logo


Τελείως διαφορετική εικόνα από τη συνηθισμένη παρουσίασε το Τοπικό Συμβούλιο Ροδόπολης στη χθεσινή, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασή του, με τους τόνους να ανεβαίνουν για πρώτη φορά τόσο, που πολλοί παριστάμενοι κάτοικοι έκαναν έκκληση για συνεννόηση και συνεργασία, ώστε να πάει ο τόπος μπροστά. Η αντιπαράθεση εστιάστηκε κυρίως ανάμεσα στον Πρόεδρο Μ. Κόκκαλη και την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Α. Πέππα, ενώ στις έντονες αψιμαχίες συμμετείχαν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Χωροταξίας Δ. Ράικος, καθώς και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Στ. Μαγγίνα.

Δική της επιστολή, άλλωστε, προκάλεσε τη συζήτηση του πρώτου θέματος, που αφορούσε σε έργα διαπλάτυνσης πεζοδρομίων και διαγράμμισης πεζοδιαβάσεων, πέραν αυτών που προβλέπει η ισχύουσα κυκλοφοριακή μελέτη για τη Ροδόπολη.

Σε δυο σημεία εστιάστηκαν κυρίως οι διαφωνίες, καθώς και η αντιπαράθεση, ανάμεσα στους αιρετούς:
*Μπορούν να γίνονται- και υπό ποιες προϋποθέσεις- παρεμβάσεις στους δρόμους της πόλης, εφόσον δεν προβλέπονται από ένα επιστημονικό εργαλείο, όπως είναι μια κυκλοφοριακή μελέτη;

Όχι, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, μια που η τυχαία επιλογή σημείων οδηγεί σε παρεμβάσεις- παγίδες, που με τη σειρά τους εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των διερχομένων: “Οι 4 διαβάσεις που προβλέπονται στη μελέτη καλώς φρεσκαρίστηκαν, όμως οι υπόλοιπες 16 που δεν προβλέπονται έγιναν τυχαία, άναρχα και σε σημεία πλήρως ακατάλληλα”, τόνισε επανειλημμένα αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Κόκκαλης, που έβαλε και την παράμετρο της ευθύνης αν συμβεί κάποιο ατύχημα: “Δεν νοείται διάβαση πεζών πάνω σε φρεάτιο, πάνω σε στροφή, πάνω στην είσοδο σπιτιών. Ποιος θα φέρει την ευθύνη αν συμβεί κάτι;”, αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος.

 Η διάβαση στη συμβολή των οδών Ροδοπόλεως και 25ης Μαρτίου «πέφτει» σε φρεάτιο…

 … ενώ αυτή επί της οδού 25ης Μαρτίου, οδηγεί κατ’ ευθείαν στην έξοδο γκαράζ!

Μπορούν, αντέκρουσε η Αντιδήμαρχος, μια που απαντούν στις ανάγκες των κατοίκων και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Διοίκησης του Δήμου, ενώ βασίζονται σε εκτιμήσεις των Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και σε ομόφωνη πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου στο Τεχνικό Πρόγραμμα περί κατασκευής πεζοδρομίων και διαβάσεων πεζών: “Δεν είναι πάντα αναγκαίος ο συγκοινωνιολόγος, κι ούτε όλες οι Δημοτικές Κοινότητες έχουν μελέτες. Οι παρεμβάσεις μας γίνονται, όπου εκτιμά η Υπηρεσία ότι είναι αναγκαίες”, απάντησε η κ. Πέππα. Προσέθεσε μάλιστα πως η ίδια βλέπει και σφυγμομετρά τις αντιδράσεις του κόσμου και πως το έργο θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες, ενώ η αρχή έγινε από τη Ροδόπολη γιατί “είναι η πιο καθαρή και τακτοποιημένη περιοχή”. Κατηγόρησε, τέλος, τον Πρόεδρο ότι είναι αυτός που δεν θέλει τα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις στην περιοχή.

*Ενημερώθηκε ή όχι ο Πρόεδρος για την έναρξη των εργασιών;
Όχι, υποστήριξε και πάλι ο κ. Κόκκαλης, που πριν από λίγες ημέρες είχε δημοσιοποιήσει και τη σχετική έντονη διαμαρτυρία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Μέχρι σήμερα δεν έχω μάθει ποιος ήταν ο εντολέας για τις διαβάσεις και τις διαγραμμίσεις, τα οποία κατ’ αρχάς πληροφορήθηκα από κατοίκους. Ο τοπικός σύμβουλος κ. Σεϊντής, μου είπε πως την εντολή είχε δώσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Τον ρώτησα και αυτός δήλωσε άγνοια. Εν συνεχεία απευθύνθηκα στην Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος με ερώτημα για συγκεκριμένο πεζοδρόμιο εκτός Σχεδίου και μου απάντησε πως εκεί θα φτιάξει μονοπάτι. Μακάρι να φτιαχτούν όλα τα πεζοδρόμια στο χωριό. Αλλά είναι δυνατόν να μην ενημερωνόμαστε από κανέναν για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει;” Ο ίδιος προσέθεσε πως «αν έλειπε η ασυνεννοησία, ο αυταρχισμός και η έπαρση κάποιων που ασκούν εξουσία, τότε στη Ροδόπολη θα γίνονταν έργα που θα τρίβαμε τα μάτια μας».

Δεν είναι απαραίτητη η συγκατάθεση του κάθε Προέδρου, απάντησε η κ. Πέππα, τη στιγμή που υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, κατηγορώντας τον κ. Κόκκαλη πως όφειλε να γνωρίζει τι γίνεται στην περιοχή του: «Γιατί επικαλείται άγνοια ο Πρόεδρος; Υπάρχει η ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου για τα πεζοδρόμια και τις διαγραμμίσεις στις διαβάσεις. Πρέπει να παίρνουμε το ΟΚ από κάθε Πρόεδρο για τα έργα;” (σ.σ. επειδή πολύς λόγος έγινε χθες για αυτή την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού, πρόκειται για μια από τις προτάσεις της περιοχής στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου που κατατέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και μιλάει για “Κατασκευή πεζοδρομίων όπου αυτό απαιτείται”, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ή συγκεκριμένη καταγραφή αναγκών).

Οι λεκτικές αψιμαχίες συνεχίστηκαν με τις παρεμβάσεις της ανεξάρτητης κ. Μαγγίνα, που επεσήμανε πως μια που νεότερη κυκλοφοριακή μελέτη δεν υπάρχει, “οι δυο Αντιδήμαρχοι με τη δική τους λογική ζωγράφισαν τις διαγραμμίσεις”, αλλά και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών που κατηγορούσε την κ. Μαγγίνα για στείρα αντιπολίτευση.

Οι φωνές που ζητούσαν συνεννόηση και συνεργασία από τους συναρμόδιους φορείς δεν εισακούονταν, ενώ δεν έλειψε και η παρέμβαση δημότη που ζητούσε να διακοπεί η συνεδρίαση και να κληθεί ο Δήμαρχος Διονύσου για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Αλλά και η επισήμανση του κ. Κόκκαλη πως για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του Τοπικού της Ροδόπολης σημειώνεται τέτοια ένταση, την οποία απέδωσε ευθέως στην παρουσία της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος.

Εν κατακλείδι, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος, έγγραφο της Δημοτικής Κοινότητας έχει ήδη αποσταλεί στους δυο Αντιδημάρχους καθώς και στην Τροχαία Κηφισιάς, όπου αναφέρονται οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εκτός προβλέψεων κυκλοφοριακής μελέτης, ενώ οι αρμόδιοι τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους.