους, μηχανικούς πληροφορικής και επιτυχημένους επιχειρηματίες με εξαιρετικές γνώσεις στο marketing”, που απαρτίζουν την ετερόκλητη ομάδα, όπως αυτοαποκαλούνται. Όταν μάλιστα μια από τις κατηγορίες των μετρήσεων είναι και τα ψυχομετρικά τεστ, που πραγματοποιεί η εταιρεία- σε μικρά παιδιά, υπενθυμίζουμε.

Επιπλέον, στο διάστημα που λειτουργεί η εταιρεία έχει δηλώσει την παρουσία της ως χορηγός σε δυο αθλητικά events. Αλλά πουθενά δεν αναφέρεται προηγούμενη εμπειρία σε αθλητικές μετρήσεις, όταν μάλιστα η ίδια η εταιρεία αυτοπροσδιορίζεται ως “Η μοναδική εταιρεία αθλητικών μετρήσεων παγκοσμίως”.

Μικρή έρευνα της Οδού Διονύσου στο διαδίκτυο έδειξε πως η ATHLOMETRIX συνδέεται με την ομώνυμη εταιρεία με έδρα το Surrey της Μ. Βρετανίας, που στοχεύει σε ευρύτατη γκάμα δραστηριοτήτων, ενσωματώθηκε στο μητρώο επιχειρήσεων το Μάιο του 2017 και κύριος μέτοχός της εμφανίζεται ο Δ. Δέμος.

Περίεργο επίσης είναι το γεγονός πως σε ένα από αυτά τα events, τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία που παραβρέθηκε εκεί με εκπροσώπους της, ανάμεσά τους και τον Τ. Στασινόπουλο συγγενή τής Αντιδημάρχου και παλιό προπονητή στις Ακαδημίες της ΑΕΚ, προσέφερε δωρεάν μετρήσεις σε διακριθέντες αθλητές που “αναμένεται να βρεθούν στα ειδικά διαμορφωμένα Athlometrix test centers από τα μέσα Οκτωβρίου”. Προανήγγελλε άραγε η εταιρεία μέσα στο site της την παραχώρηση του δημοτικού γηπέδου στη Σταμάτα, 4 ολόκληρους μήνες νωρίτερα;