logo


Χωρίς αντίτιμο επιβάλλει η νομοθεσία να παρέχονται οι επιμορφωτικές δραστηριότητες μέσα σε σχολικούς χώρους εκτός ωραρίου. Επί πληρωμή όμως τις διαφημίζει ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου, όπως αποκαλύφθηκε προχθές Δευτέρα 9 Οκτωβρίου κατά την έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω Σύλλογος Γονέων- όπως τόνισε η Λ. Μαγκλάρα εκ μέρους της Ένωσης Γονέων, μητέρα η ίδια του σχολείου- απέστειλε στα μέλη του έγγραφο με τις δραστηριότητες που προγραμματίζει στη διάρκεια της χρονιάς, ορίζοντας μηνιαίο αντίτιμο για καθεμιά από αυτές: από 10 ευρώ για το παιδικό musical και τα μαθήματα πληροφορικής μέχρι 25 ευρώ για το εργαστήρι εικονογράφησης. Υπογραμμίζει μάλιστα πως το κόστος των δραστηριοτήτων αυτών θα καλυφθεί από τα έσοδα του Συλλόγου και από την καταβολή του αντίτιμου, το οποίο αποκαλεί “χορηγία για το σκοπό αυτό, με βάση τη συμμετοχή που αναφέρεται στην κάθε δραστηριότητα”.

Το θέμα αυτό, του ορισμού δηλαδή αντιτίμου για προγράμματα και δραστηριότητες που παρέχουν οι Σύλλογοι Γονέων μέσα στο σχολείο αλλά εκτός ωρολογίου προγράμματος, έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου και εδώ και καιρό θεωρείται λυμένο: Οτιδήποτε προσφέρεται μέσα σε σχολικό χώρο, πρέπει να προσφέρεται δωρεάν, βάσει και της σχετικής νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει τον αποκλεισμό παιδιών βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Το σημείο άλλωστε αυτό αναγράφεται πάντα στις σχετικές εισηγήσεις των Πρέδρων των 2 Επιτροπών, όταν συζητούνται θέματα σχετικά με την παραχώρηση σχολικών χώρων, όπως υπενθύμισε  χθες βράδυ η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Ε. Καγιαλή.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά θέλουν τις παράλληλες δραστηριότητες, υπογράμμισε ο Ν. Μπενόπουλος εκπρόσωπος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, που περιέγραψε την πραγματικότητα: Τα περισσότερα προγράμματα που υλοποιούν οι Σύλλογοι Γονέων στα σχολεία είναι επί πληρωμή, που βαφτίζεται χορηγία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνονται οι εκπαιδευτές.