logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) Διονύσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗ.ΣΥ), θεωρώντας ότι έχει υποχρέωση απέναντι στους Προδευτικούς Δημοκρατικούς Πολίτες, να εκφράσει με σαφήνεια και παρρησία τις απόψεις και τις προτάσεις της για το, εξαιρετικής σημασίας, θέμα της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως περνά μέσα από την εκλογή του νέου ηγέτη του Φορέα, συνήλθε την Παρασκευή 14/9/2017.

Μετά από διεξοδική συζήτηση κατέληξε στα εξής:
1 Η υπόθεση της ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χώρα και την επίλυσηή τους σε ριζοσπαστική-προοδευτική κατεύθυνση. Να ταυτίζει δηλ. το διακύβευμα που αφορά τη χώρα, με το δικό της διακύβευμα.

2 Η Παράταξη πρέπει να διαθέτει την καθαρή ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Μια φυσιογνωμία που θα καλύπτει τον προοδευτικό χώρο της αριστεράς και του κέντρου και θα βρίσκεται πάντα απέναντι στη συντήρηση, όποιο χρώμα και αν έχει αυτή. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε μονόπλευρες επιλογές π.χ. περί Κέντρου, που χαρίζουν σε “δήθεν αριστερές δυνάμεις” το μεγάλο αυτό πολιτικό χώρο.

3 Η Παράταξη πρέπει να ηγεμονεύσει και πάλι ιδεολογικά και πολιτικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς και να μην αποτελέσει πολιτικό ή μετεκλογικό συμπλήρωμα της συντηρητικής παράταξης ή της εθνικολαϊκιστικής κυβερνώσας συμμαχίας.
Το ερώτημα με ποιον συνεργαζόμαστε μετεκλογικά δεν υφίσταται. Παλεύουμε για την πολιτική αυτονομία μας, υπηρετώντας τις Αρχές και Αξίες μας. Αυτή η επιλογή μάς οριοθετεί ακριβώς από τους άλλους.

4 Η Χώρα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, με ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο “ΝΕΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ”, για να απελευθερωθούν οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα όσων επλήγησαν άδικα από την κρίση. Μια κρίση, που φέρει τη σφραγίδα της δεξιάς συντήρησης (ΝΔ), ιδιαίτερα με την 6ετή διακυβέρνηση Καραμανλή, ενώ η συνέχιση και εμβάθυνσή της φέρει τη σφραγίδα της αριστερής συντήρησης (ΣΥΡΙΖΑ).

5 Η “ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ”, πρέπει να λαμβάνει υπ’όψη τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ και δεν είναι άλλες από τον παρασιτισμό και τον πελατειασμό. Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό, με τίποτα δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη προοδευτική πρόταση με τις μεγάλες ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χώρα. Μεταρρυθμίσεις, δείγμα γραφής των οποίων είχαμε κατά το διάστημα της διακυβέρνησής μας του 2009-2011.

6 Η οργανωτική μετεξέλιξη του Φορέα από πολυκομματικό σε ενιαίο, προϋποθέτει την πολιτική ενότητα των επί μέρους προοδευτικών δυνάμεων που σήμερα έχουν συγκλίνει στη ΔΗ.ΣΥ.
Η φυσιογνωμία, η κατεύθυνση, η μορφή, οι δομές, οι πολιτικές της ΔΗ.ΣΥ., πρέπει να είναι καθημερινά ζητούμενα, μέσα από την κοινή πορεία που θα βγάλει τη χώρα από την Κρίση.
Μας είναι αδιανόητο, πριν επιτευχθεί αυτή η πολιτική ενότητα, να γίνεται συζήτηση για την κατάργηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας των κομμάτων και των κινήσεων που συνεργάζονται στο πλαίσιο της ΔΗ. ΣΥ. Η αυτοτέλεια των κομμάτων και των κινήσεων, είναι υπόθεση των ίδιων των φορέων και των μελών τους και δεν μπορεί να αποτελεί υπόθεση διαδικασιών στο πλαίσιο της ΔΗΣΥ.

7 Η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας, που λειτουργεί με απόφαση του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποστολή της έχει να διασφαλίσει την εκλογική διαδικασία και να ολοκληρώσει το έργο της με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, υλοποιώντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου, όχι τις απόψεις του κάθε υποψήφιου.

8 Επιδιώκουμε, τη μαζική συμμετοχή των Προοδευτικών Δημοκρατών Πολιτών, με την αυτοπρόσωπη παρουσία των. Η εξ αποστάσεως ψήφος εφόσον παράλληλα προκριθεί, πρέπει απαραιτήτως να διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας.

9 Πρέπει όλοι οι υποψήφιοι καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα και κινήσεις, να δεσμευθούν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και ότι όλοι, από κοινού, θα εργαστούν στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με βάση τις παραπάνω θέσεις καλούμε όλους τους υποψήφιους Προέδρους να τοποθετηθούν, ώστε οι Προοδευτικοί Δημοκρατικοί Πολίτες να μπορέσουν να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Από τη ΣΕ της ΔΗ.ΣΥ. Διονύσου