logo


Περίπτερο, απολογισμός, λογαριασμοί νερού, Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου, σωματεία, δωρεές ιδιωτών προς δημόσια σχολεία ήταν μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν σε ερωτήσεις τους οι παρατάξεις της μειοψηφίας στην Προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα:


Σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη λειτουργία του περίπτερου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου απηύθυνε προς τη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης. Υπενθυμίζεται πως ήδη βρίσκεται κατατεθειμένη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προσφυγή του, τόσο για την ηλεκτροδότηση του περίπτερου, που δανείζεται ρεύμα από το παρακείμενο σχολείο, όσο και για την επιφάνεια που καλύπτει, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπεται στη σύμβαση, όπως τονίζεται στην προσφυγή: “Τι απαντήσεις δώσατε στην Αποκεντρωμένη; Κάνετε πως δεν βλέπετε ότι παίρνει παράνομα ρεύμα από το Δημοτικό Σχολείο, ζημιώνοντας έτσι τη Σχολική Επιτροπή και το Δήμο; Και πως αντί για 10, καταλαμβάνει 50 τετραγωνικά;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης.

Ο ίδιος σε επόμενη ερώτησή του ασχολήθηκε με την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αφού πρώτα οι Δήμοι με τις Τεχνικές τους Υπηρεσίες τις κατατάξουν σε κατηγορίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Τούτο δεν έχει γίνει στο Δήμο Διονύσου, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας να κατηγορήσει τη Διοίκηση του Δήμου για ακόμη μια ολιγωρία.

Από την ίδια παράταξη ο Τ. Καρασαρλής έφερε στο προσκήνιο το θέμα με την εκ νέου πρόθεση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των Δήμων, καλώντας τους να τα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκαλώντας τη σύσσωμη αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μια ακόμη φορά.

Την καθυστέρηση στην κατάταξη των εγκαταστάσεων παραδέχθηκε στις απαντήσεις του ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι σε εξέλιξη η εργολαβία συντήρησης και επισκευής των γηπέδων. Με την ολοκλήρωσή της, προσέθεσε ο κ. Ζαμάνης, θα αδειοδοτηθούν όλοι οι αθλητικοί χώροι.

Όσο για το περίπτερο, ο Δήμαρχος ανέφερε πως η Τεχνική Υπηρεσία ήδη ασχολείται με την αδειοδότησή του, ενώ η Οικονομική Υπηρεσία με το διακανονισμό του χρέους των ενοικίων εκ μέρους του μισθωτή. Έχει, τέλος, ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής εξηγήσεων προς την Αποκεντρωμένη με συνημμένη την άποψη της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Στ. Μαγγίνα, Αντιδημάρχου Οικονομικών όταν υπεγράφη το συμβόλαιο ενοικίασης του περίπτερου.

Ενώ σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως υπογράμμισε, θα έρθει προς συζήτηση το σχετικό έγγραφο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που- όπως και δυο χρόνια νωρίτερα- καλεί τους Δήμους να μην καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Ζώτου ήταν η πρώτη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκου, και αφορούσε στις απουσίες των δημοτικών συμβούλων: “Βάσει ποιου άρθρου και με ποια διαδικασία χαρακτηρίζετε δικαιολογημένη την απουσία κάποιου συναδέλφου; Και γιατί δεν σας αρκεί η σχετική ενημέρωση προς τη Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου;” ρώτησε ο κ. Μπιτάκος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη θητεία της κ. Ζώτου ως δημοτικής συμβούλου, στη διάρκεια της οποίας η ίδια είχε σημειώσει πολλές αδικαιολόγητες απουσίες. Απάντηση πάντως στην ερώτησή του ο επικεφαλής της Νέας Πνοής δεν πήρε.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε στην τυχόν είσπραξη χρημάτων από τους χρήστες των επιμορφωτικών δράσεων του Δήμου, που παλιότερα διεξάγονταν από τον ΘΕΣΠΙ: “Κόβονται αποδείξεις, ακυρώθηκε η είσπραξη, κακώς εισπράττονται, και αν εισπράττονται πού βρίσκονται και πόσο είναι το ποσόν;” ρώτησε ο κ. Μπιτάκος.
Ερώτηση του ίδιου για την πραγματοποίηση του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση Δημάρχου για την ειδική συνεδρίαση περί τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, όπως έχει ήδη αναφέρει η Οδός Διονύσου.

Από την ίδια παράταξη ο Γ. Φωτάκης ζήτησε ενημέρωση για την πορεία του έργου της αποχέτευσης, μια που σε 10 μήνες ολοκληρώνεται η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου, που συνεχίζει να προχωρεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς “και τότε θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση”.

Τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στο έργο της αποχέτευσης παραδέχθηκε ο κ. Ζαμάνης, που όμως ενημέρωσε το Σώμα για την επίδοση ειδικής πρόσκλησης εκ μέρους του Δήμου στον εργολάβο, με την οποία καλείται να καταθέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ενέργειες ανά μήνα, η μη τήρηση των οποίων θα οδηγήσει στην έκπτωσή του. “Προς το παρόν οι όροι της πρόσκλησης τηρούνται, μια που η έκπτωση δεν εξυπηρετεί κανέναν”, δήλωσε ο Δήμαρχος.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου και η “ψυχή” της, Χρ. Γιαννέτου, που προσφέρει ανεκτίμητη δουλειά σε εθελοντική βάση, ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την ερώτηση του επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνα. Ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο που επιτελείται από εθελοντές στη Βιβλιοθήκη “όαση, σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από την απουσία ενεργών πολιτών που θα βοηθούσαν να πάει ο Δήμος μπροστά”. Ο κ. Ζυγούνας κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αναγνωρίσει όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά- με κάποιον τρόπο- την τεράστια προσφορά της κ. Γιαννέτου, η οποία μάλιστα προσφάτως υπέβαλε εγγράφως την παραίτησή της!

Αμέσως μετά ο συνάδελφός του Σπ. Σπηλιώτης, επίσης από τη ΔΑΔΙΟΝ, έθιξε το ζήτημα που απασχόλησε τη Σχολική Επιτροπή Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης λίγες ημέρες νωρίτερα: Όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, ιδιώτης που διατηρεί φροντιστήριο στο Κρυονέρι προέβη σε δωρεά εξοπλισμού και σειράς εργασιών σε σχολείο της περιοχής. Τη δωρεά απεδέχθη τόσο ο Διευθυντής του σχολείου, όσο και ο Δήμαρχος, που μάλιστα βράβευσε το δωρητή στη διάρκεια του αγιασμού. Το γεγονός αυτό, καθώς και η συζήτηση για την εκ των υστέρων έγκριση της δωρεάς από την Επιτροπή, συνάντησε τις έντονες διαμαρτυρίες των δυο Διευθυντριών Γυμνασίων Άνοιξης και Δροσιάς που μίλησαν για “γκρίζα διαφήμιση” αλλά και για σύγκριυση ανάμεσα στη δημόσια εκπαίδευση και την παραπαιδεία. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του κ. Σπηλιώτη, που μάλιστα επεσήμανε πως σε περίπτωση ατυχήματος εντός του σχολείου, την ποινική ευθύνη θα φέρει ο Δήμος.

“Κάθε βοήθεια προς τα σχολεία είναι ευπρόσδεκτη”, απάντησε ο Δήμαρχος, καταθέτοντας- όπως υπογράμμισε- την προσωπική του άποψη. “Ήμουν άλλωστε εγώ που βράβευσα το δωρητή την ημέρα του αγιασμού”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για την προσφορά της κ. Γιαννέτου, την χαρακτήρισε με τη σειρά του ανεκτίμητη, δήλωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια και για υλική αναγνώριση του έργου της, ενώ τόνισε πως δεν θα γίνει δεκτή από τη Δημοτική Αρχή η παραίτησή της.

 

Με δυο ερωτήσεις από τον ανεξάρτητο Σπ. Γιαννουλάτο έκλεισε ο κύκλος της προ Ημερησίας Διατάξεως στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννουλάτος μετέφερε τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Σταμάτας, κυρίως από τον Εύξεινο Πόντο και την Προκόνησο, σχετικά με τους φουσκωμένους λογαριασμούς νερού που θα κληθούν να πληρώσουν τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλάτο, η καταμέτρηση του νερού για το 2ο τετράμηνο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να ανέβει κλίμακα και οι κάτοικοι να επιβαρυνθούν με επιπλέον χρέωση. Πάντως αυτή η ανωμαλία αναμένεται σύντομα να διευθετηθεί, σύμφωνα και με τη διαβεβαίωση της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Α. Πέππα.

Με την εν συνεχεία τοποθέτησή του ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που το τελευταίο διάστημα δέχεται επίθεση από επώνυμους τοπικούς παράγοντες και από ημιεπώνυμα blogs που δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο της πόλης μας, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση το αυτονόητο: Ο δημοτικός σύμβουλος, το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει, για την οποία δεν νοείται να κατηγορείται και να καταδικάζεται. Στην άποψή του αυτή βρήκε σύμμαχο τον κ. Ζυγούνα της ΔΑΔΙΟΝ, που υπογράμμισε το επίσης αυτονόητο: “Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί ιδιότυπο bullying σε βάρος ενός δημοτικού συμβούλου κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Θεωρώ απαραίτητη μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να καταδικάζει όσους στοχοποιούν συναδέλφους”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής.

Σε τούτο το σημείο ο Δήμαρχος, αν και συμφώνησε με το αυτονόητο της ελεύθερης έκφρασης γνώμης, εντούτοις θυμήθηκε πως “σ’ αυτή την αίθουσα δημοτικοί σύμβουλοι βρεθήκαμε μηνυόμενοι από Σύλλογο (σ.σ. πρόκειται για τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Διονύσου που επί Διοίκησης Καλαφατέλη το 2014 μήνυσε όσους δημοτικούς συμβούλους είχαν υπερψηφίσει την υπόθεση με τα Οκοδομικά Τετράγωνα ΑΛΦΑ στην περιοχή) και ανακοίνωση δεν βγάλαμε. Όσο περισσότερο αναμοχλεύουμε τα πράγματα, τόσο περισσότερο μπερδεύονται”, δήλωσε ο κ. Ζαμάνης.