logo


Τα χρηματοτοδοτικά εργαλεία για την προώθηση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων – δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, ο οποίος παρέστη στη χθεσινή (19/7) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω καθώς και ότι τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να ξεχάσουμε τον τρόπο που λειτουργούσαμε μέχρι τώρα, διαφορετικά θα αρχίσουν νέα πρόστιμα.
“Αν μετά το 2020 ως χώρα δεν ανακτούμε και ανακυκλώνουμε το 50% των απορριμμάτων, θα επιβάλλονται πρόστιμα από την ΕΕ, όχι για την παράνομη λειτουργία χωματερών, αλλά πλέον για την ταφή απορριμμάτων”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα οι δήμοι ανακυκλώνουν μόλις το 6% κατά βάρος των παραγόμενων απορριμμάτων τους. «Τα επόμενα χρόνια, αυτό πρέπει τουλάχιστον να τετραπλασιαστεί», τόνισε.
«Έχουμε πάρα πολύ δύσκολο έργο να κάνουμε» σημείωσε και ζήτησε από τους δήμους, ακόμη και από αυτούς που είναι καλό παράδειγμα, να θέσουν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε πολιτική προτεραιότητα.

Ως πρώτο εργαλείο για αυτό το σκοπό, αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση συμπληρώνουν αυτήν την προσπάθεια.

Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία για τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), όπως είπε, προωθούν την κυκλική οικονομία, την ανάκτηση χρήσιμων πόρων και την ορθή διαχείριση αυτών των αποβλήτων.

Ειδικότερα ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη δύο μεγάλες δημόσιες προκηρύξεις του ΕΠΠΕΡΑΑ που προβλέπουν:
— 25 εκατ. ευρώ για ελαφριές υποδομές (πράσινα σημεία, καφέ κάδους κ.ά.) και
— 310 εκατ. ευρώ για βαριές υποδομές (εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά.).
Επίσης, ότι από τα ΠΕΠ θα διατεθούν για την πρώτη κατηγορία άλλα 94 εκατ. ευρώ και 238 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη.

Παράλληλα με δύο νέες προσκλήσεις του ΕΠΠΕΡΑΑ θα δοθούν 60 εκ. ευρώ για έργα (μεταξύ αυτών και το έργο της Ηλείας),  10 εκατ. ευρώ για επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Ανακύκλωσης, ειδική χρηματοδότηση για τα νησιά πέραν των Περιφερειακών Σχεδιασμών και επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ για τις μονάδες στην Αττική.

πηγή: localit.gr