logo


Η επόμενη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2017, και πάντως μέχρι το τέλος του χρόνου, θα φέρει και το κονδύλι εκπόνησης μελέτης για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ροδόπολης όσον αφορά στις χρήσεις γης της περιοχής. Αυτό δήλωσε και δεσμεύθηκε στους κατοίκους ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος στην πρόσφατη (29/9) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής, οπότε και συζητήθηκε το πρόβλημα που από το 2000 ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες σπιτιών και καταστημάτων στη Ροδόπολη, χωρίς μέχρι τις προάλλες να έχει σημειωθεί καμιά εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως το θέμα έφερε προς συζήτηση ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μ. Κόκκαλης, τηρώντας δέσμευσή του του περασμένου Ιουλίου: «Αν δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τον Οκτώβριο, τότε θα  καλέσω τους κατοίκους για να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κινηθούμε νομικά κατά του Δήμου», είχε υποσχεθεί τότε ο κ. Κόκκαλης.

Εισηγούμενος το θέμα ο Πρόεδρος ανέτρεξε σε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης: Το 2000 η Ροδόπολη απέκτησε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ισχύει μέχρι σήμερα. Όμως, επενέβη το Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή θεώρησε πως με αυτό το Σχέδιο η περιοχή γενικής κατοικίας, δηλαδή η περιοχή στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν πολλές εμπορικές χρήσεις και η οποία περικλείεται από τις οδούς Ροδοπόλεως-Καραϊσκάκη- Κολοκοτρώνη και Αγ. Ιωάννου, επεκτείνεται σε μεγαλύτερη έκταση από την επιτρεπόμενη. Έτσι ακυρώθηκε το Σχέδιο στο κομμάτι που αφορά στις χρήσεις γης.

Χάθηκε τότε η ευκαιρία να γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ με βάση τις προτάσεις του Οργανισμού της Αθήνας, όπως είχε γίνει και με τη Σταμάτα, οπότε ένα χρόνο αργότερα, το 2002, επιχειρήθηκε να λυθεί το οικιστικό πρόβλημα της Ροδόπολης με το Ν. 3044, που επέτρεπε τη χρήση γενικής κατοικίας. Η σχετική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ, επειδή μεταβάλλει επί το δυσμενέστερο το καθεστώς των χρήσεων γης, ενώ μέχρι προχθές αναμενόταν η ετυμηγορία για το σύνολο του νόμου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ράικος, μόλις την ίδια ημέρα το πρωί, στις 29 Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκε πως τελικά ο νόμος 3044 κρίθηκε στο σύνολό του αντισυνταγματικός, οδηγώντας έτσι εκ των πραγμάτων στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα απεγκλωβίζουν τις “άχρηστες σήμερα” περιουσίες των κατοίκων. Οι τελευταίοι, αν και μέχρι σήμερα πληρώνουν κανονικά τους φόρους που αναλογούν στα ακίνητά τους, εντούτοις δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν ή να τα ενοικιάσουν, με αποτέλεσμα να τους στερείται η δυνατότητα αξιοποίησης και άρα εισοδήματος.

Την αρχική απογοήτευση και αντίδραση των παρευρισκόμενων στη συνεδρίαση ήρθε να κατευνάσει η δήλωση – δέσμευση του Αντιδημάρχου πως στην επόμενη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου, και πάντως μέχρι το τέλος του χρόνου, θα προβλεφθεί κονδύλι 20.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης μερικής τροποποίησης του ΓΠΣ, ως προς τις χρήσεις γης, ώστε να εναρμονιστούν με την απόφαση του ΣτΕ. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η έγκριση του Οργανισμού της Αθήνας και στο τέλος της διαδικασίας η Ροδόπολη θα έχει πλήρες Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Με την παραπάνω εξέλιξη συμφώνησαν όλοι στο Τοπικό Συμβούλιο, ενώ υπήρξαν και αυτοί που προειδοποίησαν για μια μακρά και δύσκολη διαδικασία μετά την έγκριση της τροποποίησης: Πρόκειται για την πολεοδόμηση, δηλαδή τις πράξεις εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης, κατά την οποία οι μεγάλες ιδιοκτησίες, που υπάρχουν στη Ροδόπολη, ενδέχεται- βάσει του νόμου- να κληθούν να καταβάλουν μεγάλες εισφορές σε γη και σε χρήμα, εξέλιξη που ίσως απαιτεί τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, όπως πρότεινε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα.

Στην ίδια, τέλος, συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ενημέρωσε πως μπαίνει στην τελική ευθεία η κατασκευή της μοναδικής Παιδικής Χαράς της Ροδόπολης. Όπως ο ίδιος δήλωσε, από την εργολαβία των αρχικών 7 Παιδικών Χαρών, υπάρχει υπόλοιπο 50.000 ευρώ που θα «πέσει» στην Παιδική Χαρά της Ροδόπολης. Έτσι διαφοροποιείται ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός που προέτασσε- έναντι της Ροδόπολης, γεγονός που είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων- την Παιδική Χαρά στην Άνοιξη, η οποία εντούτοις θα κατασκευαστεί με αυτόνομη εργολαβία εντός του τρέχοντος έτους.