logo


Αντιδράσεις σημειώθηκαν στην πρόσφατη (Παρασκευή 15/9) συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τη χορηγία σειράς εργασιών στο Λύκειο Κρυονερίου από επιχειρηματία που διατηρεί φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή. Οι αντιδράσεις, προερχόμενες κυρίως από τις Διευθύντριες Ε. Κρεμμύδα και Ε. Πολίτη των Γυμνασίων Άνοιξης και Δροσιάς αντιστοίχως, εστιάζονταν αφενός μεν στο γεγονός πως η αποδοχή της χορηγίας ήρθε προς συζήτηση στην Επιτροπή αφού οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί και αφετέρου στη “γκρίζα διαφήμιση”, όπως τόνισε η κ. Πολίτη, του επιχειρηματία της συμπληρωματικής εκπαίδευσης την οποία λειτουργοί της κύριας εκπαίδευσης δεν μπορούν να δεχτούν. Επιπλέον, κάποια μέλη φάνηκε να αγνοούν το γεγονός πως η χορηγία είχε ήδη γίνει δεκτή όχι μόνο από το Σχολείο, αλλά και από το Δήμο: Στο Δελτίο Τύπου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τονίζονται οι ευχαριστίες του Δημάρχου προς τον επιχειρηματία- και προς τον μεγάλο ευεργέτη και επίτιμο δημότη της πόλης Αθ. Μαρτίνο για δική του δωρεά- αλλά και η τιμητική βράβευση και των δυο στη διάρκεια του αγιασμού στο Σχολείο.

Πιο συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας κατέθεσε αίτημα στο Δήμο να αναλάβει με δικά του έξοδα και συνεργεία σειρά εργασιών στο Λύκειο Κρυονερίου, που περιελάμβαναν επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού κ.λπ., κόστους- σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Α. Δελαγραμμάτικα– 12.000 ευρώ περίπου. Ο κ. Δελαγραμμάτικας πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής την αποδοχή της χορηγίας, γιατί “γλύτωσε η Σχολική Επιτροπή 12.000 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που- παρά τις ανάγκες- δεν υπήρχε σχετικό αίτημα του σχολείου προς το Δήμο”. Ο Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως η χορηγία από τον επιχειρηματία έγινε τώρα, “γιατί πριν κάτι δεν του άρεσε”. Προσέθεσε μάλιστα πως ο ίδιος ο Διευθυντής του Λυκείου πρότεινε την τιμητική βράβευση τόσο του εν λόγω επιχειρηματία, όσο και του κ. Μαρτίνου για επιπλέον χορηγία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές προς το ίδιο σχολείο.

“Δεν είναι καθόλου απλό το θέμα αυτής της αποδοχής” δήλωσαν από την πλευρά τους οι Διευθύντριες των Γυμνασίων, με την κ. Κρεμμύδα να υπογραμμίζει πως ό, τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό: “Υπάρχει ασυμβατότητα στο αντικείμενο, μια που με τυχόν αποδοχή επιβραβεύουμε τη λογική της παραπαιδείας έναντι της δημόσιας εκπαίδευσης”, τόνισε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια του Γυμνασίου Άνοιξης.

“Γκρίζα διαφήμιση” χαρακτήρισε την κίνηση του επιχειρηματία, υπερθεματίζοντας στα παραπάνω, η συνάδελφός της από το Γυμνάσιο της Δροσιάς: “Παρόλο που θεωρώ τις χορηγίες και τις δωρεές ευπρόσδεκτες γενικά, εντούτοις ως δημόσια λειτουργός πιστεύω πως η αποδοχή της συγκεκριμένης χορηγίας από Διευθυντή δημόσιου σχολείου δεν είναι πολιτικά ορθή”, τόνισε η κ. Πολίτη, ψηφίζοντας λευκό.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και η δημοτική σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Σ. Ντούντα, μια που “ο επιχειρηματίας σίγουρα είχε συμφέρον για ό, τι έκανε”, υπερψήφισε όμως την αποδοχή, γιατί οι εργασίες είχαν ήδη γίνει.

Στις παραπάνω αντιρρήσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής αντιπαρέβαλε το γεγονός πως ασυμβίβαστο θα μπορούσε να υπάρχει και στην αποδοχή των δωρεών εκ μέρους του Α. Μαρτίνου, μια που μέλος της οικογένειάς του συμμετέχει στις εκλογικές διαδικσίες με συγκεκριμένο πολιτικό φορέα.

Η εκ των υστέρων αποδοχή της χορηγίας, εγκρίθηκε τελικά με 6 ψήφους, μια που μειοψήφησαν με αρνητική και λευκή ψήφο οι κυρίες Κρεμμύδα και Πολίτη αντιστοίχως, λίγη ώρα αφού είχαν υπερψηφιστεί ομόφωνα και εκ των υστέρων και πάλι οι εργασίες ελαιοχρωματισμού που είχαν πραγματοποιηθεί στα σχολεία στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως τη συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησαν κατά ένα μέρος τόσο η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικών Υποδομών Α. Στασινοπούλου όσο και ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γ. Πετρουλάκης, δίνοντας τα εύσημα στην Επιτροπή για την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στα σχολεία και εκφράζοντας τις ευχές τους για καλή σχολική χρονιά.