logo


Ο χρόνος, αλλά και η έλλειψη συντήρησης, άρχισαν να αφήνουν τα σημάδια τους στα αγάλματα που κοσμούν από το 2004 το Δάσος στην καρδιά της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου. Πέρα από το μαύρισμα λόγω της ρύπανσης, πέρα από το χάραγμα συνθημάτων πάνω στους μαρμάρινους όγκους, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και μικρή κλίση σε κάποια από τα αγάλματα, με τη μεγαλύτερη στο έργο Μάτια του Κόσμου του γλύπτη Λ. Λουκίδη, που εδώ και λίγο καιρό έχει πάρει μεγάλη κλίση, μια που η ξύλινη βάση στην οποία είχε τοποθετηθεί έχει διαβρωθεί.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη (13/9) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου με την εισήγηση του προέδρου Τ. Μπάση να ζητεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μελέτη αποκατάστασης των ξύλινων βάσεων σε όλα τα αγάλματα, αλλά και φωτισμού τους, ώστε να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο. Στο άμεσο μέλλον πάντως ο γλύπτης πρόκειται να ξανανέβει στο Διόνυσο, ώστε να γίνει η μεταφορά του έργου του σε διπλανή, ασφαλέστερη, βάση από μπετόν.

 Φθορές παρουσιάζει και το έργο Τήνελλα ώ Καλλίνικε του Δ. Γερολυμάτου

Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή των αγαλμάτων- που έμεινε γνωστή ως Συμπόσιο Γλυπτικής- έγινε το καλοκαίρι του 2004, επί Διοίκησης του αείμνηστου Σακελλάριου Σωτηρίου, στο πλαίσιο των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, και με κεντρικό θέμα την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνολικά 15 κορυφαίοι σύγχρονοι γλύπτες λάξευαν επί ένα μήνα μάρμαρα, δωρεά από τα Λατομεία, για να τιμήσουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Αθήνας και το ολυμπιακό ιδεώδες. Σήμερα 13 από τα αγάλματα παραμένουν στο Δάσος, απέναντι από τον παλιό Σταθμό του τρένου, διαμορφώνοντας ένα άτυπο Πάρκο Γλυπτικής. Οι Δρομείς του Θ. Παπαγιάννη βρίσκονται τοποθετημένοι έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της περιοχής, ενώ η Ολυμπιακή Εκεχειρία του συντοπίτη Α. Φόρτωμα κοσμεί το παρκάκι στη συμβολή Καϊρη και Μ. Κυδωνιών.