logo


Με εκδήλωση κατά των πάσης φύσεως εξαρτήσεων ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά η Ένωση Γονέων Διονύσου. Πιο συγκεκριμένα, μετά από τη σύσκεψη της Ένωσης την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε- σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών- η πραγματοποίηση εκδήλωσης στις 25 Οκτωβρίου σε τόπο που θα οριστεί άμεσα, όπου θα προσκληθούν συλλογικοί φορείς της πόλης, για μια πολύπλευρη ενημέρωση σχετικά με τη μάστιγα των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τους υπολογιστές κ.λπ. Η εκδήλωση αυτή, σύμφωνα και με το ΔΣ της Ένωσης, θα είναι η πρώτη από μια σειρά παρεμβάσεων στην πόλη μας, με στόχο τη θωράκιση των παιδιών απέναντι στις εξαρτήσεις αλλά και τη δημιουργία κέντρου πρόληψης στην περιοχή. Η σχετική εισήγηση, την οποία κατέθεσε στη σύσκεψη η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Λ. Μαγκλάρα, έχει ως εξής:

Διόνυσος 04/10/2017

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων έχει  κύριο μέλημά του την επαφή και την ενημέρωση όλων των συλλόγων γονέων του Δήμου μας.

Καταγράφει και αναδεικνύει όλα τα προβλήματα, επεξεργάζεται τη συλλογική πείρα και βγάζει συμπεράσματα από αυτή.

Φροντίζει να είναι μπροστά σε κάθε διεκδίκηση για μικρά ή μεγάλα προβλήματα, να αναδεικνύει τα δικαιώματα των παιδιών μας στην μόρφωση.

Να συντονίζει τους συλλόγους γονέων σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού ενάντια σε όλα τα  ναρκωτικά.

Να κάνει γνωστό στους γονείς το  νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των συλλόγων γονέων και να τους ενημερώνει για τα θεσμικά όργανα που απευθύνονται και συμμετέχουν οι σύλλογοι γονέων.

Κάθε φορά να ενημερώνει για ζητήματα που μπαίνουν στις σχολικές επιτροπές και τη ΔΕΠ.

Να παίρνει θέση για θέματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου πιέζοντας για μη ανταποδοτικές δημόσιες υποδομές, για δωρεάν πρόσβαση όλων σε αυτές.

Να μπαίνει μπροστά μαζί με άλλους φορείς κόντρα σε πιθανές  νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις, να πιέζει για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων αποκλειστικά δημόσιων, σύγχρονων και ασφαλών, να έχει γνώση για το πώς έχει διαμορφωθεί ο σχολικός χάρτης, ποια οικόπεδα είναι χαρακτηρισμένα, ποια από αυτά υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κ.τ.λ.

Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από το ΔΣ της Ένωσης Γονέων. Πόδια και ψυχή της Ένωσης είναι οι σύλλογοι γονέων και κυρίως όλοι οι γονείς.

Για τον λόγο αυτό οι σύλλογοι θα πρέπει να είναι ζωντανοί, να αναπτύσσουν δράσεις και εκδηλώσεις που θα ενισχύουν την μαζική συμμετοχή  και την ουσιαστική διεκδίκηση.

Οι σύλλογοι θα πρέπει να λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικά, με βάση τις καταστατικές υποχρεώσεις τους. Να συνεδριάζουν τακτικά, να ενημερώνουν τους γονείς  τόσο με ανακοινώσεις όσο και με τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις, για τα προβλήματα του σχολείου και τις εξελίξεις στην παιδεία.

Οι σύλλογοι γονέων οφείλουν να συγκεντρώνουν κατά την διάρκεια της θητείας τους πλήρη και αποκρυσταλλωμένη εικόνα  για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στη σχολική μονάδα που εκπροσωπούν, είτε αφορά εκπαιδευτικά κενά, είτε ελλείψεις υλικοτεχνικές, είτε λειτουργία του σχολείου, είτε πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς.

Εμβαθύνοντας στο περιεχόμενο της λειτουργίας των συλλόγων, κρίνεται αναγκαίο να ανοίξει η συζήτηση όχι μόνο για τα προβλήματα που παρουσιάζονται, αλλά και για τις αιτίες που τα δημιουργούν.  Οι σύλλογοι δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν της διεκδίκησης και της λύσης.

Θα πρέπει  κάθε στιγμή να υπερασπίζουν τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Δεν θα είναι μαγαζάκι και επιχείρηση, δεν θα προφασίζονται διάφορους τρόπους για να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη των γονιών. Δεν θα πατάνε στα συντρίμμια της σημερινής εκπαίδευσης για να βάλουν μέσα στο σχολείο διάφορες ΜΚΟ, επιχειρήσεις, χορηγούς, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες.

Σύλλογοι που θα προβάλουν μια άλλη πρόταση για τον πολιτισμό, αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, τις διακοπές.

Σύλλογοι που, θα αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν – πέρα από το σχολείο – ζητήματα όπως ανεργία, υποσιτισμός, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμός παιδιών, στήριξη ανέργων και προσφύγων κ.ά.

Σύλλογοι που ιδίως στην δευτεροβάθμια θα έχουν τα αυτιά και τα ματιά τους στους μαθητές και τα 15μελή. Κοινές δράσεις, άνοιγμα θεμάτων όπως τι μαθαίνουμε και γιατί, φασισμός, ναρκωτικά κ.λ.π.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων του δήμου μας έχει ήδη επικοινωνήσει με την Πρόεδρο του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) και έχει αποφασίσει  τον συντονισμό της δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενάντια στην μάστιγα των ναρκωτικών και πιο γενικά όλων των ειδών εξάρτησης.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών είναι συσπείρωση ανθρώπων και φορέων που δραστηριοποιείται στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, είναι μέλος του Κοινωνικού Τομέα του ΟΗΕ και διαθέτει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

Παρακολουθεί και μελετάει το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης (τις αιτίες, την έκταση και την εξέλιξή του) και διαμορφώνει πολύπλευρη δράση για την αντιμετώπιση του.

Διαμορφώνει προτάσεις για την αντιμετώπιση: Πρόληψη – Θεραπεία – Κοινωνική επανένταξη

Διεκδικεί την υλοποίησή τους από την πολιτεία .

Παράλληλα το Ε.ΣΥ.Ν. έχει τη δική του συνεισφορά στην πρόληψη μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις – συζητήσεις – ομιλίες σε μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς που στοχεύουν στη θωράκιση των νέων με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την αποφυγή του προβλήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΔΣ της Ένωσης Γονέων θα ξεκινήσει με κοινή σύσκεψη την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ………., θα προσκληθούν να συμμετέχουν σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικών, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι .