logo


Όποιος παρακολούθησε προχθες βράδυ, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Δροσιάς, δεν μπορεί παρά να θεωρήσει την αισιοδοξία της Δημοτικής Αρχής Διονύσου για την άμεση και ομαλή λειτουργία του Ζάννειου, όπου θα φιλοξενηθεί το σχολείο, μάλλον υπερβολική. Κι αυτό γιατί οι γονείς ήταν κάτι παραπάνω από ανήσυχοι για τα μέτρα που η Δημοτική Αρχή θα υλοποιήσει προκειμένου τα παιδιά τους να πηγαίνουν και να φεύγουν από το μισθωμένο σχολικό κτήριο επί της οδού Θησέως με απόλυτη ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα:
Τόσο ο νέος Διευθυντής του ΓΕΛ Δροσιάς Α. Ρέτσης, όσο και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ε. Φουντουκίδου, παραδέχονταν πως το Ζάννειο, στο κομμάτι του που έχει μισθώσει ο Δήμος, έγινε σχολείο- κόσμημα, που θα λύσει πέρα από κάθε αμφιβολία με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα της συστέγασης Γυμνασίου- Λυκείου στο σχολείο της Δροσιάς. Εντούτοις, παραμένει ακόμη άλυτο το πρόβλημα της εξασφάλισης συνθηκών που θα επιτρέπουν στα παιδιά να κινούνται με ασφάλεια από και προς το σχολείο τους:
Σύμφωνα με την κ. Φουντουκίδου, στο μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ Δήμου και Ζαννείου ρητά αναφέρονται οι δυο έξοδοι που προβλέπονται στο σχολικό κτήριο- μια επί της Λ.Θησέως, στο ύψος του καφέ Τρούφα, όπου υπάρχει και φωτεινός σηματοδότης, και μια επί της οδού Λεύκης, που σήμερα χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία των οχημάτων του Αρσακείου Τοσιτσείου.

Όμως στο σχετικό πρακτικό καταλληλότητας αναφέρεται μόνο μια είσοδος, αυτή επί της οδού Λεύκης, η οποία χαρακτηρίζεται χαμηλής κυκλοφορίας, και- δυνητικά- ακόμη μία που θα μπορούσε να διαμορφωθεί για λόγους ασφαλείας στον ίδιο δρόμο. Στην 5μελή Επιτροπή Καταλληλότητας προήδρευε η Π. Ξυθάλη από τη Διεύθυνση Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης ως αναπληρώτρια του Σ. Κάπελλα από τη Β’ Βάθμια Εκαπίδευση, μια αρχιτέκτων μηχανικός από τον πρώην ΟΣΚ, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Διονύσου Α. Πέππα, μια εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και μια εκπρόσωπος της ΔΟΥ Κηφισιάς. Οι παραπάνω ομόφωνα ενέκριναν την καταλληλότητα του κτηρίου, εφόσον προηγουμένως ολοκληρωθούν οι απαραίτητες κτηριακές επισκευές.

Όπως είναι εντούτοις γνωστό, στην κάθοδο της Θησέως προς Κηφισιά, από την Τρούφα μέχρι τη Λεύκης, και για απόσταση μισού χιλιομέτρου περίπου, πεζοδρόμιο δεν υπάρχει. Συνεπώς τα παιδά που θα κατευθύνονται προς το σχολείο έχοντας περάσει σ’ αυτήν την πλευρά του δρόμου από το φανάρι της Τρούφας, θα είναι για μεγάλη απόσταση εκτεθειμένα στην αυξημένη- λόγω ώρας- κίνηση των οχημάτων, περπατώντας πάνω στη Λεωφόρο. Δεν έχει άλλωστε περάσει πολύς καιρός που σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο ατύχημα ακριβώς στο σημείο εκείνο με θύμα μαθητή του Αρσακείου. Το Δικαστήριο, μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στην προχθεσινή Συνέλευση, δέχθηκε ως αιτία του ατυχήματος την έλλειψη πεζοδρομίου.

Την κατάσταση αυτή και τους προβληματισμούς τους εξέθεσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων, που μαζί με τον Διευθυντή του σχολείου, συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη λίγη ώρα πριν από τη Γενική Συνέλευση. Στη συνάντηση αυτή παρευρίσκονταν επιπλέον η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκαπίδευσης του Δήμου Α. Δελαγραμμάτικας καθώς και η ειδική σύμβουλος Δημάρχου για θέματα παιδείας και πολιτισμού Ξ. Νταγκαλή. Οι εντυπώσεις από τη συνάντηση αυτή, όπως τις μετέφερε στη Γενική Συνέλευση η Πρόεδρος του Συλλόγου, ήταν αλγεινές: Ο Σύλλογος και τα αιτήματά του αντιμετωπίστηκαν, όπως δήλωσε η κ. Φουντουκίδου, πλήρως απαξιωτικά από τους τέσσερις συνομιλητές τους, που έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους γονείς ότι δεν ξέρουν τι διαβάζουν αλλά και να τους χαρακτηρίσουν αχάριστους που δεν εκτιμούν την προσπάθεια του Δήμου να δώσει στα παιδιά ένα καλό σχολείο!

Οι γονείς δεν έφυγαν πάντως με άδεια χέρια από τη συνάντηση με το Δήμαρχο: “Μας υποσχέθηκαν πως θα μπει παλλόμενο φανάρι, σήμανση και διαγράμμιση μέχρι την τοποθέτηση σταθερού σηματοδότη, μπορεί να ενεργοποιηθεί η Πολιτική Προστασία του Δήμου για να βοηθά στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει μονοδρόμηση και διαμόρφωση της οδού Λεύκης (σ.σ. που, σημειωτέον, ανήκει στο γειτονικό Δήμο Κηφισιάς, όπως άλλωστε και οι εγκαταστάσεις του Ζαννείου), ενώ θα χρησιμοποιηθεί λεωφορείο της δημοτικής συγκοινωνίας για να διευκολύνει την πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο. Επιπλέον καταβάλλεται προσπάθεια να εξασφαλισθεί σχολικός τροχονόμος, παρόλο που δεν προβλέπεται για παιδά Λυκείου”, είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου.

Ημίμετρα χαρακτηρίστηκαν, όμως, οι παραπάνω παρεμβάσεις του Δήμου από την πλειονότητα των γονέων, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν πως αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλούς πρόσβασης, στο σχολείο αυτό τα παιδιά τους δεν θα τα στείλουν!

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη απόφαση, από τους περίπου 60 γονείς που παραβρέθηκαν, να συνταχθεί έγγραφο προς όλους τους συναρμόδιους φορείς- Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Παιδείας και Σχολική Επιτροπή Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσου, Περιφέρεια Αττικής, Κτηριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ) και Δήμο Κηφισιάς- όπου θα αναφέρεται πως ο Σύλλογος δεν θεωρεί ασφαλή την πρόσβαση των μαθητών από την οδό Λεύκης διότι το συγκεκριμένο σημείο που έχει επιλεγεί για να διασχίζουν τα παιδιά τη Λεωφόρο Θησέως είναι επικίνδυνο και καθόλου ασφαλές, με οποιονδήποτε τρόπο και αν ρυθμιστεί η κυκλοφορία. Μοναδική λύση ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών θεωρεί ο Σύλλογος την είσοδο από τη Λ. Θησέως στο ύψος της Τρούφας, η οποία και έχει παραχωρηθεί ως είσοδος στο μισθωτήριο συμβόλαιο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Στη Γενική Συνέλευση είχαν προσκληθεί αλλά δεν προσήλθαν ο Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Α. Στασινοπούλου και ο Πρόεδρος της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής, γεγονός που καταδικάστηκε από τους παριστάμενους γονείς. Παρών ήταν εντούτοις με την ιδιότητά του ως γονιού ο δημοτικός σύμβουλος Π. Τσούκας, μέλος ο ίδιος της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, όπου πριν από λίγες μόλις ημέρες όλοι συμφωνούσαν πως “Πρώτα η ασφάλεια των παιδιών και μετά όλα τα άλλα”.