logo


Ένα πλήρως απαξιωμένο συλλογικό όργανο, που με τη σημερινή Διοίκηση- δηλαδή επί τρία χρόνια- έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες συνεδριάσεις, θυμήθηκε το ρόλο του και συνεδριάζει την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 2 το μεσημέρι στην Άνοιξη με 5 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Πρόκειται για τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ), της οποίας Πρόεδρος με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ορίσθηκε τον περασμένο Μάιο ο δημοτικός σύμβουλος Ευ. Τσαγκαράκης, αντικαθιστώντας τον Β. Δαρδαμάνη που μετακινήθηκε στην Αντιδημαρχία Διοικητικών Υπηρεσιών. Τα θέματα που θα συζητηθούν από την ΔΕΠ την προσεχή Τετάρτη περιλαμβάνουν:

*Την κατανομή πιστώσεων σε Δημοτικά και σε Γυμνάσια- Λύκεια, οι οποίες εντούτοις έχουν φθάσει στο Δήμο Διονύσου από τον Ιανουάριο και το Μάιο αντιστοίχως, όπως μαρτυρούν και οι ημερομηνίες στους αριθμούς πρωτοκόλλου. Μάλιστα, η πρώτη πρόσκληση προς την ΔΕΠ να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο την κατανομή των επιχορηγήσεων αυτών “προκειμένου το λογιστήριο να προχωρήσει στην ενταλματοποίηση”, ήρθε στην Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2017 με υπογραφή τής ανεξάρτητης σήμερα Στ. Μαγγίνα, που ήταν ακόμη τότε Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών!
*Την κατανομή επιχορήγησης 67.000 ευρώ περίπου στις Σχολικές Επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Το ποσόν αυτό, που έρχεται από το ΥΠΕΣ, προστίθεται στις 200.000 ευρώ που θα διατεθούν από το Δήμο Διονύσου για τον ίδιο σκοπό, μέσω σχετικού διαγωνισμού.
*Το τρίτο θέμα αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Σταμάτας, μια που το κτηριακό πρόβλημα είναι ασφυκτικό. Απασχολεί το Σχολείο, αλλά και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως μαρτυρούν τα συνημμένα έγγραφα, αλλά θα συζητηθεί μόλις μεθαύριο- και αφού τα σχολεία έχουν ανοίξει!- από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο (3/2/2017) του Δ/ντή του Δημοτικού Δ. Παπαθανασίου, που επισημαίνει πως το κτηριακό πρόβλημα έχει αναφερθεί από το Μάρτιο του 2016 στη Σχολική Επιτροπή Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά “μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια ενέργεια και τα χρονικά περιθώρια για τις εγγραφές των μαθητών στενεύουν”.
*Αλλαγή σχολικών ορίων ζητεί ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Νηπιαγωγείου Διονύσου, θεωρώντας πως στην περιοχή που καλύπτει το σχολείο θα πρέπει να προστεθεί και η Ρέα, μια που βρίσκεται πιο κοντά στο σχολείο του Διονύσου, παρά σ’ εκείνο της Δροσιάς. Σύμφωνα με το έγγραφό τους, από τη μια πλευρά το Νηπιαγωγείο της Δροσιάς παίρνει τα παιδιά με κλήρωση, μια που δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις, στις οποίες καλείται εν συνεχεία να ανταποκριθεί το Νηπιαγωγείο του Διονύσου. Παράλληλα πολλοί γονείς από τη Ρέα εκφράζουν ενδιαφέρον για το σχολείο του Διονύσου, που δεν μπορεί όμως να ικανοποιήσει εγκαίρως τις σχετικές αιτήσεις εγγραφής. Και αυτό το αίτημα μετράει κάμποσους μήνες, από τον περασμένο Μάρτιο, παρόλο που οι Νηπιαγωγοί τονίζουν πως είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα πριν ξεκινήσουν οι εγγραφές, το Μάιο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Νόμο 1566/1985 ο ρόλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας είναι να “εισηγείται στο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας και στο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τους, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών”.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:
1. Α’ και Β’ κατανομή πιστώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για κάλυψη λειτουργικών Δαπανών Σχολείων έτους 2017, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ποσού 103.284,84 ευρώ (αριθμ. πρωτ. 2800/31-1-17 και 13933/12-5-2017).
2. Κατανομή Επιχορήγησης για επισκευή και συντήρηση των Σχολικών Κτιρίων έτους 2017, ποσού 66.999,35 ευρώ.
3. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Δ.Σ. ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018
α)Εισηγήσεις αλλαγής σχολικών ορίων Δήμου Διονύσου
β)Εξασφάλιση της αναγκαίας αίθουσας κ.ά.
4. Τροποποίηση των ορίων της Σχολικής Μονάδας του 1ου Νηπιαγωγείου Διονύσου.
5. Τροποποίηση Ορίων Σχολικών Μονάδων για το Σχολικό Έτος 2017-2018.