logo


Στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Διονύσου, που βέβαια θα είναι απολογισμός τριετίας. Αυτό δήλωσε στη χθεσινή, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκου.

Υπενθυμίζεται πως ο ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων των Δημοτικών Αρχών είναι υποχρεωτικός, σύμφωνα και με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 217), αλλά και με το άρθρο 13 του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου. Όπως ορίζεται, ο απολογισμός πραγματοποιείται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση- στην οποία καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης- μέχρι τέλους Ιουνίου. Στη διάρκειά της ο Δήμαρχος παρουσιάζει τα πεπραγμένα της ∆ημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά την διοίκηση του ∆ήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Απολογισμό πεπραγμένων η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει πραγματοποιήσει μόνον έναν, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, με τη συμπλήρωση τότε ενός χρόνου θητείας. Η καθυστέρηση στην πραγματοποίησή του αποδόθηκε στις εξελίξεις της κεντρικής πολιτικς σκηνής, αλλά και στην επιθυμία της Διοίκησης να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, μια που μέχρι τότε οι απολογισμοί γίνονταν συνήθως μέσα στον Αύγουστο. Είχε μάλιστα σημαδευτεί ο απολογισμός του 2015 από τις έντονες διαμαρτυρίες και την αποχώρηση τελικά δυο παρατάξεων από τη συνεδρίαση: Η Νέα Πνοή για τον Διόνυσο αποχώρησε διαμαρτυρόμενη γιατί η Δημοτική Αρχή δεν δέχθηκε τον τρόπο παρουσίασης των θέσεών της με τη χρήση διαφανειών, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση για την καθυστερημένη αποστολή του εγγράφου του απολογισμού στην επικεφαλής Ζ. Σώκου.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016, σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, ο Δήμαρχος συνέδεσε την πραγματοποίηση του απολογισμού με την υποχρεωτικότητά της: “Αν δεν επιβάλλεται, τότε μάλλον απολογισμός φέτος δεν θα γίνει”, είχε πει τότε. Όπως και έγινε.

Ενώ και τον περασμένο Ιούλιο η αντίστοιχη ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είχε μείνει αναπάντητη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι παρατάξεις της μειοψηφίας- παρόλες τις διαμαρτυρίες τους- δεν ενεργοποίησαν επί δυο χρόνια τη δυνατότητα που τους δίδεται από τη νομοθεσία να προκαλέσουν οι ίδιες τη συνεδρίαση για τον απολογισμό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2, του Ν. 3852/2010.