logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εξαιρετική επιτυχία και τεράστια συμμετοχή δημοτών ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Διονύσια 2017 που διοργανώνει ο Δήμος Διονύσου, από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη δόθηκε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελ. Κορολή, στη Δροσιά, με συναυλία από το νεανικό συγκρότημα Vegas και τη Ραλλία Χρηστίδου.

 

Ο Δήμαρχος Διονύσου, Διονύσης Ζαμάνης παρευρέθηκε στην εκδήλωση και στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα Διονύσια 2017 και στην ιδιαίτερη αξία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τους πολίτες λέγοντας: «Ο Πολιτισμός είναι σημαντικό αγαθό αλλά και τρόπος έκφρασης του ανθρώπου και ο Δήμος Διονύσου δίνει προτεραιότητα σε αυτόν ως αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Γι’ αυτό, στηρίζει σταθερά τις πολιτιστικές δράσεις όχι μόνο μέσα από τη διοργάνωση επώνυμων εκδηλώσεων, αλλά και με την υποστήριξη και προβολή πολιτιστικών δρώμενων τοπικών φορέων και συλλόγων, καθώς και με την προσφορά στους δημότες πληθώρας επιμορφωτικών προγραμμάτων και δημιουργικής ενασχόλησης. Οι παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των Διονυσίων 2017 επελέγησαν με κριτήριο την υψηλή αισθητική, για να προσφέρουν δωρεάν, ποιοτική ψυχαγωγία και διασκέδαση σε όλους και σας προσκαλώ να τις παρακολουθήσετε».

Η αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοιν. Δομών κα Αναστασία Στασινοπούλου καλωσόρισε με τη σειρά της τους παρευρισκόμενους και μίλησε για τη μεγάλη σημασία του πολιτιστικού θεσμού των Διονυσίων που διαρκώς εμπλουτίζονται καλλιτεχνικά και κάθε χρόνο αναβαθμίζονται, με εκδηλώσεις που σχεδιάζονται με αγάπη και μεράκι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τους χώρους που προσφέρονται στον Δήμο.

Η συνέχεια ανήκε στους Vegas, που με τον ZeRaw, την Κατερίνα Κουκουράκη στα φωνητικά και τον DJ Airth ξεσήκωσαν το νεανικό κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο της συναυλίας και συμμετείχε με ενθουσιασμό στο διαδραστικό μουσικό πρόγραμμα του δημοφιλούς συγκροτήματος. Μετά το ρυθμικό κρεσέντο των Vegas τη σκυτάλη πήρε η Ραλλία Χρηστίδου, μία από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, που με την αισθαντική, μεστή φωνή της τραγούδησε γνωστές επιτυχίες από μια μεγάλη γκάμα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου καθώς και την πρόσφατη επιτυχία της «Ως το φεγγάρι να με πας», σε μια βραδιά, γεμάτη ρυθμό και μελωδία, σε ένα μουσικό ταξίδι χωρίς σύνορα.

Η δεύτερη εκδήλωση των Διονυσίων 2017, Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στον υποβλητικό αρχαιολογικό χώρο του Βωμού Διονύσου, με περιορισμένο αριθμό θέσεων λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου.

Ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Δ. Ζαμάνης στην έναρξη της εκδήλωσης αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίησή της, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί η μεγάλη αξία του αρχαιολογικού χώρου του Βωμού σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει το έναυσμα μιας κοινής προσπάθειας τόσο του Δήμου και των τοπικών φορέων του όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να αναδειχθεί η αδιαμφισβήτητη ιστορική και αρχαιολογική σημασία αυτού του χώρου, στον οποίο οι πρόγονοί μας, οι κάτοικοι του αρχαίου Δήμου Ικαρίας Αττικής, παρακολουθούσαν τα δρώμενα που γίνονταν προς τιμή του θεού Διονύσου και γεννήθηκε το θέατρο από τον Θέσπι. Θα κάνουμε όσα χρειάζονται στην κατεύθυνση αυτή».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Αν. Στασινοπούλου μίλησε για την ιστορικότητα και την αρχαιολογική αξία του Βωμού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, Αναστάσιος Μπάσης.

Η παρουσία, στη συνέχεια, της κορυφαίας ηθοποιού Εύας Κοταμανίδου, να απαγγέλει με τον μοναδικό της τρόπο αποσπάσματα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή και στη συνέχεια το σπαρακτικό ποίημα Σονάτα του Σεληνόφωτος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, δημιούργησε μία μοναδικά συγκινησιακή ατμόσφαιρα με τους θεατές να είναι συμμέτοχοι σε μία αληθινή μυσταγωγία της τέχνης. Ακολούθησε, η εξαιρετικά μελωδική απόδοση πολλών γνωστών ελληνικών τραγουδιών, κορυφαίων μας δημιουργών, όπως Θεοδωράκης, Λοΐζος και Χατζηδάκης, με αναφορά στο φεγγάρι, που πρόσφερε στους παρευρισκόμενους μοναδικές στιγμές αναπόλησης. Η μαγευτική βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά με τη Συννεφιασμένη Κυριακή του Βασίλη Τσιτσάνη, κάτω από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών. Τα τραγούδια ερμήνευσαν η Σοφία Βόσσου και η Μαρία Γράμψα, με τη συνοδεία του κορυφαίου σολίστ του μπουζουκιού Μανώλη Καραντίνη και τη συμμετοχή της Μαρίας Τσοκάνη στα πλήκτρα και του Αλέξη Σκάρπου στο μπουζούκι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο Γιάννης Τζουανόπουλος.

Οι πρώτες εκδηλώσεις των Διονυσίων 2017 ολοκληρώθηκαν, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου με τη μεγαλειώδη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Γιάννη Ζουγανέλη στον παλιό σταθμό του τρένου στον Διόνυσο. Περισσότεροι από 2000 δημότες και κάτοικοι έσπευσαν να απολαύσουν τους δύο μοναδικούς καλλιτέχνες, που τους πρόσφεραν μία αξέχαστη μουσική βραδιά με ένα ιδιαίτερα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

O Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με τον γνώριμο συνδυασμό του ηλεκτρικού ήχου της κιθάρας του με τη μελωδία και τον λυρισμό, ερμήνευσε εκτός από την πρόσφατη δισκογραφία του, διαχρονικές επιτυχίες όπως τα «Πεθαίνω για Σένα», «Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας», «Τιτανικός», «Έλα ψυχούλα μου», «Νότος», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» «Πόσο σε θέλω» και άλλες. Ο Γιάννης Ζουγανέλης με την πολυδιάστατη καλλιτεχνική του προσωπικότητα τραγούδησε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο γνωστές επιτυχίες του όπως, «Στέλλα», «έρωτας είναι ο Γιάννης» «Μακρυμάλλης», «Γιαννάκη Ομορφόπαιδο» ενώ παράλληλα χάρισε γέλιο μέχρι δακρύων, με το γνωστό του stand up comedy και την αθυρόστομη σάτιρα των πάντων. Η εκπληκτική βραδιά έκλεισε με τους θεατές να τραγουδούν μαζί τους, το γνωστό σε όλους, «Ήτανε μια φορά» των Ξαρχάκου – Φέρρη και να χειροκροτούν παρατεταμένα.

Την παρουσίαση όλων των εκδηλώσεων έκανε η Βίκυ Κλήμη και παρευρέθηκαν σε αυτές, επίσης, οι βουλευτές Γ. Δέδες και Β. Οικονόμου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στ. Κοροβέσης και Γ. Σμέρος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Ζώτου, οι αντιδήμαρχοι Β. Δαρδαμάνης, Αγγ. Πέππα, Δ. Ράικος και Κ. Ταουξή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Γκιζελή, Ελ. Καγιαλή, Β. Κοκμοτός, Δ. Κωστάκης, Αν. Μπάσης, Α. Μπέτσης, Χρ. Ντούντα, Ευ. Τσαγκαράκης, Π. Τσούκας, Π. Χρονόπουλος, Γ. Τσουδερός, Γ. Φωτάκης και Β. Ρηγοπούλου, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, Αγ. Στεφάνου Μ. Κασαπάκης, Άνοιξης Χ. Πιπέρης, Δροσιάς Χρ. Ποτίδης, Κρυονερίου Δ. Χριστόπουλος και Ροδόπολης Μ. Κόκκαλης, οι τοπικοί σύμβουλοι Α. Μαραθιά, Στ. Ουσταμπασίδης, Π. Σεϊντής, Π. Συμεωνίδης, Ελ. Φραντζή, Κ. Οικονομάκου και Α. Χατζηαθανασίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.