logo


Τρεις παρατάσεις σε ισάριθμες εργολαβίες ήρθαν προς συζήτηση στην πρόσφατη (4/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επρόκειτο πιο συγκεκριμένα για την παράταση 6 μηνών που ζητούσε ο εργολάβος που υλοποιεί την κατασκευή εξωτερικών διακλαδώσεων του δικτύου αποχέτευσης στη Δροσιά, ακόμη τεσσάρων μηνών στον εργολάβο των Παιδικών Χαρών, που ζητεί παράταση για δεύτερη φορά, και, τέλος, δεύτερη παράταση 1 μηνός για την ανακατασκευή οδών ασφαλτοταπήτων και γεφυρών – διαβάσεων του Δήμου. Και έδωσαν την ευκαιρία στο Σώμα να συζητήσει για μια ακόμη φορά το πρόβλημα που παρουσιάζεται όταν ένας εργολάβος έχει “χτυπήσει” ένα έργο με πολύ χαμηλή έκπτωση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το ολοκληρώσει και έτσι ζητεί παράταση στην παράταση, την οποία ο Δήμος- που δεν επιβάλλει ποτέ τις πρποβλεπόμενες ρήτρες-  αναγκάζεται να δεχθεί για να μην τον κηρύξει έκπτωτο και μείνει το έργο ημιτελές.

Ειδικότερα:

– Αναφορικά με την παράταση στο πρώτο έργο, την κατασκευή 300 εξωτερικών διακλαδώσεων, αυτή ζητήθηκε τον περασμένο Μάιο και οφείλεται- σύμφωνα με τον εργολάβο- στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εξέλιξη της εργολαβίας λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του χειμώνα από τη μια πλευρά και της αρχαιολογικής σωστικής ανασκαφής που εκτελούνταν στα σημεία των αρχαιολογικών ευρημάτων από την άλλη πλευρά. Για την εργολαβία αυτή έχει εγκριθεί επιπρόσθετη δαπάνη 73.000 ευρώ για την πληρωμή και μόνο της αρχαιολογικής επίβλεψης των εργασιών εκσκαφής. Στο θέμα μειοψήφησε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και οι τρεις παριστάμενοι από τους 4 συνολικά ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους (Σπ. Γιαννουλάτος, Η. Υφαντής και Στ. Μαγγίνα). Τόσο ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης όσο και ο Γ. Κανατσούλης από την ίδια παράταξη υποστήριξαν πως για κάθε ζητούμενη παράταση πρέπει να δίδεται και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα- κάτι που δεν παρουσιάστηκε στην εισήγηση της Διοίκησης, και μάλιστα για ένα έργο που έχει ξεκινήσει το 2014 και ακόμη να τελειώσει. Υπέρ των γενναίων παρατάσεων, αντιθέτως, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος στον εργολάβο τάχθηκε η Νέα Πνοή για το Διόνυσο με τον Γ. Φωτάκη, αλλά και η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου με τον Γ. Ζυγούνα.

