logo


Την άμεση παράδοση του κτηρίου ιδιοκτησίας του- το οποίο πρόκειται μάλιστα να ηλεκτροδοτήσει η ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με σχετική ειδοποίηση – ζητεί για δεύτερη φορά από το Δήμο Διονύσου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σταμάτας με επιστολή του που φέρει ημερομηνία 26 Ιουλίου. Στην επιστολή ο Συνεταιρισμός καλεί το Δήμο να αδειάσει το κτήριο που “παράνομα και παρά τη θέλησή μας έχει καταλάβει” και όπου, όπως είναι γνωστό, από το χειμώνα του 2015 φυλάσσονται μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παραδώσει τα κλειδιά. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης ορίζεται στην επιστολή η 27η Αυγούστου, αλλιώς, όπως υπογραμμίζεται, ο Συνεταιρισμός θα ασκήσει όλα τα σύμφωνα με το νόμο δικαιώματά του για την αποβολή του Δήμου από το ακίνητο, θα διεκδικήσει τυχόν αποζημίωση, ενώ θα κινήσει και ποινική διαδικασία αναφορικά με την παράνομη συμπεριφορά του Δήμου.

Το παραπάνω τελεσίγραφο- δεύτερο στη σειρά μετά από τον Ιανουάριο του 2016- είναι μια ακόμη πράξη στην αντιδικία που έχει ξεσπάσει εδώ και τρία περίπου χρόνια ανάμεσα στο Συνεταιρισμό και το Δήμο, ενώ δεν έχουν λείψει και οι δικαστικές αντιπαραθέσεις. Στην πιο πρόσφατη από αυτές, 6 από τα παλαιά μέλη του Συνεταιρισμού υπέβαλαν αίτηση στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα, υποστηρίζοντας πως η έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Απρίλιο παρέβαινε το νόμο και το καταστατικό του Συνεταιρισμού για μια σειρά λόγους, ανάμεσά τους η μη σύννομη πρόσκληση και η μη σύννομη σύγκληση της Συνέλευσης, ενώ αμφισβητούνταν η συνεταιριστική ιδιότητα σε πολλά μέλη. Η προσφυγή απορρίφθηκε στο σύνολό της τον περασμένο Μάρτιο 2017 από την Ειρηνοδίκη, που δέχθηκε πως όλη η διαδικασία είχε διεξαχθεί σύννομα. Λίγες ημέρες αργότερα το ίδιο Ειρηνοδικείο αναγνώρισε ως έγκυρη και την τροποποίηση του Καταστατικού του Συνεταιρισμού που πλέον φέρει την επωνυμία “Αγροτικός Αμπελουργικός Ελαιοκομικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Σταμάτας”.

Υπενθυμίζεται πως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σταμάτας ιδρύθηκε το 1945 με αρχικά μέλη του 41 κληρούχους, κολλίγους του Ηλιόπουλου, που αγόρασαν μόνοι τη γη τους. Από αυτή μάλιστα έδωσαν κομμάτια ώστε να ιδρυθούν σχολείο, εκκλησία και νεκροταφείο. Στη δεκαετία του ’50 ο Ηλιόπουλος δώρισε στο Συνεταιρισμό, που εντωμεταξύ είχε αποκτήσει μέλη από όλη την ευρύτερη περιοχή, οικόπεδο για να χτίσουν αποθήκη, όπου φύλασσαν και εμπορεύονταν λιπάσματα, μηχανήματα, εργαλεία κ.λπ. σε χαμηλές τιμές. Παράλληλα η προκαλλικρατική Κοινότητα Σταμάτας χρησιμοποιούσε την αποθήκη για τη φύλαξη και δικών της μηχανημάτων, σε μια συμφωνία που ουδέποτε αποτυπώθηκε γραπτώς.

Η λειτουργία του Συνεταιρισμού συνεχίστηκε αδιάλειπτη μέχρι το 2000, αλλά η αδράνεια των μελών και η απομάκρυνση από τη γεωργική παραγωγή, όπως λέει ο νυν Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γ. Κόκκαλης, είχε ως αποτέλεσμα να ατονήσουν οι δραστηριότητές του και ο Συνεταιρισμός να περιέλθει σε ύπνωση. Εντωμεταξύ το χειμώνα του 2015 η παρούσα Δημοτική Αρχή αποφάσισε, “μονομερώς” όπως υποστηρίζει ο Συνεταιρισμός, να καθαρίσει το κτήριο και να το χρησιμοποιήσει ως χώρο αποθήκευσης και φύλαξης μηχανημάτων και υλικών της Πολιτικής Προστασίας, η έδρα της οποίας ορίσθηκε ακριβώς απέναντι, στο Δημοτικό Κατάστημα Σταμάτας.

Το 2014 ξεκίνησε η διαδικασία αναβίωσης του Συνεταιρισμού με την τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων και το διορισμό προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής με απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα. Όμως η προσπάθειά του να ανακτήσει την πλήρη και αποκλειστική νομή και χρήση του κτηρίου του συνάντησε την άρνηση της Δημοτικής Αρχής: Σειρά εγγράφων τόσο του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη όσο και της Αντιδημάρχου Α. Πέππα, της οποίας η οικογένεια είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού, αμφισβητούν τη νομιμότητα της Επιτροπής, ενώ μιλούν για παραχώρηση του κτηρίου από το Συνεταιρισμό στην Κοινότητα Σταμάτας αρχικά και εν συνεχεία στο Δήμο Διονύσου με χρησιδάνειο. Η κ. Πέππα μάλιστα σε δηλώσεις της στην Οδό Διονύσου το Φεβρουάριο του 2016 απέδιδε το επίμονο αίτημα για παράδοση του κτηρίου στο Συνεταιρισμό σε αντιπολιτευτική διάθεση και μόνο, μια που ο κ. Κόκκαλης ήταν Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας επί Διοίκησης Καλαφατέλη.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, πως για όσες Γενικές Συνελεύσεις του Συνεταιρισμού έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία 2016 και 2017 έχουν υποβληθεί αιτήσεις ακυρότητας είτε από το Δήμο Διονύσου είτε από παλαιά μέλη του Συνεταιρισμού: Ήδη την Πέμπτη 27 Ιουλίου συζητήθηκε αυτή 3 μελών ενώπιον του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα και αφορά στη Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου 2017, ενώ μια ακόμη, αυτή του Δήμου Διονύσου που ζητεί την ακύρωση της Γενικής Συνέλευσης του περσινού Απριλίου, αλλά και της απόφασης για τον ορισμό της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, πρόκειται να συζητηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.