logo


“Τα μαθηματικά είναι η μόνη αξιόλογη μεταφυσική” είχε πει από τον 19ο κιόλας αιώνα ο Ουίλιαμ Τόμσον, περισσότερο γνωστός ως Λόρδος Κέλβιν, που επινόησε την φερώνυμη θερμοκρασιακή κλίμακα.

Και όντως, μεταφυσικοί μοιάζουν οι υπολογισμοί που γίνονται εδώ και δυόμιση χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η ανακατασκευή και πιστοποίηση των 32 Παιδικών Χαρών του Δήμου Διονύσου.

Στην αρχή, είχαμε το έργο που αφορούσε σε 7 Παιδικές Χαρές- μία για κάθε Δημοτική Κοινότητα. Το έργο αυτό συμβασιοποιήθηκε με 300.000 ευρώ, ενώ είχε αρχικό προϋπολογισμό ακριβώς το διπλάσιο ποσό, 600.000 ευρώ. Τα απλά μαθηματικά λένε πως η κάθε Παιδική Χαρά στοίχισε λίγο παραπάνω από 40.000 ευρώ, και μάλιστα από Ίδιους Πόρους του Δήμου. Το έργο αυτό, που “μοιάζει πιο πολύ με προμήθεια” σύμφωνα με τις δηλώσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια, πήρε δυο παρατάσεις, δανείστηκε υλικά από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου και θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή όχι 7 αλλά 6 Παιδικών Χαρών: Όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου, η Ροδόπολη- που διαθέτει μόνο μία Παιδική Χαρά- θα μείνει στη φάση αυτή εκτός νυμφώνος. Σχετική ήταν άλλωστε και η πρόσφατη δημόσια διαμαρτυρία του Προέδρου της περιοχής Μ. Κόκκαλη. Μέχρι στιγμής στους δημότες έχουν αποδοθεί οι Παιδικές Χαρές στον Άγ. Στέφανο, τη Δροσιά και τη Σταμάτα, ενώ σχεδόν έτοιμη είναι αυτή του Διονύσου, και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες και του Κρυονερίου.

Πριν από 14 μήνες ακριβώς, στο Τοπικό Συμβούλιο του Κρυονερίου ο νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, εντεταλμένος τότε για την περιοχή, ανακοίνωνε πως για την ανακατασκευή και πιστοποίηση των υπόλοιπων 25 Παιδικών Χαρών υπάρχει μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, που κατεβάζει το συνολικό κόστος στις 380.000 ευρώ. Με τα ίδια απλά μαθηματικά, καθεμιά από αυτές τις 25 Παιδικές Χαρές θα στοίχιζε στο Δήμο 15.200 ευρώ- πριν από την έκπτωση που πιθανόν έδινε ο εργολάβος.

Τα πράγματα άλλαξαν και πάλι τον περασμένο Μάιο, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την “προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών για την ανακατασκευή έξι (6) Παιδικών Χαρών του ∆ήµου ∆ιονύσου µε την προµήθεια και τοποθέτηση παιχνιδιών, δαπέδων και λοιπού αστικού εξοπλισµού, µε στόχο την πιστοποίηση των κοινόχρηστων αυτών χώρων του ∆ήµου για το έτος 2017, σύµφωνα µε τις τεχνικές προδιαγραφές και τα σχετικά πρότυπα ασφαλείας”, όπως ανέφερε η εισήγηση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση και στην Οικονομική Επιτροπή εκτός Ημερησίας Διατάξεως στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και εγκρίθηκε η σχετική δαπάνη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η σχετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Σύμφωνα με τα μαθηματικά, από την άλλη πλευρά, καθεμιά από αυτές τις 6 Παιδικές Χαρές θα στοιχίσει κατ’ αρχάς 63.000 ευρώ! Στο ποσόν βέβαια δεν συνυπολογίζεται η έκπτωση που θα δώσει ο ανάδοχος του έργου στον ανοιχτό διαγωνισμό που θα ακολουθήσει.

Φαίνεται όμως τελικά πως ο λόρδος Κέλβιν είχε δίκιο και τα μαθηματικά είναι η μόνη αξιόλογη μεταφυσική. Γιατί σε χτεσινό Δελτίο Τύπου του Δήμου Διονύσου, και με αφορμή τη συνάντηση του κ. Ζαμάνη με τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Π. Φιλίππου συζητήθηκαν έργα για το Δήμο μας, ανάμεσά τους και η ανακατασκευή και πιστοποίηση των υπολοίπων Παιδικών Χαρών, με το κόστος για το συνολικό έργο να εκτιμάται γύρω στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ!!! Το έργο, μάλιστα, αυτό μαζί με τις ασφαλτοστρώσεις, θα ενταχθεί στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, κατά δήλωση του κ. Φιλίππου. Τουτέστιν καθεμιά από τις υπόλοιπες 19 (δώδεκα) Παιδικές Χαρές θα στοιχίσουν και πάλι, στην Περιφέρεια αυτή τη φορά, 63.000! Και αυτό επιβεβαιώνεται από σχετική δήλωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών στην Οδό Διονύσου.

Ένα και μοναδικό ερώτημα εδώ: Με ποιο κόστος πρέπει να θεωρεί ο πολίτης ότι η Παιδική Χαρά όπου πάει το παιδί του για να παίξει είναι πλήρως πιστοποιημένη και άρα ασφαλής; Με τις 41.000, με τις 15.000 ή με τις 63.000 ευρώ;