logo


Πρόσκαιρη ανάσα ζωής 1-2 μηνών έδωσε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου στον επιχειρηματία που εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί το δημοτικό περίπτερο στη Δ.Κ. Διονύσου, απέναντι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο. Η Επιτροπή έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την εισήγηση του Δημάρχου να αναβληθεί για 1-2 μήνες η κήρυξη ως έκπτωτου του μισθωτή του περιπτέρου επειδή “φαίνεται να καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του”.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο εν λόγω μισθωτής, στενός συγγενής του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Β. Δαρδαμάνη, πλειοδότησε με 1000 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα στο σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2015, υπέγραψε τη σύμβαση το Μάρτιο του 2016 αλλά έκτοτε η καταβολή των μισθωμάτων εκ μέρους του ήταν πάντα εκπρόθεσμη. Επιπλέον, πριν από λίγο καιρό τακτοποίησε οφειλή πέντε συνεχόμενων μισθωμάτων, συνολικά 5165 ευρώ με το χαρτόσημο, σε 100 μηνιαίες δόσεις, που σημαίνει πως η αποπληρωμή αυτού του ποσού θα γίνει το 2025, ενώ παράλληλα θα τρέχει το τακτικό ενοίκιο των 1033 ευρώ μηνιαίως. Ακόμη ένα χρέος τριών συνεχόμενων ενοικίων καταβλήθηκε τμηματικά το τελευταίο διάστημα, ενώ εξακολουθεί να οφείλει το μίσθωμα του Οκτωβρίου, παρόλο που η σύμβαση ορίζει την καταβολή του μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα. Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή η Ε. Κανλή εκ μέρους της Υπηρεσίας Εσόδων του Δήμου, προσθέτοντας πως η Υπηρεσία εξήντλησε κάθε περιθώριο συμπαράστασης προς τον μισθωτή, που εκτός από τη γενική κρίση είχε να αντιμετωπίσει και το κλείσιμο του δρόμου μπροστά από την επιχείρηση για δυο μήνες φέτος το καλοκαίρι, λόγω των έργων αποχέτευσης στην περιοχή.

Η εισήγηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών Α. Ακριτίδου, όπως ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή αλλά δεν υποστηρίχθηκε από την ίδια, μιλούσε για έναρξη της διαδικασίας κήρυξης του μισθωτή ως έκπτωτου, για έξωσή του από το περίπτερο, αλλά και για λήψη μέτρων εξασφάλισης των απαιτήσεων του Δήμου.

Την παραπάνω εισήγηση θεώρησε αυστηρή τήρηση του γράμματος του νόμου ο Δήμαρχος, που αντιπρότεινε την αναβολή του θέματος και την παράταση στη μίσθωση του περιπτέρου για 1-2 μήνες: “Βλέπω σήμερα οφειλή ενός μόνο ενοικίου. Επειδή πρόκειται για βιοπλαιστή, ας δούμε πώς θα πάει στο μέλλον με μια μικρή παράταση, γιατί εκτιμώ πως καταβάλλει προσπάθεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του”, τόνισε ο κ. Ζαμάνης, που εντούτοις παραδέχθηκε πως η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη. Προσέθεσε μάλιστα πως ο προηγούμενος μισθωτής δεν δεχόταν να παραμείνει ούτε με το μισό ενοίκιο!

Στην πρόταση του Δημάρχου υπερθεμάτισε ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος, κάτοικος Διονύσου, που υπογράμμισε την ανάγκη για την ύπαρξη περιπτέρου σε μια περιοχή όπου άλλα καταστήματα δεν υπάρχουν, ενώ κατήγγειλε τη βάρβαρη συμπεριφορά απέναντι στον μισθωτή που δυσφημείται συστηματικά: “Το περίπτερο για τον Διόνυσο είναι τόσο σημαντικό όσο και τα έργα υποδομής, γιατί προσφέρει κοινωνικό έργο στην περιοχή μας. Πρότασή μου είναι ο Δήμος να μειώσει το μίσθωμα και να του δίνει δωρεάν ρεύμα και νερό, εφόσον μπορεί να γίνει αυτό σύννομα. Κι ακόμη περισσότερο, να εξετάσουμε την περίπτωση νόμιμης καταβολής ακόμη και συμβολικού ενοικίου” τόνισε ο κ. Στάικος. Ο ίδιος μάλιστα προσέθεσε πως στην προσπάθεια να πληγεί ο Δήμαρχος, βάλλεται ο μαισθωτής, επειδή δεν υπάρχουν άλλα επιχειρήματα σοβαρή αντιπολίτευσης.

«Δεδομένες είναι και η ανάγκη για περίπτερο στο Διόνυσο αλλά και η ευαισθησία απέναντι στον μισθωτή ειδικά σε συνθήκες κρίσης», είπε ο Τ. Καρασαρλής από τη μείζονα μειοψηφία, προσθέτοντας πάντως πως πρόκειται για επιχείρηση: «Αν δεν έχει βιωσιμότητα, δεν μπορεί ο Δήμος να έρθει με δωρεάν παροχές. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η επανάληψη της δημοπρασίας με ορισμού χαμηλού μισθώματος», υπογράμμισε ο κ. Καρασαρλής.

Η προτεινόμενη έκπτωση του μισθωτή δεν ήταν όμως το μόνο που απασχόλησε την Οικονομική Επιτροπή, μια που το περίπτερο “δανείζεται” αδαπάνως ρεύμα από το παρακείμενο σχολείο εδώ και πολλά χρόνια, επιβαρύνοντας έτσι το Δήμο: “Το γνωρίζω και ισχύει, αλλά ήδη η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει να διευθετήσει το πρόβλημα χορηγώντας χωριστό ρολόι στο περίπτερο”, απάντησε ο Δήμαρχος σε σχετική επισήμανση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη, τον οποίο επιπλέον κατηγόρησε για απραξία, μια που η πρακτική αυτή ακολουθείτο στη διάρκεια και της δικής του Διοίκησης. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο κ. Καλαφατέλης έχει υποβάλει έγγραφη αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την παράνομη ηλεκτροδότηση του περιπτέρου, αλλά και για την επέκτασή του σε επιφάνεια πολύ μεγαλύτερη των 13 τ.μ της σύμβασης.

Μετά και από τα παραπάνω, η πρόταση για αναβολή του θέματος ώστε να δοθεί το περιθώριο στο μισθωτή να φανεί εντάξει με τις υποχρεώσεις του, ψηφίστηκε από τους Δήμαρχο, Π. Τσούκα, Δ. Κωστάκη και Θ. Στάικο, λευκό ψήφισαν οι Γ. Καλαφατέλης και Τ. Καρασαρλής από τη μείζονα μειοψηφία ενώ καταψήφισε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών που είχε φέρει και την εισήγηση για έκπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στο Δήμο Διονύσου λειτουργούν δυο δημοτικά περίπτερα, μοναδικά στις περιοχές τους, αυτό στο Διόνυσο και ακόμη ένα στην πλατεία Σταμάτας. Ο εκεί μισθωτής καταβάλλει το πολύ μεγαλύτερο μίσθωμα των 1350 ευρώ μηνιαίως, ενώ στα 17 χρόνια που ενοικιάζει το περίπτερο δεν έχει  καθυστερήσει ούτε μια φορά στις υποχρεώσεις του. Τον περασμένο Φεβρουάριο απασχόλησε τόσο το Τοπικό Συμβούλιο της Σταμάτας, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, μια που κατέθεσε αίτημα για παράταση της μίσθωσης κατά ακόμη 6 χρόνια αλλά και για μείωση του μισθώματος. Η παράταση της μίσθωσης που δεν συζητήθηκε ποτέ, παρόλο που συνοδευόταν από τη θετική εισήγηση τόσο της τότε Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα όσο και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ήταν και η αφορμή για τη θελλώδη ανεξαρτητοποίηση της κ. Μαγγίνα. Στην ίδια εκείνη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος είχε αφήσει να διαφανεί ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα ήταν αρνητική σε μια νέα δημοπρασία για το περίπτερο της Σταμάτας, που θα μπορούσε να αποβεί επ’ ωφελεία του Δήμου.