– Η εικόνα εντούτοις άλλαξε αμέσως μετά, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την παράταση ακόμη 4 μηνών, κατόπιν αιτήματος του εργολάβου που έχει αναλάβει την πιστοποίηση των 7 πρώτων Παιδικών Χαρών του Δήμου. Η έκπτωση την οποία προσέφερε και με την οποία “πήρε” το έργο, ήταν της τάξης του 49,79%- προφανώς υπερβολική για ένα έργο του οποίου αρχικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με την εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ήταν γύρω στις 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε αρχές Μαϊου 2016, το έργο είχε υπολογισθεί να ολοκληρωθεί σε 180 ημέρες, δηλαδή σε 6 μήνες, μέχρι τέλους Οκτωβρίου του 2016. Λίγες ημέρες πριν να λήξει η προθεσμία εκτέλεσης του έργου, στις 20 Οκτωβρίου 2016, ο εργολάβος ζήτησε την πρώτη παράταση που αποφασίστηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και όχι μόνο: Στην εισήγηση που είχε έρθει τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο, άλλα- 4 μήνες παράταση, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2017- ζητούσε ο εργολάβος και άλλα- 6 μήνες, μέχρι τις 28 Απριλίου 2017- τελικά του δόθηκαν από το Σώμα. Με αίτημά του που φέρει ημερομηνία 26 Απριλίου, ο εργολάβος επανήλθε ζητώντας νέα, 4μηνη και πάλι, παράταση μέχρι 28 Αυγούστου- συνολικά επιπλέον 300 ημέρες για έργο 180 ημερών!-, λόγω καθυστερήσεων που οφείλονται σωρευτικά στις κακές καιρικές συνθήκες, στο μπλέξιμο με την προμήθεια επιπλέον σκυροδέματος από το Δήμο, στην αργία του Πάσχα και σε νέες εργασίες που επιβλήθηκαν από τον πιστοποιητή των Παιδικών Χαρών. Επιπλέον, όπως παραδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος πιεζόμενος ιδιαιτέρως από τον κ. Κανατσούλη αλλά και από την ανεξάρτητη κ. Μαγγίνα, εκτός από τις δυο έτοιμες Παιδικές Χαρές στον Άγ. Στέφανο και τη Δροσιά, μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν πιστοποιηθεί άλλες δυο, στη Σταμάτα και το Διόνυσο, μια τρίτη θα είναι είτε στην Άνοιξη είτε στη Ροδόπολη, με αποτέλεσμα δυο- μαζί με αυτή του Κρυονερίου- να παραμείνουν σε εκκρεμότητα και μετά την πάροδο των 4 μηνών, αφήνοντας το έργο ημιτελές: “Αν δεν δώσουμε την παράταση, ο εργολάβος θα την πάρει αυτοδικαίως, μετά θα κλείσει το έργο και θα χάσουμε τις δυο τελευταίες Παιδικές Χαρές”, προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράικος.
“Να σταματήσει πια η κοροϊδία των εργολάβων” επέμειναν από την πλευρά τους η μείζων μειοψηφία και οι ανεξάρτητοι Σπ. Γιαννουλάτος, Η. Υφαντής και Στ. Μαγγίνα καταψηφίζοντας την εισήγηση. Aλλά και η Νέα Πνοή για το Διόνυσο με τον Γ. Φωτάκη διαπίστωσε πως η έκβαση του έργου δεν είναι φανερή και δήλωσε “παρών”. Από την άλλη πλευρά η Δημοκρατική Ανατροπή υπερψήφισε την παράταση στον εργολάβο “επειδή τη δικαιούται, παρόλο που το έργο έχει γίνει γεφύρι της Άρτας”, και βέβαια η Δημοτική Αρχή, από την οποία μάλιστα η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Α. Πέππα υπερθεμάτισε προτείνοντας 6μηνη, και όχι 4μηνη, παράταση στον εργολάβο που κατά δήλωσή της “έχει ταλαιπωρήσει το Δήμο”.

– Για το τρίτο έργο, τους ασφαλτοτάπητες και τις διαβάσεις, και αυτός ο εργολάβος ζήτησε δεύτερη παράταση, αλλά μόλις ενός μήνα, μια που είχε ολοκληρώσει το συμβατικό αντικείμενο σχετικά εγκαίρως, με μόλις τρεις μήνες καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, από τώρα και για τα επόμενα δυο χρόνια θα αρχίσουν να εκτελούνται στην πόλη εργολαβίες για μια σειρά έργων απαραίτητων σε διάφορους τομείς, όπως οδοποιία, αντιπλημμυρικά έργα, γήπεδα κ.λπ. Η πρώτη πέρασε ήδη από την Οικονομική Επιτροπή, αφορούσε στη συντήρηση των σχολικών κτηρίων της πόλης και προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία που προσέφερε έκπτωση 65%! “Και ο Θεός βοηθός”! δήλωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος.