logo


Με τη συνεδρίαση της Πέμπτης 6 Ιουλίου στη Ροδόπολη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος συζήτησης των Τοπικών Συμβουλίων γύρω από τις προτάσεις τους με στόχο την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2018. Η συνεδρίαση του Τοπικού Ροδόπολης ήταν και η πολυπληθέστερη, μια που είχαν προσκληθεί και παρευρίσκονταν εκπρόσωποι από συλλογικούς φορείς, αλλά και πολίτες, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Από πλευράς αιρετών παρακολούθησαν τη συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Στ. Μαγγίνα.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μ. Κόκκαλης, υπογράμμισε πως από τις παλιότερες προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου έχει υλοποιηθεί μόνο η συντήρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου. Ανταποκρινόμενος εντούτοις στο σχετικό αίτημα του Αντιδημάρχου, φέτος κατεβλήθη προσπάθεια ώστε τα προτεινόμενα έργα και μελέτες για τη Ροδόπολη να είναι λιγότερα αλλά και με σειρά προτεραιότητας.

Έτσι πρώτη πρώτη στη λίστα ήταν η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης σε μήκος περίπου 450 μέτρων. Για τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα, τόνισε ο κ. Κόκκαλης, έχει λάβει επανειλημμένως τη διαβεβαίωση της Δημοτικής Αρχής από την αρχή της θητείας της, αλλά τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Κι αυτό παρά την πρόθεση της Κοινότητας, στην οποία αντέδρασε η Υπηρεσία Πρασίνου, να αγοράσει τα υλικά και να εκτελέσει το έργο με τη βοήθεια των υδραυλικών του Δήμου: “Δεν υπάρχει η διάθεση ούτε για την προμήθεια ούτε για το έργο”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Στη λίστα με τις προτάσεις για έργα περιλαμβάνονταν ακόμη η τοποθέτηση μπαρών ασφαλείας στο επικίνδυνο σημείο της διασταύρωσης Λ. Ροδοπόλεως με την Καραϊσκάκη, η κατασκευή δικτύου για την τοποθέτηση πυροσβεστικού κρουνού στο Νεκροταφείο, η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και η συντήρηση των υφιστάμενων, τα αντιπλημμυρικά έργα “παρόλο που σε σύγκριση με άλλες περιοχές του Δήμου η Ροδόπολη δεν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με πλημμύρες”, η αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας, κ.λπ.

Όσον αφορά στον τομέα των μελετών, το κύριο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη Δημοτική Κοινότητα είναι βέβαια η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ως προς τις χρήσεις γης, που εκκρεμεί από το 2000. Παρόλο που αποτελεί σταθερή πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια, εντούτοις δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος, με αποτέλεσμα οι περιουσίες πολλών κατοίκων να παραμένουν αναξιοποίητες: “Αν δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τον Οκτώβριο, τότε θα καλέσω τους κατοίκους για να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κινηθούμε νομικά κατά του Δήμου”, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Ροδόπολης. Εκκρεμεί εντούτοις συνάντησή του με τον Αντιδήμαρχο, ώστε να επισκεφτούν την Υπηρεσία Σχεδίου Πόλης και να δουν πού βρίσκεται το θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Ράικος έδωσε για τελευταία φορά τη συνοπτική εικόνα για τις προθέσεις της Δημοτικής αρχής στην εκτέλεση έργων και μελετών, που αφορούν σε όλη την πόλη και που αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η κατανομή των δημοτικών πόρων, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για έργα σε κάθε Δημοτική Κοινότητα θα γίνει με βάση την έκταση, τον πληθυσμό και τις ανάγκες της και θα περιλαμβάνουν εργολαβίες για σχολεία, για οδοποιία, για μικρά αντιπλημμυρικά, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις- αλλά όχι της Ροδόπολης- και για μικρά ιεραρχημένα έργα ανά Κοινότητα.

Όσον αφορά στην αποχέτευση, ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως ήδη ένα από τα 10 συνολικά συνεργεία που (ξανα)έπιασαν δουλειά στο Δήμο θα είναι για τη Ροδόπολη, μετά και από την πίεση που ασκήθηκε στον εργολάβο.

“Αμαρτωλή ιστορία”, τέλος, χαρακτήρισε την εργολαβία για τις 7 Παιδικές Χαρές, από τις οποίες, όπως είναι γνωστό, έχουν παραδοθεί μόνον οι τρεις μετά από σχεδόν δυο χρόνια που “τρέχει” η εργολαβία. Στον προγραμματισμό του Δήμου “που δεν τον έκανα εγώ, αλλά τον βρήκα” τόνιζε συχνά ο κ. Ράικος, προβλέπεται η παράδοση ακόμη μιας Παιδικής Χαράς, αυτής στο Διόνυσο, μέχρι τέλους Αυγούστου, ενώ σειρά θα έχει αυτή της Άνοιξης. Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, ιδιαιτέρως από την κ. Μαγγίνα, που όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγες ημέρες νωρίτερα, ρωτούσε επίμονα γιατί να προηγηθεί η πιστοποίηση Παιδικών Χαρών σε Κοινότητες που έχουν πολλές και να μην προταχθεί η μία και μοναδική της Ροδόπολης.

Τη συντήρηση της πλατείας στην Παλιοσταμάτα, τον καθαρισμό και τη συντήρηση των φρεατίων, καθώς και ποτίστρες και ταϊστρες για τα αδέσποτα έξω από το Νεκροταφείο, ζήτησε εκ μέρους της Νέας Πνοής για το Διόνυσο η Δ. Πολύζου, ενώ- ανταποκρινόμενος στο σχετικό κάλεσμα της Δημοτικής Κοινότητας- τις δικές του προτάσεις κατέθεσε ο δημότης Β. Στεφανάκης: Άμεσες ενέργειες για την κύρωση των δασικών χαρτών της Ροδόπολης, μελέτη για την πολεοδόμηση, αξιοποίηση των αγροτικών εκτάσεων με βιολογικές καλλιέργειες, κοινό Αθλητικό- Πολιτιστικό Κέντρο για τους συλλόγους της περιοχής, ασφαλή πεζοδρόμια και επισκευή και τοποθέτηση των πινακίδων του ΚΟΚ όπου χρειάζεται.